РОСУ: Ухапшене 23 особе

На северу Косова и Метохије зачуле су се сирене за узбуну. Јединице РОСУ упале на територију све четири општине са српском већином. Ухапшене 23 особе српске и бошњачке националности. Има повређених. Срби на северу Космета су узнемирени. Председник Србије Александар Вучић наредио стављање свих јединица Војске Србије у стање пуне борбене готовости. Специјалне и посебне јединице МУП-а у пуној су приправности, сазнаје РТС.

Србија 28.05.2019 | 10:44
РОСУ: Ухапшене 23 особе
10.44 – Председник Србије Александар Вучић је у Скупштини рекао да су до сада у акцији Приштине ухапшена 23 лица српске и бошњачке националности. Косовски специјалци су упали на север КиМ са укупно 73 возила. Ако дође до било каквог озбиљнијег угрожавања поретка и живота Срба на КиМ Војска Србије ће заштити народ, истакао је председник. Потврдио да су војне и полицијске јединице у пуној приправности.

10.32 – У касарни Војске Србије у Краљеву примећена активност оклопних возила. 

10.29 – Према незваничним информацијама, до сада је ухапшено седам полицајаца, јавља дописник РТС. Ситуација у Косовској Митровици је мирна. Подручје надлеће хеликоптер Кфора. Косовски председник Хашим Тачи састао се са припадницима сигурносних структура. 



10.07 – Дописник РТС-а који је у Косовској Митровици јавља да до Зубиног Потока не може да се стигне јер су блокирани прилази том месту. Припадници РОСУ су пробили неколико барикада које су поставили Срби. Полиција је користила сузавац, шок-бомбе и пуцала је из ватреног оружја. Срби постављају и четврту барикаду а полиција покушава да се пробије до центра Зубиног Потока.  



10.00 – У Лепосавићу нема сирена али је ситуација напета. Нема окупљања грађана, јавља дописник РТС-а. Примећене су снаге Кфора у околини Лешка. Још се не зна да ли има ухапшених у Лепосавићу али јутрос су виђени припадници РОСУ који су ушли у место са двадесетак возила.

09.55 – Приштински медији јављају да је током акције рањен и један припадник Косовске полиције али да он није у животној опасности. 



09.50 – Кфор потврдио да је у току операција Косовске полиције која се по налогу Тужилаштва у Приштини одвија на целом Косову. "Ми за сада пратимо ситуацију, у контакту смо са властима у Приштини, али отворене су нам и комуникације са Србијом", каже портпарол Кфора Винченцо Грасо.

09.30 – У току седница Савета за националну безбедност, сазнаје РТС. Председник Вучић упозорио представнике ЕУ да ће Србија реаговати ако се РОСУ не повуче. Примећени покрети Војске и полиције ка Косову и Метохији. 

09.21 – РТС сазнаје да су у Зубином Потоку припадници РОСУ пробили три барикаде које су поставили Срби. У току је постављање четврте барикаде а зачули су се и пуцњи. Тањуг јавља да је рањено двоје Срба када су припадници РОСУ дошли у реон села Доње Вараге у тој општини. У размени ватре између непознатих лица и РОСУ испаљено око 200 метака.

09.17 – Сирене у Косовској Митровици се и даље чују и људи се позивају да изађу на улице, јавља дописник РТС-а и додаје да влада велико узнемирење. Грађани поставили неколико контејнера и блокирали пут ка јужном делу града. На путу из Приштине ка Митровици екипа РТС-а видела више џипова и комби возила пуних припадника специјалних снага косовске полиције. Такође, у јужном делу Митровице паркирано је више блиндираних возила која су служила полицији када је хапшен Марко Ђурић. Дописник РТС-а додаје да су на важнијим раскрсницама виђена и возила Кфора. 



08.42 – Косовска полиција је саопштила да је у сарадњи са инспекторатом у јутрошњој акцији ухапсила неколико полицајаца и цивила. Полиција тврди да је током акције наишла на оружани отпор. Рамуш Харадинај рекао да је акција уперена против организованог криминала.

08.37 – РОСУ до 8.30 ухапсио 13 Срба припадника КПС на северу КиМ, речено је Тањугу у добро обавештеном извору. 

08.21 – Функционери и чланови Српске листе, који су у Београду због седнице Скупштине Србије посвећене КиМ, упутили су се јутрос у Косовску Митровицу.

08.07 – Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао за РТС да је у име председника Вучића обавестио међународне представнике да, ако се одмах не заустави акција Приштине, нема сумње каква ће реакција Србије бити у току данашњег дана. Додао је да РОСУ у Зубином Потоку напада ненаоружано српско становништво. 

07.52 – Медији на албанском наводе да има на десетине ухапшених, и да су поред хапшења укључених у криминал, ухапшени и осумњичени за умешаност у убиство Оливера Ивановића, као и убиство косовског полицајца Енвера Зумберија 2011. године, јавља дописник РТС-а.

07.38 – Према незваничним информацијама из косовске полиције, ухапшено је пет особа под сумњом да су умешане у организовани криминал, јавља дописник РТС-а.

Директор Владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је за РТС да су јединице РОСУ, јутрос око шест сати, наоружане до зуба, упале на север КиМ са циљем да застраше и изазову панику уз хапшења која је претходних дана најављивао председник Александар Вучић. 

Ђурић је навео да су се чули и пуцњи и да постоје информације о ухапшенима. Како је додао, ситуација је драматична.

Марко Ђурић истиче да је потпуно јасно да су екстремисти у Приштини прибегли најстрашнијим методама уз сагласност међународне заједнице и на велику срамоту Квинте.

Директор Канцеларије за КиМ, каже да се овакав сценарио догодио иако је Београд позивао да се он спречи. Оцењује да то представља играње са миром на територији јужне српске покрајине. 

Како каже, Приштина оваквим акцијама не жели да Срби више буду на Косову и Метохији. 

Истакао је да је у име председника Александра ВУчића обавио разговоре са више мешународних представника којима је упућена јасна порука да, ако се одмах не заустави акција Приштине, нема сумње каква ће бити реакција Србије.  

<стронг>"Циљ застрашивање и прогон Срба" 

Навео је да су јединице РОСУ упале на север КиМ под изговором некаквих хапшења везаних за криминал, али да је јасно да су то могли да ураде и припадници полиције српске националност. Међутим, Ђурић додаје да су уместо тога послата оклопна возила и тимови снајпериста.  

 Понавља да је циљ да се Срби на КиМ доведу до прогона и протеривања и упозорава да је реч о кршењу свих могућих договора и споразума.

Марко Ђурић је навео да је према прелиминарним информацијама задржано више грађана севера КиМ српске националности. 

<стронг>Косовска полиција: Акција припремана месецима 

Косовска полиција је саопштила да је у сарадњи са инспекторатом у јутрошњој акцији ухапсила неколико полицајаца и цивила.

Акција је припремана неколико месеци а ухапшени се сумњиче да су организовали или учествовали у криминалној групи која се бавила кријумчарењем, злоупотребом службене дужности и препродајом робе.

Полиција тврди да је током акције наишла на оружани отпор. Акција је изведена у сарадњи са специјалним тужилаштвом, у северном и јужном делу Косовске Митровице и још неким деловима на северу Косова.

Косовски премијер Рамуш Харадинај потврдио је да су специјалне снаге јутрос извеле операцију хапшења у општинама на северу Косова и Метохије и истакао да је реч о "операцији против кријумчарења и организованог криминала". Позвао је грађане да остану мирни.

Полиција је такође саопштила да полицијска операција нема никакве везе са убиством бившег косовског полицајца Енвера Зумберија нити са убиством Оливера Ивановића, како је наведено у неким медијима, преноси РТК.

(РТС)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Бања Лука

28.05.2019 08:53

100 пута су ови усли и тукли људе...100 пута србија казе ми цемо мирним путем..без насиља....војска ..полиција у приправности.... У скупстини улази ву иц ови му плесце ко да је северина на концерту...какв мајмунлук.. Један је Тито..њему су пљескали по 10 мин..ови само су слаби саблони.... Опет це бит ујо вук магарца....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

28.05.2019 09:34

Ово је као онај виц кад син брани оца. Имас ли м... Или немас. Окани се супље прице.

Name

ре

28.05.2019 09:37

гарант су похапсили угледне српске градјане као сто је наш Милана Тегелтија

Name

Холланд

28.05.2019 09:13

Па сто та војска И српски патриоти овде на нету не удју на Косово... Уце ал у к...у

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре холланд

28.05.2019 10:28

Браво! Лахко је млатити језиком, гдје су сад те патриоте, немају му*да!

Name

само искрено

28.05.2019 09:14

Гдје је сада она будала Шешељ? Шта чека што не иде на Ķосово.Нека поведе и новинара специјалца Марића па нека ријеше проблем.Они су велики хероји и заговарају силу па нека они први крену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазањски

28.05.2019 10:14

...је вец кренуо. Казе, це да буде нови Обилиц.

Name

???????????

28.05.2019 09:18

Војска и полиција су вец требали бит горе на косову и прије непријатељске акције. У борбеној готовости су немају срби ниста од тога. Требали су одавно бит горе и недозволит да иједан србин буде ухапсен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

28.05.2019 09:21

хттп://депо.ба/цланак/189486/потукли-се-радикали-и-цланови-двера-сесељ-улетио-аутом-згази-их-згази-их

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

28.05.2019 09:21

Ста реци. За мене је ово јос једна политика драма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

28.05.2019 09:31

" Нико не сме да вас бије!! Не чујем добро!! "

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп

28.05.2019 09:33

Средит це то Додик патриота борац војвода

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

28.05.2019 09:39

ХАЈМО БОСАНСКИ СРБИ,са својим водјом ДОДОМ И ОСТАЛИМ КОМПАЊОНИМА У ПРВЕ РЕДОВЕ,ЗА ЦАСТ СРБА..нецете хоцете опет гурнути народ у биједу и сиромаство...ја презивљавам са 180 км ...ВУЦИЦУ ЕТО ТИ ТВОЈ ПАРТНЕР ПА СРБУЈТЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОЛЕГЕ

28.05.2019 10:26

Војска у три лепе, а не борбној готовости. Војска загревала мотор 5 сати. Таман када се мотори угријали арбанашки терористи се повукли. јбг.. други пут

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е,тако

28.05.2019 10:45

Раде оно сто би требала СИПА у РС....хватају криминалце зато сто ови неце своје

ОДГОВОРИТЕ