Poziv: Imenovati delegaciju BiH

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak pozvao je rukovodstvo oba doma Parlamentarne skupštine BiH i političke stranke čiji su članovi u rukovodstvu, da postignu dogovor oko imenovanja bh. delegacije u Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope.

Bosna i Hercegovina 28.05.2019 | 08:43
Poziv: Imenovati delegaciju BiH
Na današnjoj zajedničkoj sjednici oba doma PSBiH jedna od tačaka dnevnog reda je i razmatranje dopisa MVP-a u kojem je poziv za imenovanje bh. delegacije.

Crnadak je u izjavi za Fenu ponovo pozvao na donošenje te odluke, ali i da se sve aktuelne političke borbe vezane za formiranje vlasti nakon oktobarskih parlamentarnih izbora ostave po strani.

- Pozivam ih da sve te borbe budu na pauzi barem jedan dan te da se donese odluka kojom će se omogućiti da BiH sa svojim delegatima učestvuje na junskom zasjedanju i bude dio donošenja važnih odluka - kazao je Crnadak.

Junsko zasjedanje je posebno važno jer se na njemu, poslije deset godina bira novi generalni sekretar Vijeća Evrope, kao i sudije Evropskog suda za ljudska prava, a obilježiće se i 70 godina postojanja Vijeća Evrope.

Ukoliko se dogodi da BiH ne imenuje svoje predstavnike, Crnadak smatra da bi to bila dodatna blamaža za državu na međunarodnoj političkoj sceni jer bi u tom slučaju od 47 zemalja članica Vijeća Evrope jedino BiH bila bez delegacije na zasjedanju u junu.

- To je isključiva odgovornost Parlamentarne skupštine BiH, a izbor novog Vijeća ministara nema nikakve veze s tim i svako ko to dovodi u vezu i u tome traži izgovor ne čini dobro nikome. PSBiH treba samo da se dogovori oko imena osoba koje će biti u delegaciji - zaključio je Crnadak.

Parlamentarna skupština BiH trebala bi utvrditi delegaciju BiH za junsko zasjedanje PSVE, nakon odluke Komiteta ministara Vijeća Evrope da BiH pruži šansu da ispravi veliki propust jer na vrijeme nije imenovana bh. delegacija.

(Vijesti.ba)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sokrat

28.05.2019 07:12

Gospodine, Vas prijedlog fino zvuci ali po mom misljenju nema smisla. Jer dok god kriminalci poput Tehgeltije. Lukaca i Dodika kroje nasu sudbinu nama izlaza prema boljem!

ODGOVORITE