Избори за ЕП: Гласао и Човић

Десетине милиона Европљана гласаће данас у 21 земљи посљедњег дана избора за Европски парламент.  Хрватска бира посланике, гласа се и у БиХ.

Регион 26.05.2019 | 11:21
Избори за ЕП: Гласао и Човић
Биралишта су прво отворена јутрос у Грчкој, Мађарској, Бугарској, Румунији, Литванији, Хрватској и Кипру.

У седам чланица ЕУ гласање је већ одржано, а прелиминарни резултати биће објављени данас након што и остатак Уније гласа.

Евроскептичне странке које се противе пројекту још већег приближавања Уније надају се да ће освојити трећину мјеста у парламенту у Стразбуру који броји 751 мјесто.

Десничарске странке предводи замјеник италијанског премијера Матео Салвини и француски лидер крајње деснице Марин Ле Пен, док је у блоку странака против ЕУ најјача британска странка УКИП Најџела Фараџа.

Британија и Холандија гласале су прве 23. маја, а за њима су то учиниле и Ирска и Чешка Република, затим јуче Словачка, Малта и Летонија, док је за данас остало да свој глас да још око 400 милиона људи, наводи АФП.

До краја вечери требало би да буду познати и први прелиминарни резултати избора, односно како ће изгледати нави сазив Европског парламента.

Хрватска бира посланике ЕП

У Хрватској се данас одржавају трећи по реду избори за Европски парламент, на којима први пут самостално излази Самостална демократска српска странка (СДСС).

Листу СДСС-а предводи предсједник странке Милорад Пуповац. Процјењује се да је СДСС-у за освајање једног мандата потребно око 60.000 гласова. То би било први пут у историји да би и Срби могли имати свог представника у Европском парламенту.

Хрвати који живе у БиХ моћи ће данас гласати у дипломатско-конзуларним представништвима Републике Хрватске у БиХ на изборима за чланове у Европском парламенту из ове државе.

У Босни и Херцеговини избори ће се одржати у сједиштима дипломатско-конзуларних представништава на укупно 40 бирачких мјеста.

Своје бирачко право на изборима за Европски парламент искористио је и Драган Човић, лидер ХДЗ-а БиХ и ХНС-а. Човић се у пратњи супруге Бернадице око девет сати појавио на бирачком мјесту у Основној школи "Петар Бакула" у Мостару.

Послије гласања окупљеним новинарима је рекао да очекује "пристојну излазност у Босни и Херцеговини, кад већ имамо прилику бити дио европског изборног процеса, а тиме и дио европске инфраструктуре".

"Дубоко сам увјерен да ће Босна и Херцеговине имати представника у Европском парламенту, као што смо имали и досад, али бих волио да излазност буде бар десетак пута израженија него смо имали прије пет година", изјавио је Човић.

Додао је да је важно да Хрвати у БиХ гласају на овим изборима јер већ дуго говоре да су дио Европе, а давно се, још 2015. предао захтјев за кандидатски статус.

"Нисмо још добили кандидатски статус постајемо дио европског процеса. Надам се да ће то убрзати све процесе у Босни и Хереговини те да ћемо врло брзо сустићи наше сусједе с источне стране. Чује се ипак глас с ових простора у ЕУ парламенту, чуо се и досад. То је још један искорак да различитим језицима говоримо о БиХ у Европском парламенту, а то онда јача и однос еуро парламентараца према нашем простору. Вјерујем да ће их потакнути и на проширење", закључио је Човић.

(БН/Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар