Господине Валверде, примите саучешће...!

Председник Барсе најавио промене, Каталонци навучени на зависност од Месија.  Играчи би да садашњи тренер остане, у Мадриду се питају да ли Роналдове речи полако добијају на тежини.

Фудбал 26.05.2019 | 18:07
Господине Валверде, примите саучешће...!
Пропаст! Могу да се хвале у Барселони одбрањеном титулом, да кажу како су опет покорили Шпанију, мажу очи навијачима убедљивом бодовном разликом у односу на Атлетико и Реал Мадрид, али начин на који је сезона завршена је – катализмичан.

Дебакл на Енфилду и елиминација из Лиге шампиона у полуфиналу после 3:0 над Енглезима код куће, а онда суноврат у финалу Купу краља и пораз од Валенсије, за утисак да на Ноу Кампу тај један трофеј, макар била и титула, није довољан да се такимичарска година оцени успешном. Траже се кривци, а кад је тако у великом клубу, први је на удару тренер. Мада, Ернесто Валверде делује сталожено и не пада у очај, исто као што није подлегао еуфроји пре само месец дана кад се на сва уста говорило о триплети.

„Хвала вам на изјавама саучешћа“, помало и саркастичан био је шеф струке после неуспеха у Севиљи кад су новинари почели да „сахрањују“ Блауграну.

Не делује да има жељу да се повуче, иако су навијачи бесни, траже главу, уверени да неко мора да плати за суноврат.

„Пре само месец дана говорило се другачије. Далеко смо догурали, јер смо поставили високе амбиције, увек смо ишли на све трофеје, али увек један тим мора да победи, а други да изгуби. Чврст сам у глави, издржаћу. Да сам могао да бирам да ли да испаднем у осмини финала, четвртфиналу или да изгубим утакмицу за трофеј, определио бих се за пораз у финалу купа. Исто тако, ако бих бирао елиминацију у Лиги шампиона у групној фази или у полуфиналу, изабрао бих другу опцију“.

Ернесто Валверде има уговор са Барселоном до јуна 2020, потписао га је средином ове сезоне, кад је екипа била у залету у кад се веровало да може више него лане, међутим... Притисак је велики, дилема је хоће ли некадашњи стратег Олимпијакоса и Атлетик Билбаа да га поднесе, иако се чини да има наклоност свлачионице и да је после Лионела Месија у његову одбрану устао и Ђерар Пике.

„Нису забринуту за будућност тренера, морамо пре свега сами себе да анализирамо, сваког понаособ, проценимо шта можемо да
поправимо и какве смо одлуке доносили, да бисмо кренули напред. Валверде ради сјајно, како на тимском, тако и на плану јачања појединаца. Верујем да ће управа одлучити шта је најбоље за све, али ми бисмо да Ернесто остане. Да смо прошли Ливерпул на Енфилду сигуран сам да бисмо освојили триплету, али ово у последњих месец дана није била Барса“, рекао је искусни штопер.

Подршку изнутра Валверде има. Но, да ли је тим сагласан и председник Ђозеп Марија Бартомеу? Не баш, мада свестан чињенице да је на чело клуба јасно је и њему да одговоре мора да умотава у обланде.

„Валверде има уговор, а овај пораз од Валенсије није његова кривца, једноставно је ривал био бољи за тај један гол. Одавно размишљамо о променама за наредну сезону. Биће их, независино у односу за синоћни резултрат, али сад није време да се о томе прича“, рекао је Бартомеу, алудирајући пре свега на рокаде играчког кадра, поготово у одбрани и везном реду, као и потреби да се доведе још један шпиц.

Хоће ли и нови шеф стручног штаба, то је питање од 14.000.000 евра, јер баш толико би износила одштета Ернестеу Валвердеу у случају превременог раскида сарадње, па се чини да су на Ноу Кампу, ипак, ближи идеји да промене неке играче којима истиче рок трајања, попут Ивана Ракитића и отарасе се Филипеа Кутиња, Нелсона Самеда, Самјуела Умтитија...

И док је Валверде остављен да се пече на тихој ватри, Лионела Месија нико не дира. Можа је тако и поштено, ипак је реч о једном од најбољих фудбалера света свих времена, међутим, пораз од Валенсије у делу шпанске јавности, бар оне у Мадриду, отворио је тему о којој је недавно говорио Бразилац Луис Назарио даЛима Роналдо, рекавши да кад Барса побеђује сви уздишу Аргентинца, а кад губи прстом показују на Валвердеа. Има смисла, међутим, један поатак показује да Каталонцима није проблем Лео, ни Валверде, него што нема ко да повуче осим прве виолине екипе. Чак га и локална штампа штити, па је Спорт изашао са насловом „Меси је опет усамљен“.

Чак 78 одсто голова Барсе за време мандата актуелног тренера дело су Месија, било кроз поготке било у виду асистенција, ове сезоне опет је пребацио „коту 50“, званично је Златна копача европског фудбала, даје и намешта, али.. Шта то вреди кад је Луис Суарез ставио опоравак зарад играња на Копа Америка испред финала Купа краља, кад Кутињо није ни сенка играча какав је био на Енфилду, кад Усман Дембеле осим честих повреда има проблема и фудбалском интелигенцијом, а одбрана... Дотрајала и зрела за ремонт.

Отуда синтагма Мундо депортива „превише зависност од Месија“ можда најбоље описује због чега је ова сезона Барселоне – пропаст.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар