Марчуљонис изабран у Европски парламент и одбио!

Легендарни кошаркаш сматра да би кориснији био у отадбжини у раду са младим спортистима него у Бриселу.

Кошарка 28.05.2019 | 22:15
Марчуљонис изабран у Европски парламент и одбио!
Шарунас Марчуљонис изабран је у девети сазив Европског парламента као представник Уније литванских сељака и "зелених", али је према писању тамошњих медија одбио селидбу у Брисел и мандат проследио странци на одлучивање.

Легендарни кошаркаш, члан НБА и ФИБА "куће славних", рекао је да се током кампање уверио да ће примарни циљ ЕП бити рад на јачању јединства унутар Европске уније и да је за то потребан искуснији политичар, баш као што се током исте кампање уверио да би био кориснији у отадбжини радећи са младима на бројним пројектима које је његова странка покренула у међувремену.

"Током кампање, ЛВЗС покренуо је неколико пројеката посвећених младим спортистима, као и спортистима који се боре за своје каријере, како би привукли пажњу својих националних савеза", објаснио је 54-годишњи Марчуљонис ову одлуку.

Леворуки плејмејкер ушао је у бизнис још док је са успехом наступао за Голден Стејт Вориорсе, 1992. отворио је хотел у родном Виљнусу, а наредне године после распада СССР био оснивач и први председник Литванског кошаркашког шампионата - такође, као активан НБА кошаркаш.

Марчуљонис је на Евробаскету 1995. године изабран за најкориснијег играча, уједно и првог стрелца турнира са просеком од 22,5 поена по мечу. У сезони 1991/92 бележио је просечно 18,9 поена за Голден Стејт, али су Вориорси избачени у првој рунди плеј-офа после серије са Суперсониксима. За олимпијско злато у Сеулу награђен је и најпрестижнијом индивидуалном наградом у европској кошарци - Мр. Еуропа.

Он је 1999. године основао Северно-европску кошаркашку лигу у којој су учествовали тимови из Литваније, Летоније, Естоније, Шведске и Финске. Ова лига није опстала дуго, али је остала упамћена као прва такве врсте у европској кошарци и претеча неколицине пројеката који су заживели широм континента - попут АБА или НЛБ лиге, чији представници иду директно у Евролигу и Еврокуп.

У америчку "Кућу славних" изабран је 2014, наредне године урадила је исто и ФИБА.

Марчуљонис је био лидер и последње генерације кошаркаша СССР и прве генерације кошаркаша Литваније, са Совјетским савезом освојио је злато на Олимпијским играма у Сеулу 1988. године и имао важну улогу у полуфиналној победи над САД (82:76) и финалној над СФРЈ (76:63). 

Међутим, после распада Варшавског пакта, Марчуљонис и његови легендарни саиграчи Арвидас Сабонис, Римас Куртинаитис и Артурас Карнишовас нису освојили ниједно литванско злато највише захваљујући репрезентацији СР Југославије, односно Александру Ђорђевићу, Предрагу Даниловићу, Владу Дивцу, Дејану Бодироги, Жељку Ребрачи, Саши Обрадовићу и осталим великанима наше кошарке који су били бољи у оба европска "класика" са средине 90-их.

Наш тим савладао је Литванију у финалу Европског првенства у Атини 1995. године резултатом 96:90, када је у дуелу плејмејкера Ђорђевић надиграо Марчуљониса "резултатом" 41:32, а потом и у полуфиналу Олимпијских игара у Атланти 1996. године, у утакмици са знатно мање поена и још мање неизвесности, завршеној резултатом 76:63.

Леворуки тројкаш наступао је од 1981. до 1989. године за Статибу, која је касније преименована у Лијетувос Ритас, а потом као 127. пик на драфту (по старом систему) отишао у НБА и постао важан играч Вориорса све до 1994. године, након чега је у три сезоне до завршетка каријере променио три тима (Сијетл Суперсоникс, Сакраменто Кингс и Денвер Нагетс).

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар