Drama na Vembliju: Aston Vila se vratila u PL!

Lampard i Derbi pali – Aston Vili plasman u Premijer ligu! Fudbaleri Aston Vile plasirali su se u Premijer ligu, pošto su na Vembliju pobedili Derbi sa 2:1, u velikom finalu plej-ofa Čempionšipa.  Aston Vila pokupila 300. 000. 000 i vratila se u Premijer ligu! Nekadašnji šampion Evrope pobedio Derbi sa 2:1 za povratak u elitu posle tri sezone!

Fudbal 27.05.2019 | 18:33
Drama na Vembliju: Aston Vila se vratila u PL!
Frenk Lamaprd, menadžer Derbija, nije uspeo da odvede tim u elitno englesko takmičenje u kojem će od naredne sezone igrati ekipa iz Birmingema.

Golove za pobednički sastav postigli su Anvar El-Gazi u 44. i Džon Mekgin u 59, dok je jedini strelac za Derbi bio Vaghorn u 81. minutu.

Izabranici Frenka Lamparda uspeli su da unesu dramu u meč, ali u završnici nisu postigli pogodak koji bi nas odveo u produžetak. Finale plej-ofa Čempionšipa predstavlja jedan od najvećih fudbalskih događaja u sezoni u celoj Evropi, a ni ove nije razočarao.

Iako je reč o utakmici koja odlučuje koji drugoligaš će u najviši rang, njen značaj pojačava finansijski momenat. 

Derbi je u poslednjim minutima meča žestoko pritiskao, nizali su se napadi, ali je odbrana "Vile" izdržala.

Aston Vila iz Premijer lige ispala je u sezoni 2015/2016 i posle tri provedene u Čempionšipu vraćaju se u najviši rang britanskog fudbala. Pored njih plasirali su se još Norič i Šefild, dok su iz Premijer lige ispali Kardif, Fulam i Hadersfild.

Prošle godine su stali na poslednjem stepeniku, Slaviša Jokanović ih je s Fulamom baš na Vembliju sapleo i sprečio da se vrate u elitu, ali su ovog puta Lavovi iz Brimingema naučili lekciju. U drugom uzastopnom povratku na najveći engleski stadion fudbaleri Aston Vile su bili sjajni, slavili su u "najskupljoj" utakmici u engleskom fudbalu protiv Derbija sa 2:1 i uz gotovo 300.000.000 evra (koliko iznosi ukupna nagrada) proslavili povratak u Premijer ligu.

Tri sezone su momci iz Birmingema proveli u Čempionšipu, ni Stiv Brus ni Roberto Di Mateo nisu uspeli ono što je uradio danas Din Smit i valjda je trebalo da dođe osvedočeni navijač ovog tima i nekadašnji trener Brentforda na klupu, pa da nekadašnji šampion Evrope zasija punim sjajem. U saradanji sa legendarnim Džonom Terijem, očigledno talentovani trener Smit je stvorio tim koji je bio ubedljivo najbolji ovog proleća (uz fantastični Norič), a posle ogromne serije pobeda bilo je i očekivano da sve krunišu povratkom u elitu.

Objektivno, Aston Vila je nadigrala mladi i još zeleni tim Frenka Lamparda i videlo se da je prolazak Ovnova u finale baraža preko Lidsa bio samo plod slučajnosti i brojnih grešaka tima iz Jorkšira. Vembli je bio ispunjen do poslednjeg mesta, u Engleskoj je inače praznik danas pa se finale baraža igralo u nesvakidašnjem terminu što nije omelo ambijent ovog finala i dobru utakmicu.

Prvo poluvreme je obeležila velika borba, nismo gledali mnogo prilika, ali je Vila imala više od igre.

Promašaj Temija Abrahama nakon pola sata igre bio je uvod u perfektno tempirani vodeći gol uslovno rečeno domaćina na ovom meču. Najjače oružje Vile ove sezone - centaršutevi - ponovo su bili kobni po rivala (dali su čak 33 gola posle nabacivanja ove sezone), a nakon još jednog uspešnog nabacivanja Elmohamadija u 44. minutu Marokanac Anvar El Gazi je sjajno na drugoj stativi matirao golmana Derbija i razgalio pristalice iz Birmingema.

Bio je to gol u pravom trenutku za Vilu, pred oslazak na odmor, a nemoćni Derbi je sam sebi pucao u noge u 59. minutu. U jeku dominacije Aston Vile posle pokušaja El Gazija lopta se odbila visoko, mladi golman Derbija Rus istrčao da je uhvati, ali i loše procenio pa je omaleni Škot Džon Mekgin pogodio praznu mrežu i razgalio polovinu Vemblija.

Sve je eksplodiralo u tom trenutku na najvećem engleskom stadionu, a oduševljenje nije mogao da sakrije ni princ Vilijam koji je bodrio svoj omiljeni tim iz lože na ovom meču u društvu legendarnog Norvežanina Džona Karua. Eto, prošle godine mu je Fulam pokvario dan, ali se danas radovao iako se dobro preznojio u završnih 20 minuta utakmice.

Drugi pogodak tima iz Birmingema bio je znak Frenku Lampardu da nema više šta da čeka. I mnogima nije jasno zašto su oba napadača i Vaghorn i Meriot (junak pobede nad Lidsom) počeli najvažniju utakmicu u psoldenjih nekoliko godina sa klupe za rezerve, a navijače Ovnova posebno je nervirao i podatak da trojica najvažnijih (istina i najneiskusnijih) fudbalera Derbija - Maunt, Lorens i Vilson - nisu uspevali da kreiraju ozbiljnije šanse.

Živnuli su, istina, mladići od ulaska pomenute dvojice u igru, ali je odbrana Aston Vile uspevala da odoli pod pritiskom Derbija. Uspeli su Ovnovi da postignu gol, strelac je bio Meriot u 81. minutu, ali se taj pogodak ispostavio na kraju samo kao utešan za Ovnove.

Imali su Lampardovi puleni prilike i u završnici da se domognu izjednačenja i produžetka, posebno u sedam minuta nadoknade koliko se igralo, ali je Aston Vila odolela pred opasnim naletima Derbija. Ređali su se centaršutevi i pokušaji Ovnova, ali se istakao i sjajni golman Vile Džed Stir koji je pokupio sve visoke lopte.    

Izvor: B92/mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar