ROSU: Uhapšene 23 osobe

Na severu Kosova i Metohije začule su se sirene za uzbunu. Jedinice ROSU upale na teritoriju sve četiri opštine sa srpskom većinom. Uhapšene 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti. Ima povređenih. Srbi na severu Kosmeta su uznemireni. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti. Specijalne i posebne jedinice MUP-a u punoj su pripravnosti, saznaje RTS.

Srbija 28.05.2019 | 10:44
ROSU: Uhapšene 23 osobe
10.44 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Skupštini rekao da su do sada u akciji Prištine uhapšena 23 lica srpske i bošnjačke nacionalnosti. Kosovski specijalci su upali na sever KiM sa ukupno 73 vozila. Ako dođe do bilo kakvog ozbiljnijeg ugrožavanja poretka i života Srba na KiM Vojska Srbije će zaštiti narod, istakao je predsednik. Potvrdio da su vojne i policijske jedinice u punoj pripravnosti.

10.32 – U kasarni Vojske Srbije u Kraljevu primećena aktivnost oklopnih vozila. 

10.29 – Prema nezvaničnim informacijama, do sada je uhapšeno sedam policajaca, javlja dopisnik RTS. Situacija u Kosovskoj Mitrovici je mirna. Područje nadleće helikopter Kfora. Kosovski predsednik Hašim Tači sastao se sa pripadnicima sigurnosnih struktura. 



10.07 – Dopisnik RTS-a koji je u Kosovskoj Mitrovici javlja da do Zubinog Potoka ne može da se stigne jer su blokirani prilazi tom mestu. Pripadnici ROSU su probili nekoliko barikada koje su postavili Srbi. Policija je koristila suzavac, šok-bombe i pucala je iz vatrenog oružja. Srbi postavljaju i četvrtu barikadu a policija pokušava da se probije do centra Zubinog Potoka.  



10.00 – U Leposaviću nema sirena ali je situacija napeta. Nema okupljanja građana, javlja dopisnik RTS-a. Primećene su snage Kfora u okolini Leška. Još se ne zna da li ima uhapšenih u Leposaviću ali jutros su viđeni pripadnici ROSU koji su ušli u mesto sa dvadesetak vozila.

09.55 – Prištinski mediji javljaju da je tokom akcije ranjen i jedan pripadnik Kosovske policije ali da on nije u životnoj opasnosti. 



09.50 – Kfor potvrdio da je u toku operacija Kosovske policije koja se po nalogu Tužilaštva u Prištini odvija na celom Kosovu. "Mi za sada pratimo situaciju, u kontaktu smo sa vlastima u Prištini, ali otvorene su nam i komunikacije sa Srbijom", kaže portparol Kfora Vinčenco Graso.

09.30 – U toku sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, saznaje RTS. Predsednik Vučić upozorio predstavnike EU da će Srbija reagovati ako se ROSU ne povuče. Primećeni pokreti Vojske i policije ka Kosovu i Metohiji. 

09.21 – RTS saznaje da su u Zubinom Potoku pripadnici ROSU probili tri barikade koje su postavili Srbi. U toku je postavljanje četvrte barikade a začuli su se i pucnji. Tanjug javlja da je ranjeno dvoje Srba kada su pripadnici ROSU došli u reon sela Donje Varage u toj opštini. U razmeni vatre između nepoznatih lica i ROSU ispaljeno oko 200 metaka.

09.17 – Sirene u Kosovskoj Mitrovici se i dalje čuju i ljudi se pozivaju da izađu na ulice, javlja dopisnik RTS-a i dodaje da vlada veliko uznemirenje. Građani postavili nekoliko kontejnera i blokirali put ka južnom delu grada. Na putu iz Prištine ka Mitrovici ekipa RTS-a videla više džipova i kombi vozila punih pripadnika specijalnih snaga kosovske policije. Takođe, u južnom delu Mitrovice parkirano je više blindiranih vozila koja su služila policiji kada je hapšen Marko Đurić. Dopisnik RTS-a dodaje da su na važnijim raskrsnicama viđena i vozila Kfora. 



08.42 – Kosovska policija je saopštila da je u saradnji sa inspektoratom u jutrošnjoj akciji uhapsila nekoliko policajaca i civila. Policija tvrdi da je tokom akcije naišla na oružani otpor. Ramuš Haradinaj rekao da je akcija uperena protiv organizovanog kriminala.

08.37 – ROSU do 8.30 uhapsio 13 Srba pripadnika KPS na severu KiM, rečeno je Tanjugu u dobro obaveštenom izvoru. 

08.21 – Funkcioneri i članovi Srpske liste, koji su u Beogradu zbog sednice Skupštine Srbije posvećene KiM, uputili su se jutros u Kosovsku Mitrovicu.

08.07 – Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao za RTS da je u ime predsednika Vučića obavestio međunarodne predstavnike da, ako se odmah ne zaustavi akcija Prištine, nema sumnje kakva će reakcija Srbije biti u toku današnjeg dana. Dodao je da ROSU u Zubinom Potoku napada nenaoružano srpsko stanovništvo. 

07.52 – Mediji na albanskom navode da ima na desetine uhapšenih, i da su pored hapšenja uključenih u kriminal, uhapšeni i osumnjičeni za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, kao i ubistvo kosovskog policajca Envera Zumberija 2011. godine, javlja dopisnik RTS-a.

07.38 – Prema nezvaničnim informacijama iz kosovske policije, uhapšeno je pet osoba pod sumnjom da su umešane u organizovani kriminal, javlja dopisnik RTS-a.

Direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je za RTS da su jedinice ROSU, jutros oko šest sati, naoružane do zuba, upale na sever KiM sa ciljem da zastraše i izazovu paniku uz hapšenja koja je prethodnih dana najavljivao predsednik Aleksandar Vučić. 

Đurić je naveo da su se čuli i pucnji i da postoje informacije o uhapšenima. Kako je dodao, situacija je dramatična.

Marko Đurić ističe da je potpuno jasno da su ekstremisti u Prištini pribegli najstrašnijim metodama uz saglasnost međunarodne zajednice i na veliku sramotu Kvinte.

Direktor Kancelarije za KiM, kaže da se ovakav scenario dogodio iako je Beograd pozivao da se on spreči. Ocenjuje da to predstavlja igranje sa mirom na teritoriji južne srpske pokrajine. 

Kako kaže, Priština ovakvim akcijama ne želi da Srbi više budu na Kosovu i Metohiji. 

Istakao je da je u ime predsednika Aleksandra VUčića obavio razgovore sa više mešunarodnih predstavnika kojima je upućena jasna poruka da, ako se odmah ne zaustavi akcija Prištine, nema sumnje kakva će biti reakcija Srbije.  

"Cilj zastrašivanje i progon Srba" 

Naveo je da su jedinice ROSU upale na sever KiM pod izgovorom nekakvih hapšenja vezanih za kriminal, ali da je jasno da su to mogli da urade i pripadnici policije srpske nacionalnost. Međutim, Đurić dodaje da su umesto toga poslata oklopna vozila i timovi snajperista.  

 Ponavlja da je cilj da se Srbi na KiM dovedu do progona i proterivanja i upozorava da je reč o kršenju svih mogućih dogovora i sporazuma.

Marko Đurić je naveo da je prema preliminarnim informacijama zadržano više građana severa KiM srpske nacionalnosti. 

Kosovska policija: Akcija pripremana mesecima 

Kosovska policija je saopštila da je u saradnji sa inspektoratom u jutrošnjoj akciji uhapsila nekoliko policajaca i civila.

Akcija je pripremana nekoliko meseci a uhapšeni se sumnjiče da su organizovali ili učestvovali u kriminalnoj grupi koja se bavila krijumčarenjem, zloupotrebom službene dužnosti i preprodajom robe.

Policija tvrdi da je tokom akcije naišla na oružani otpor. Akcija je izvedena u saradnji sa specijalnim tužilaštvom, u severnom i južnom delu Kosovske Mitrovice i još nekim delovima na severu Kosova.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da su specijalne snage jutros izvele operaciju hapšenja u opštinama na severu Kosova i Metohije i istakao da je reč o "operaciji protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala". Pozvao je građane da ostanu mirni.

Policija je takođe saopštila da policijska operacija nema nikakve veze sa ubistvom bivšeg kosovskog policajca Envera Zumberija niti sa ubistvom Olivera Ivanovića, kako je navedeno u nekim medijima, prenosi RTK.

(RTS)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Banja Luka

28.05.2019 08:53

100 puta su ovi usli i tukli ljude...100 puta srbija kaze mi cemo mirnim putem..bez nasilja....vojska ..policija u pripravnosti.... U skupstini ulazi vu ic ovi mu plesce ko da je severina na koncertu...kakv majmunluk.. Jedan je Tito..njemu su pljeskali po 10 min..ovi samo su slabi sabloni.... Opet ce bit ujo vuk magarca....

ODGOVORITE
Name

Dado

28.05.2019 09:34

Ovo je kao onaj vic kad sin brani oca. Imas li m... Ili nemas. Okani se suplje price.

Name

re

28.05.2019 09:37

garant su pohapsili ugledne srpske gradjane kao sto je naš Milana Tegeltija

Name

Holland

28.05.2019 09:13

Pa sto ta vojska I srpski patrioti ovde na netu ne udju na Kosovo... Uce al u k...u

ODGOVORITE
Name

re holland

28.05.2019 10:28

Bravo! Lahko je mlatiti jezikom, gdje su sad te patriote, nemaju mu*da!

Name

samo iskreno

28.05.2019 09:14

Gdje je sada ona budala Šešelj? Šta čeka što ne ide na Ķosovo.Neka povede i novinara specijalca Marića pa neka riješe problem.Oni su veliki heroji i zagovaraju silu pa neka oni prvi krenu.

ODGOVORITE
Name

Lazanjski

28.05.2019 10:14

...je vec krenuo. Kaze, ce da bude novi Obilic.

Name

???????????

28.05.2019 09:18

Vojska i policija su vec trebali bit gore na kosovu i prije neprijateljske akcije. U borbenoj gotovosti su nemaju srbi nista od toga. Trebali su odavno bit gore i nedozvolit da ijedan srbin bude uhapsen.

ODGOVORITE
Name

075

28.05.2019 09:21

http://depo.ba/clanak/189486/potukli-se-radikali-i-clanovi-dvera-seselj-uletio-autom-zgazi-ih-zgazi-ih

ODGOVORITE
Name

Ja

28.05.2019 09:21

Sta reci. Za mene je ovo jos jedna politika drama.

ODGOVORITE
Name

075

28.05.2019 09:31

" Niko ne sme da vas bije!! Ne čujem dobro!! "

ODGOVORITE
Name

Pop

28.05.2019 09:33

Sredit ce to Dodik patriota borac vojvoda

ODGOVORITE
Name

VETERAN

28.05.2019 09:39

HAJMO BOSANSKI SRBI,sa svojim vodjom DODOM I OSTALIM KOMPANJONIMA U PRVE REDOVE,ZA CAST SRBA..necete hocete opet gurnuti narod u bijedu i siromastvo...ja prezivljavam sa 180 km ...VUCICU ETO TI TVOJ PARTNER PA SRBUJTE...

ODGOVORITE
Name

КОЛЕГЕ

28.05.2019 10:26

Војска у три лепе, а не борбној готовости. Војска загревала мотор 5 сати. Таман када се мотори угријали арбанашки терористи се повукли. јбг.. други пут

ODGOVORITE
Name

E,tako

28.05.2019 10:45

Rade ono sto bi trebala SIPA u RS....hvataju kriminalce zato sto ovi nece svoje

ODGOVORITE