Промуклост није увијек безазлена

Узрок ових симптома могу да буду и бактерије, удисање прашине, пушење, жестока пића, болести желуца, синуса и плућа.

Здравље 27.05.2019 | 11:01
Промуклост није увијек безазлена
Узрок ових симптома могу да буду и бактерије, удисање прашине, пушење, жестока пића, болести желуца, синуса и плућа. Ипак, ако "глас као из бурета" траје дуже од 10 дана неопходан је преглед лекара.

- Најређа обољења гласница и гркљања, али и најопаснија по живот јесу тумори који могу бити доброћудни и злоћудни - каже оториноларинголог Срђан Милићевић. - Злоћудни тумори гласница имају једну од најбољих прогноза у људској популацији под условом да се на време открију. За дијагнозу је довољан амбулантни преглед ОРЛ специјалисте.

Када је о акутној упали гласних жица реч, а не о тумору, најтеже је када ово стање погоди најмлађе.

- Код мање деце отицање ткива у простору гркљана може да узрокује сметње при дисању - каже др Милићевић. - Понекада, у толикој мери да угрожава и живот.

Уколико је до промуклости дошло услед викања, прегласног певања препорука је да се глас "штеди", тако да се не прича дуже од четири сата дневно и да се не пева дуже од два сата.

- Промуклост услед неправилне употребе гласа препознаје се по брзој заморљивости гласница, набреклости вратних мишића и вена - каже др Милићевић.

Супротно од напрезања мишића гркљања и врата, промуклост и други симптоми могу да се јаве услед слабости мишића узроковане старошћу, али и услед смањења функције штитасте жлезде, малокрвности, па чак и услед обољења нерава који покрећу гласнице.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар