Драма на Вемблију: Астон Вила се вратила у ПЛ!

Лампард и Дерби пали – Астон Вили пласман у Премијер лигу! Фудбалери Астон Виле пласирали су се у Премијер лигу, пошто су на Вемблију победили Дерби са 2:1, у великом финалу плеј-офа Чемпионшипа.  Астон Вила покупила 300. 000. 000 и вратила се у Премијер лигу! Некадашњи шампион Европе победио Дерби са 2:1 за повратак у елиту после три сезоне!

Фудбал 27.05.2019 | 18:33
Драма на Вемблију: Астон Вила се вратила у ПЛ!
Френк Ламапрд, менаџер Дербија, није успео да одведе тим у елитно енглеско такмичење у којем ће од наредне сезоне играти екипа из Бирмингема.

Голове за победнички састав постигли су Анвар Ел-Гази у 44. и Џон Мекгин у 59, док је једини стрелац за Дерби био Вагхорн у 81. минуту.

Изабраници Френка Лампарда успели су да унесу драму у меч, али у завршници нису постигли погодак који би нас одвео у продужетак. Финале плеј-офа Чемпионшипа представља један од највећих фудбалских догађаја у сезони у целој Европи, а ни ове није разочарао.

Иако је реч о утакмици која одлучује који друголигаш ће у највиши ранг, њен значај појачава финансијски моменат. 

Дерби је у последњим минутима меча жестоко притискао, низали су се напади, али је одбрана "Виле" издржала.

Астон Вила из Премијер лиге испала је у сезони 2015/2016 и после три проведене у Чемпионшипу враћају се у највиши ранг британског фудбала. Поред њих пласирали су се још Норич и Шефилд, док су из Премијер лиге испали Кардиф, Фулам и Хадерсфилд.

Прошле године су стали на последњем степенику, Славиша Јокановић их је с Фуламом баш на Вемблију саплео и спречио да се врате у елиту, али су овог пута Лавови из Бримингема научили лекцију. У другом узастопном повратку на највећи енглески стадион фудбалери Астон Виле су били сјајни, славили су у "најскупљој" утакмици у енглеском фудбалу против Дербија са 2:1 и уз готово 300.000.000 евра (колико износи укупна награда) прославили повратак у Премијер лигу.

Три сезоне су момци из Бирмингема провели у Чемпионшипу, ни Стив Брус ни Роберто Ди Матео нису успели оно што је урадио данас Дин Смит и ваљда је требало да дође осведочени навијач овог тима и некадашњи тренер Брентфорда на клупу, па да некадашњи шампион Европе засија пуним сјајем. У сарадањи са легендарним Џоном Теријем, очигледно талентовани тренер Смит је створио тим који је био убедљиво најбољи овог пролећа (уз фантастични Норич), а после огромне серије победа било је и очекивано да све крунишу повратком у елиту.

Објективно, Астон Вила је надиграла млади и још зелени тим Френка Лампарда и видело се да је пролазак Овнова у финале баража преко Лидса био само плод случајности и бројних грешака тима из Јоркшира. Вембли је био испуњен до последњег места, у Енглеској је иначе празник данас па се финале баража играло у несвакидашњем термину што није омело амбијент овог финала и добру утакмицу.

Прво полувреме је обележила велика борба, нисмо гледали много прилика, али је Вила имала више од игре.

Промашај Темија Абрахама након пола сата игре био је увод у перфектно темпирани водећи гол условно речено домаћина на овом мечу. Најјаче оружје Виле ове сезоне - центаршутеви - поново су били кобни по ривала (дали су чак 33 гола после набацивања ове сезоне), а након још једног успешног набацивања Елмохамадија у 44. минуту Мароканац Анвар Ел Гази је сјајно на другој стативи матирао голмана Дербија и разгалио присталице из Бирмингема.

Био је то гол у правом тренутку за Вилу, пред ослазак на одмор, а немоћни Дерби је сам себи пуцао у ноге у 59. минуту. У јеку доминације Астон Виле после покушаја Ел Газија лопта се одбила високо, млади голман Дербија Рус истрчао да је ухвати, али и лоше проценио па је омалени Шкот Џон Мекгин погодио празну мрежу и разгалио половину Вемблија.

Све је експлодирало у том тренутку на највећем енглеском стадиону, а одушевљење није могао да сакрије ни принц Вилијам који је бодрио свој омиљени тим из ложе на овом мечу у друштву легендарног Норвежанина Џона Каруа. Ето, прошле године му је Фулам покварио дан, али се данас радовао иако се добро презнојио у завршних 20 минута утакмице.

Други погодак тима из Бирмингема био је знак Френку Лампарду да нема више шта да чека. И многима није јасно зашто су оба нападача и Вагхорн и Мериот (јунак победе над Лидсом) почели најважнију утакмицу у псолдењих неколико година са клупе за резерве, а навијаче Овнова посебно је нервирао и податак да тројица најважнијих (истина и најнеискуснијих) фудбалера Дербија - Маунт, Лоренс и Вилсон - нису успевали да креирају озбиљније шансе.

Живнули су, истина, младићи од уласка поменуте двојице у игру, али је одбрана Астон Виле успевала да одоли под притиском Дербија. Успели су Овнови да постигну гол, стрелац је био Мериот у 81. минуту, али се тај погодак испоставио на крају само као утешан за Овнове.

Имали су Лампардови пулени прилике и у завршници да се домогну изједначења и продужетка, посебно у седам минута надокнаде колико се играло, али је Астон Вила одолела пред опасним налетима Дербија. Ређали су се центаршутеви и покушаји Овнова, али се истакао и сјајни голман Виле Џед Стир који је покупио све високе лопте.    

Извор: Б92/моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар