Одузети "лажни" мобилни телефони

Службеници Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ у Царинској испостави Сарајево одузели су 1. 400 мобилних телефона из Кине, фалсификате "Нокије", процијењене вриједности око 100. 000 КМ.

Босна и Херцеговина 26.05.2019 | 13:21
Одузети "лажни" мобилни телефони
Телефони, који изгледом асоцирају на робну марку мобилних телефона "Нокија", одузети су због повреде интелектуалног власништва и повреде жига, саопштено је из УИО БиХ.

Роба је привремено задржана под царинским надзором, те се води прописани поступак предузимања царинских мјера заштите интелектуалне својине у складу са одредбама Закона о жигу и Одлуке о провођењу царинских мјера за заштиту права носиоца жига.

Из УИО напомињу да се приликом увоза, извоза или транзита робе штите права интелектуалне својине - жиг, ауторско и сродна права, индустријски дизајн, патент и поријекло или географска ознака.

Царински органи су надлежни да, у случајевима сумње да је дошло до повреде права интелектуалне својине, прекину царински поступак све до окончања поступка којим се повреда права утврђује.

Другим ријечима, уколико царински органи посумњају да одређена роба која се увози у БиХ представља фалсификат познатих свјетских марки, имају право такву робу задржати, а од носилаца права затражити да изврши стручну процјену о томе да ли је ријеч о фалсификату или није.

Уколико се утврди да постоји основа сумње да роба представља фалсификат неке од познатих свјетских марки које су заштићене и у БиХ, УИО робу задржава до окончања поступка пред надлежним судом и доношења правоснажне судске одлуке.

Управа за индиректно опорезивање БиХ позива све грађане да на отворену линију 080 02 06 07 пријаве сваки облик утаје царине или ПДВ-а. Сви позиви су бесплатни и потпуно анонимни.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Директ

26.05.2019 13:38

Није ваљда да и данас се копира Нокиа?! А ја сам мислио Нокиа "пукла". Не казу дзабе да је Нокиа неунистива. :)))

ОДГОВОРИТЕ