Izbori za EP: Glasao i Čović

Desetine miliona Evropljana glasaće danas u 21 zemlji posljednjeg dana izbora za Evropski parlament.  Hrvatska bira poslanike, glasa se i u BiH.

Region 26.05.2019 | 11:21
Izbori za EP: Glasao i Čović
Birališta su prvo otvorena jutros u Grčkoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Litvaniji, Hrvatskoj i Kipru.

U sedam članica EU glasanje je već održano, a preliminarni rezultati biće objavljeni danas nakon što i ostatak Unije glasa.

Evroskeptične stranke koje se protive projektu još većeg približavanja Unije nadaju se da će osvojiti trećinu mjesta u parlamentu u Strazburu koji broji 751 mjesto.

Desničarske stranke predvodi zamjenik italijanskog premijera Mateo Salvini i francuski lider krajnje desnice Marin Le Pen, dok je u bloku stranaka protiv EU najjača britanska stranka UKIP Najdžela Faradža.

Britanija i Holandija glasale su prve 23. maja, a za njima su to učinile i Irska i Češka Republika, zatim juče Slovačka, Malta i Letonija, dok je za danas ostalo da svoj glas da još oko 400 miliona ljudi, navodi AFP.

Do kraja večeri trebalo bi da budu poznati i prvi preliminarni rezultati izbora, odnosno kako će izgledati navi saziv Evropskog parlamenta.

Hrvatska bira poslanike EP

U Hrvatskoj se danas održavaju treći po redu izbori za Evropski parlament, na kojima prvi put samostalno izlazi Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS).

Listu SDSS-a predvodi predsjednik stranke Milorad Pupovac. Procjenjuje se da je SDSS-u za osvajanje jednog mandata potrebno oko 60.000 glasova. To bi bilo prvi put u istoriji da bi i Srbi mogli imati svog predstavnika u Evropskom parlamentu.

Hrvati koji žive u BiH moći će danas glasati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u BiH na izborima za članove u Evropskom parlamentu iz ove države.

U Bosni i Hercegovini izbori će se održati u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava na ukupno 40 biračkih mjesta.

Svoje biračko pravo na izborima za Evropski parlament iskoristio je i Dragan Čović, lider HDZ-a BiH i HNS-a. Čović se u pratnji supruge Bernadice oko devet sati pojavio na biračkom mjestu u Osnovnoj školi "Petar Bakula" u Mostaru.

Poslije glasanja okupljenim novinarima je rekao da očekuje "pristojnu izlaznost u Bosni i Hercegovini, kad već imamo priliku biti dio evropskog izbornog procesa, a time i dio evropske infrastrukture".

"Duboko sam uvjeren da će Bosna i Hercegovine imati predstavnika u Evropskom parlamentu, kao što smo imali i dosad, ali bih volio da izlaznost bude bar desetak puta izraženija nego smo imali prije pet godina", izjavio je Čović.

Dodao je da je važno da Hrvati u BiH glasaju na ovim izborima jer već dugo govore da su dio Evrope, a davno se, još 2015. predao zahtjev za kandidatski status.

"Nismo još dobili kandidatski status postajemo dio evropskog procesa. Nadam se da će to ubrzati sve procese u Bosni i Heregovini te da ćemo vrlo brzo sustići naše susjede s istočne strane. Čuje se ipak glas s ovih prostora u EU parlamentu, čuo se i dosad. To je još jedan iskorak da različitim jezicima govorimo o BiH u Evropskom parlamentu, a to onda jača i odnos euro parlamentaraca prema našem prostoru. Vjerujem da će ih potaknuti i na proširenje", zaključio je Čović.

(BN/Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar