Прича: Херојска погибија једног храброг тима!

Екипа из Тоскане понела се као рањени ратник који зна да бојиште неће напустити живе главе, али свесно иде у свој последњи јуриш.

Фудбал 27.05.2019 | 22:30
Прича: Херојска погибија једног храброг тима!
Италија се диви Емполију и и жали због његовог испадања у Серију Б. Жали због одласка екипе која се на нестваран начин вратила у живот у финишу сезоне, а онда у одлучујућем мечу сатерала у ћошак моћни Интер и часно погинула. Да синоћ није било Емполија гледали бисмо никад извесније последње коло Серије А, овако, захваљујући саставу Аурелија Андреацолија добили смо једну од драматичнијих завршница италијанског шампионата у последњих неколико деценија.

Емполи је учинио да се у Фиорентина и Ђенова данас сраме због начина на који су одиграли последњи меч у сезони. Утакмицу без шанси у којој се чекало само да Емполи изгуби на Меаци, али то није ишло тако лако. Екипа из Тоскане се у последњем мечу, али и комплетном финишу сезоне, понела као рањени ратник који зна да бојиште неће напустити живе главе, али свесно иде у свој последњи јуриш. Тај ратник је био на корак да порази знатно моћнијег противника, којег је на крају сачувао свемоћни Самир Хандановић.

Немају ни у Интеру данас много разлога за задовољство. Свесни су Неразури на какав су начин стигли до циља, без обзира на то што се у оваквим ситуацијама не бира средство. Уосталом, када се крајем септрембра ове године буде чула химна Лиге шампиона на овом истом стадиону, нико се више неће сећати мајске драме. Али, нико није желео да се у Лигу шампиона уђе тако што ће се очајнички бранити против једне од најслабијих екипа у Серији А.

Међутим, тај назив "најслабији" је толико неправедан према тиму са стадиона Карло Кастелани, после свега виђеног у последњих 90 минута сезоне. Пре месец дана Андреацолијев тим су заједно са Кјевом и Фрозинонеом већ спаковали на воз за Серију Б, али је он одлучио да из њега изађе и покуша пешке да нађе пут ка преживљавању. Три везана тријмуфа у мају, над Фиорентином, Сампдоријом и Торином, омогућила су Емполију да одлучује о својој судбини. Овај тим је узео одлуку у своје руке и умало направио сензацију каква се не памти.

"Наравно да нисмо срећни, али смо задовољни што смо задали снажан последњи ударац и изгубили битку. Урадили смо оно што смо желели, били смо у игри до краја и остали верни свом стилу фудбала. Веома сам задовољан начинм на који смо играли у последњих 15 минута, створили смо неколико шанси за гол", рекао је Андреацоли.

Аурелио Андреацоли (65) је још једном одушевио, показао је да је и те како у стању да води тим на највишем могућем нивоу, па сада може да жали што је највећи део каријере провео као помоћник. Радио је у омладинском погну Фиорентине, касније је био помоћни тренер у Удинезеу, а од 2005. до 2017. у Роми. Шансу да се покаже у Вучици имао је у финишу сезоне 2012/2013. када је наседио Здењека Земанаи одмах победио Јувентус у дербију. Иако је у полуфиналу купа елиминисао Интер, пораз од Лација у финалу коштао га је поверења управе клуба.

Интересантно, управа Емполија је ове сезоне сменила Андреацолија у новембру прошле године, али се покајала и вратила га на чело тима са којим је сезону раније изборио промоцију у елитни ранг такмичења. Шта би се догодило да је враћен мало раније остаће непознаница.

"Имали смо много проблема са повредама у најважнијем тренутку сезоне, али овај тим није одустајао, играч су увек имали исправан став. На крају утакмице сам се захвалио момцима. Не размишљам о својој будућности. Имам уговор, али претпостављам да то не значи ништа", поручио је Андреацоли.

Емполи је синоћ на Меаци умро у лепоти сопствене игре. Да је Андреацолијев тим у 76. минуту, када је изједначио резултат, стао на лопту и покушао да одбрани стечени резултат можда би се данас и радовао опстанку. Али, остао је веран сопственом стилу, наставио је и даље да напада, а онда је примио гол из контре "четири на три". Ипак, да није било тако не бисмо гледали све оне силне налете на гол Самира Хандановића у последњих десетак минута меча, када је гол Емполија висио у ваздуху, баш као и Интерово учешће у Лиги шампиона.

Италија је захвална Емполију за синоћну представу, у медијима су освајањли наслови "Гранде Емполи", али то овом клубу нажалост неће помоћи да врати статус прволигаша, иако је заслужио да га има у наредној сезони.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар