Promuklost nije uvijek bezazlena

Uzrok ovih simptoma mogu da budu i bakterije, udisanje prašine, pušenje, žestoka pića, bolesti želuca, sinusa i pluća.

Zdravlje 27.05.2019 | 11:01
Promuklost nije uvijek bezazlena
Uzrok ovih simptoma mogu da budu i bakterije, udisanje prašine, pušenje, žestoka pića, bolesti želuca, sinusa i pluća. Ipak, ako "glas kao iz bureta" traje duže od 10 dana neophodan je pregled lekara.

- Najređa oboljenja glasnica i grkljanja, ali i najopasnija po život jesu tumori koji mogu biti dobroćudni i zloćudni - kaže otorinolaringolog Srđan Milićević. - Zloćudni tumori glasnica imaju jednu od najboljih prognoza u ljudskoj populaciji pod uslovom da se na vreme otkriju. Za dijagnozu je dovoljan ambulantni pregled ORL specijaliste.

Kada je o akutnoj upali glasnih žica reč, a ne o tumoru, najteže je kada ovo stanje pogodi najmlađe.

- Kod manje dece oticanje tkiva u prostoru grkljana može da uzrokuje smetnje pri disanju - kaže dr Milićević. - Ponekada, u tolikoj meri da ugrožava i život.

Ukoliko je do promuklosti došlo usled vikanja, preglasnog pevanja preporuka je da se glas "štedi", tako da se ne priča duže od četiri sata dnevno i da se ne peva duže od dva sata.

- Promuklost usled nepravilne upotrebe glasa prepoznaje se po brzoj zamorljivosti glasnica, nabreklosti vratnih mišića i vena - kaže dr Milićević.

Suprotno od naprezanja mišića grkljanja i vrata, promuklost i drugi simptomi mogu da se jave usled slabosti mišića uzrokovane starošću, ali i usled smanjenja funkcije štitaste žlezde, malokrvnosti, pa čak i usled oboljenja nerava koji pokreću glasnice.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar