Gospodine Valverde, primite saučešće...!

Predsednik Barse najavio promene, Katalonci navučeni na zavisnost od Mesija.  Igrači bi da sadašnji trener ostane, u Madridu se pitaju da li Ronaldove reči polako dobijaju na težini.

Fudbal 26.05.2019 | 18:07
Gospodine Valverde, primite saučešće...!
Propast! Mogu da se hvale u Barseloni odbranjenom titulom, da kažu kako su opet pokorili Španiju, mažu oči navijačima ubedljivom bodovnom razlikom u odnosu na Atletiko i Real Madrid, ali način na koji je sezona završena je – katalizmičan.

Debakl na Enfildu i eliminacija iz Lige šampiona u polufinalu posle 3:0 nad Englezima kod kuće, a onda sunovrat u finalu Kupu kralja i poraz od Valensije, za utisak da na Nou Kampu taj jedan trofej, makar bila i titula, nije dovoljan da se takimičarska godina oceni uspešnom. Traže se krivci, a kad je tako u velikom klubu, prvi je na udaru trener. Mada, Ernesto Valverde deluje staloženo i ne pada u očaj, isto kao što nije podlegao eufroji pre samo mesec dana kad se na sva usta govorilo o tripleti.

„Hvala vam na izjavama saučešća“, pomalo i sarkastičan bio je šef struke posle neuspeha u Sevilji kad su novinari počeli da „sahranjuju“ Blaugranu.

Ne deluje da ima želju da se povuče, iako su navijači besni, traže glavu, uvereni da neko mora da plati za sunovrat.

„Pre samo mesec dana govorilo se drugačije. Daleko smo dogurali, jer smo postavili visoke ambicije, uvek smo išli na sve trofeje, ali uvek jedan tim mora da pobedi, a drugi da izgubi. Čvrst sam u glavi, izdržaću. Da sam mogao da biram da li da ispadnem u osmini finala, četvrtfinalu ili da izgubim utakmicu za trofej, opredelio bih se za poraz u finalu kupa. Isto tako, ako bih birao eliminaciju u Ligi šampiona u grupnoj fazi ili u polufinalu, izabrao bih drugu opciju“.

Ernesto Valverde ima ugovor sa Barselonom do juna 2020, potpisao ga je sredinom ove sezone, kad je ekipa bila u zaletu u kad se verovalo da može više nego lane, međutim... Pritisak je veliki, dilema je hoće li nekadašnji strateg Olimpijakosa i Atletik Bilbaa da ga podnese, iako se čini da ima naklonost svlačionice i da je posle Lionela Mesija u njegovu odbranu ustao i Đerar Pike.

„Nisu zabrinutu za budućnost trenera, moramo pre svega sami sebe da analiziramo, svakog ponaosob, procenimo šta možemo da
popravimo i kakve smo odluke donosili, da bismo krenuli napred. Valverde radi sjajno, kako na timskom, tako i na planu jačanja pojedinaca. Verujem da će uprava odlučiti šta je najbolje za sve, ali mi bismo da Ernesto ostane. Da smo prošli Liverpul na Enfildu siguran sam da bismo osvojili tripletu, ali ovo u poslednjih mesec dana nije bila Barsa“, rekao je iskusni štoper.

Podršku iznutra Valverde ima. No, da li je tim saglasan i predsednik Đozep Marija Bartomeu? Ne baš, mada svestan činjenice da je na čelo kluba jasno je i njemu da odgovore mora da umotava u oblande.

„Valverde ima ugovor, a ovaj poraz od Valensije nije njegova krivca, jednostavno je rival bio bolji za taj jedan gol. Odavno razmišljamo o promenama za narednu sezonu. Biće ih, nezavisino u odnosu za sinoćni rezultrat, ali sad nije vreme da se o tome priča“, rekao je Bartomeu, aludirajući pre svega na rokade igračkog kadra, pogotovo u odbrani i veznom redu, kao i potrebi da se dovede još jedan špic.

Hoće li i novi šef stručnog štaba, to je pitanje od 14.000.000 evra, jer baš toliko bi iznosila odšteta Ernesteu Valverdeu u slučaju prevremenog raskida saradnje, pa se čini da su na Nou Kampu, ipak, bliži ideji da promene neke igrače kojima ističe rok trajanja, poput Ivana Rakitića i otarase se Filipea Kutinja, Nelsona Sameda, Samjuela Umtitija...

I dok je Valverde ostavljen da se peče na tihoj vatri, Lionela Mesija niko ne dira. Moža je tako i pošteno, ipak je reč o jednom od najboljih fudbalera sveta svih vremena, međutim, poraz od Valensije u delu španske javnosti, bar one u Madridu, otvorio je temu o kojoj je nedavno govorio Brazilac Luis Nazario daLima Ronaldo, rekavši da kad Barsa pobeđuje svi uzdišu Argentinca, a kad gubi prstom pokazuju na Valverdea. Ima smisla, međutim, jedan poatak pokazuje da Kataloncima nije problem Leo, ni Valverde, nego što nema ko da povuče osim prve violine ekipe. Čak ga i lokalna štampa štiti, pa je Sport izašao sa naslovom „Mesi je opet usamljen“.

Čak 78 odsto golova Barse za vreme mandata aktuelnog trenera delo su Mesija, bilo kroz pogotke bilo u vidu asistencija, ove sezone opet je prebacio „kotu 50“, zvanično je Zlatna kopača evropskog fudbala, daje i namešta, ali.. Šta to vredi kad je Luis Suarez stavio oporavak zarad igranja na Kopa Amerika ispred finala Kupa kralja, kad Kutinjo nije ni senka igrača kakav je bio na Enfildu, kad Usman Dembele osim čestih povreda ima problema i fudbalskom inteligencijom, a odbrana... Dotrajala i zrela za remont.

Otuda sintagma Mundo deportiva „previše zavisnost od Mesija“ možda najbolje opisuje zbog čega je ova sezona Barselone – propast.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar