Позив: Именовати делегацију БиХ

Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак позвао је руководство оба дома Парламентарне скупштине БиХ и политичке странке чији су чланови у руководству, да постигну договор око именовања бх. делегације у Парламентарну скупштину Вијећа Европе.

Босна и Херцеговина 28.05.2019 | 08:43
Позив: Именовати делегацију БиХ
На данашњој заједничкој сједници оба дома ПСБиХ једна од тачака дневног реда је и разматрање дописа МВП-а у којем је позив за именовање бх. делегације.

Црнадак је у изјави за Фену поново позвао на доношење те одлуке, али и да се све актуелне политичке борбе везане за формирање власти након октобарских парламентарних избора оставе по страни.

- Позивам их да све те борбе буду на паузи барем један дан те да се донесе одлука којом ће се омогућити да БиХ са својим делегатима учествује на јунском засједању и буде дио доношења важних одлука - казао је Црнадак.

Јунско засједање је посебно важно јер се на њему, послије десет година бира нови генерални секретар Вијећа Европе, као и судије Европског суда за људска права, а обиљежиће се и 70 година постојања Вијећа Европе.

Уколико се догоди да БиХ не именује своје представнике, Црнадак сматра да би то била додатна бламажа за државу на међународној политичкој сцени јер би у том случају од 47 земаља чланица Вијећа Европе једино БиХ била без делегације на засједању у јуну.

- То је искључива одговорност Парламентарне скупштине БиХ, а избор новог Вијећа министара нема никакве везе с тим и свако ко то доводи у везу и у томе тражи изговор не чини добро никоме. ПСБиХ треба само да се договори око имена особа које ће бити у делегацији - закључио је Црнадак.

Парламентарна скупштина БиХ требала би утврдити делегацију БиХ за јунско засједање ПСВЕ, након одлуке Комитета министара Вијећа Европе да БиХ пружи шансу да исправи велики пропуст јер на вријеме није именована бх. делегација.

(Вијести.ба)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сократ

28.05.2019 07:12

Господине, Вас приједлог фино звуци али по мом мисљењу нема смисла. Јер док год криминалци попут Техгелтије. Лукаца и Додика кроје насу судбину нама излаза према бољем!

ОДГОВОРИТЕ