Da li je došlo do zagađenja Vrbasa?

Crveno smeđa mrlja koja se prije nekoliko dana protezala duž rijeke Vrbas, uzvodno od brane Bočac u istoimenoj vještačkoj akumulaciji, uznemirila je građane Banjaluke.

Republika Srpska 28.05.2019 | 16:41
Da li je došlo do zagađenja Vrbasa?
- Zbog pojave cvjetanja algi u Vrbasu nadležne službe prate kvalitet i zdravstvenu ispravnost vode, poručuje gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić.

On tvrdi da je voda za piće sasvim ispravna.

Iz Centra za zaštitu životne sredine ne osporavaju pojavu algi koja jesta uobičajena, ali ne u ovo doba godine.

"Alge cvjetaju uglavnom u julu i avgustu kada je temperatura vode dosta veća. Mi još ne znamo zbog čega je došlo do preuranjenog cvjetanja algi u Vrbasu", kaže Sandra Josović iz Centra za životnu sredinu.

Iz Inspektorata Republike Srpske napominju da je odmah uzet uzorak vode iz pomenute akumulacije od strane Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, koji je dostavljen na analizu u Beograd radi utvrđivanja uzroka zamućenja.

Iz ove institucije potvrđuju i da jeste došlo do preuranjenog cvjetanja algi, ali uvjeravaju da je kvalitet vode dobar te da nema mjesta panici.

Iz Inspektorata Srpske poručuju da je odgovornost sada i na nadležnim službama Federacije BiH s obzirom na otpad koji dolazi od tamo. 

Bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić (SDS) smatra da i Vode Srpske moraju da se uključe kako bi se uradila kvalitetna i detaljna analiza.

"Najveći problem je u algama koje stvaraju cijanobakterije, koje dalje prave cijanotoksine što utiče na kvalitet vode. To treba ispitati, odnosno uraditi kvalitetnu analizu vode koja će pokazati koliko ima metala i svega ostalog u vodi.", poručuje Stanić.

Iz Voda Srpske su nam poručili da oni nemaju laboratoriju ovlašćenu za provjeravanje kvaliteta vode te da posao uzorkovanja vode rade u onim laboratorijama koje imaju adekvatnu opremu.



BN TV  

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

KATASTROFA

28.05.2019 14:49

NA SVIM NIVOIMA ŽIVOTA.

ODGOVORITE
Name

Koki

28.05.2019 15:47

Blago nama,nemamo opremu a Boga mi ni skolovane ljude koji bi uradili potrebne analize! Svjedoci smo da se sve salje u Beograd,Zagreb,Sarajevo,Tuzlu...pa sta rade nasi strucnjaci???? Kako onda gradonacelnik i strucnjaci iz Vodovoda mogu reci da je voda sigurna za upotrebu??! Licno mislim da nusu nikakve alge u pitanju jer je bilo hladno,iskreno bojim se da je nesto opasnije u pitanju!

ODGOVORITE
Name

re

28.05.2019 22:09

Nemamo mi strucnjake, zato i jesmo na dnu.

Name

Srb

28.05.2019 15:59

Da li je neko potkovan da ćuti, dok voda ne odnese zagađenje i zdravlje ljudi... Pa konji vidite dokle će potkivanje prolaziti, tipa mene se ne tiče, mene ne diraju...čast izuzecima...

ODGOVORITE
Name

Direkt

28.05.2019 16:05

Hajde narode, culi ste vlastodrsce, pijte vodu, ispravna je! Vjerujte njihovim ocima, kao sto inace radite kada glasate. Eto ovako izgleda posljedica glasanja bez skoro ikakvog razmisljanja, ako i toliko.

ODGOVORITE
Name

Drvarčanin

29.05.2019 11:17

Vlast smatra da ovce mogu bez problema piti i zagađenju vodu, penzionerima se preporučuje dupla doza da nazdrave vlasti za 2%