Да ли је дошло до загађења Врбаса?

Црвено смеђа мрља која се прије неколико дана протезала дуж ријеке Врбас, узводно од бране Бочац у истоименој вјештачкој акумулацији, узнемирила је грађане Бањалуке.

Република Српска 28.05.2019 | 16:41
Да ли је дошло до загађења Врбаса?
- Због појаве цвјетања алги у Врбасу надлежне службе прате квалитет и здравствену исправност воде, поручује градоначелник Бања Луке Игор Радојичић.

Он тврди да је вода за пиће сасвим исправна.

Из Центра за заштиту животне средине не оспоравају појаву алги која јеста уобичајена, али не у ово доба године.

"Алге цвјетају углавном у јулу и августу када је температура воде доста већа. Ми још не знамо због чега је дошло до преурањеног цвјетања алги у Врбасу", каже Сандра Јосовић из Центра за животну средину.

Из Инспектората Републике Српске напомињу да је одмах узет узорак воде из поменуте акумулације од стране Института за јавно здравство Републике Српске, који је достављен на анализу у Београд ради утврђивања узрока замућења.

Из ове институције потврђују и да јесте дошло до преурањеног цвјетања алги, али увјеравају да је квалитет воде добар те да нема мјеста паници.

Из Инспектората Српске поручују да је одговорност сада и на надлежним службама Федерације БиХ с обзиром на отпад који долази од тамо. 

Бивши министар здравља Слободан Станић (СДС) сматра да и Воде Српске морају да се укључе како би се урадила квалитетна и детаљна анализа.

"Највећи проблем је у алгама које стварају цијанобактерије, које даље праве цијанотоксине што утиче на квалитет воде. То треба испитати, односно урадити квалитетну анализу воде која ће показати колико има метала и свега осталог у води.", поручује Станић.

Из Вода Српске су нам поручили да они немају лабораторију овлашћену за провјеравање квалитета воде те да посао узорковања воде раде у оним лабораторијама које имају адекватну опрему.



БН ТВ  

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

КАТАСТРОФА

28.05.2019 14:49

НА СВИМ НИВОИМА ЖИВОТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коки

28.05.2019 15:47

Благо нама,немамо опрему а Бога ми ни сколоване људе који би урадили потребне анализе! Свједоци смо да се све саље у Београд,Загреб,Сарајево,Тузлу...па ста раде наси струцњаци???? Како онда градонацелник и струцњаци из Водовода могу реци да је вода сигурна за употребу??! Лицно мислим да нусу никакве алге у питању јер је било хладно,искрено бојим се да је несто опасније у питању!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.05.2019 22:09

Немамо ми струцњаке, зато и јесмо на дну.

Name

Срб

28.05.2019 15:59

Да ли је неко поткован да ћути, док вода не однесе загађење и здравље људи... Па коњи видите докле ће поткивање пролазити, типа мене се не тиче, мене не дирају...част изузецима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

28.05.2019 16:05

Хајде народе, цули сте властодрсце, пијте воду, исправна је! Вјерујте њиховим оцима, као сто инаце радите када гласате. Ето овако изгледа посљедица гласања без скоро икаквог размисљања, ако и толико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрварчанин

29.05.2019 11:17

Власт сматра да овце могу без проблема пити и загађењу воду, пензионерима се препоручује дупла доза да наздраве власти за 2%