ИТА: Миха и Болоња не стају, "скалп“ Наполија за крај!

"Михајловићу, остани“, била је порука навијача послије сјајне побједе Болоње над Наполијем у посљедњем мечу сезоне.  То није чудо, то је Синиша Михајловић! Дон Карло, стисни руку овом човеку! Навијачи Болоње у трансу, траже да Србин остане на клупи после феноменалног завршетка сезоне.

Фудбал 26.05.2019 | 00:17
ИТА: Миха и Болоња не стају, "скалп“ Наполија за крај!
Синиша Михајловић спасио је Болоњу испадања из Серије А, али можда још важније, од губитничке екипе, која је била на самом дну табеле, направио је екипу која игра нападачки фудбал и побјеђује.

Ту менталну снагу екипа Болоње доказала је и суботу увече када је на свом стадиону Ренато Дал ’Ара смогла снаге да након прокоцкана два гола предности дође до великог тријумфа 3:2 над Наполијем.

Црвено-плави држали су противника далеко од свог гола у првом полувремену, а онда када је он помислио да ће се задовољити егалом пред одмор, задали му два снажна ударца.

Паласио је у 43. минуту одлично пробио и центрирао, а Федерико Сантандер искористио непажњу одбране Наполија и главом матирао Карнезиса за вођство Болоње.

Само две минуте касније општи делиријум на трибинама "Дал ’Аре“ и Наполи на кољенима.

Сантандер је у кругу на центру упослио Џемаилија који је повукао лопту готово до шеснаестерца и упутио неодбрањив ударац – 2:0.

Друго полувријеме, или тачније већина другог полувремена припало је Наполију, који је ипак вицешампион Италије.

Прецизан пас Руиза и правовремено убацивање Гулама били су довољни Наполију да смањи на 2:1 у 57. минуту и врати потпуну неизвјесност, а додатни притисак на домаће извршио је и Карло Анћелоти убацивањем Мертенса и Каљехона.

Управо овај први вратио је Наполи потпуно у живот у 77. минуту својим 16. голом у сезони, на којем треба да захвали саиграчима, првенствено асистенту Јунесу.

Али ту се враћамо на Михајловића.

"Био сам један од ријетких који је вјеровао и био свјестан квалитета ове екипе“, рекао је српски стручњак недавно након што је Болоња дефинитивно обезбиједила опстанак.

Ту вјеру у међувремену је успио да угради у своје играче, који се нису предали ни у суботу увече против јединог правог конкурента Јувентусу у претходне двије године.

Михајловићево чудо

Екипа Болоње са Михајловићем на клупи уписала је 9 побједа, 3 ремија и пет пораза. Прије његовог доласка Болоња је била у зони испадања, на 18. позицији са 14 бодова, а послије побједе над Наполијем заузима 10. мјесто на табели  са 44 освојена бода.

Шлаг на торту, иако не претјерано лијеп, али изузетно сладак био је погодак Сантандера за побједу над Наполијем 3:2 у 88. минуту посљедњег меча сезоне.

Дијкс је центрирао и практично погодио у главу Сантандера а лопта је завршила иза леђа Карнезиса за велико славље навијача на трибинама којима је послије тога остала још само једна жеља.

"Михајловићу, остани“, поручили су српском стручњаку фанови Болоње и сада им остаје само нада да ће их он послушати.

Пред почетак утакмице јавне похвале председника Џоја Сапута обликоване речима да је „променио менталитет екипе“, непосредно пре првог ударца овације са трибина и транспаренти захвалности што је сачувао тим у Серији А, а на крају стисак руке Карла Анчелотија, као најбоља потврда какав је посао урадио Синиша Михајловић у Болоњи. На опроштају од сезоне, на Ренато Дал’Ари, састав са севера Италије опалио је по ушима Наполи и побрао симпатије због начина на који је финишрао првенство – 3:2.

Шест пута везано добијали су Наполитанци Болоњу, памти се и она "седмица" пре две сезоне, међутим, ове вечери, у 38. колу, поконили су се јужњаци српском стручњаку. Уједно и Федерику Сантандеру који је на терену израстао у јунака, пошто је дао два гола (оба главом), а за један асистирао, па су навијачи у трансу испратили домаће фудбалере са терена.

Заслужено, јер иако су гости имали тренутке кад су били бољи против енергије са трибина и распложеног Сантандера нису могли. Прво се поклонио на другој стативи на центаршут Родрига Паласија, па лансирао Блерима Џемаилија у завршници првог полувремена за великих 2:0, а онда у 88. минуту случајно – мада ће неко рећи и мајсторски – челом погодио после убацивања Матијаса Сванберга и натерао Анчелотија да призна пораз.

Детаљи због којих се Михајловићу диве. Бивши селектор Србије сео је на клупу почетком фебруара, водио тим на 17 утакмица, освојио 30 бодова, избио на десето место на табели, а пре само два и по месеца овај тим био је последњи на табели и предвођало му се испадање у Серију Б. Тренерска рука Синише Михајловићаогледа се у чињеници да је ово Болоњи била седма победа на домаћем терену у низу, као и начину на који је тим изгледао организовано. Препустио је лопту гостима, а „убио“ га контрама, брзом транзицијом, разменом пасова и немилосрдном егзекуцијом.

Ако је за утеху, Наполију остаје сазнање да је Дрис Мертенс поготком за 2:2, кад се чинило да гости могу да преокрета, избио на треће место вечне листе клупских стрелаца, са 109 голова. Испред су само Марек Хамшик (121) и Дијего Армандо Марадона (115). Лепо је и то, међутим, ово није вече рекорда, већ вече за памћење на Дал'Ари.

Џабе сте играли! Фрозиноне и Кјево мршавим ремијем без голова окончали ужасне сезоне у Серији А.

Показали су Фрозиноне и Кјево у протеклих два сата оним упорним и истрајним љубитељима Калча зашто су заправо и испали у Серију Б ове сезоне.

Ако је и неко имао дилему да ли су ови тимови многли боље, сада је више нема, ове две екипе немају квалитет за највиши ранг италијанског фудбала па ће им сезона у нижем рангу можда помоћи да се раздрмају, ресетују и поново нападну повратак у елиту.

Вечерас врло мало узбуђења на обе стране. Голмани Барди (Фрозинеоне) и Шемпер (Кјево) једва да су имали посла, а и једини гол који су дали гости у првом полувремену поништен је због офсајда. Играо је и легендарни Серђо Пелисије за госте, последњих 90 минута пре пензије и није се прославио. Као и целе сезоне... 

Најбољу прилику на мечу имао је домаћи тим и то после корнера у 77. минуту када је Камило Сијано шутирао непрецизно главом поред гола.

Све у свему слаб фудбал, џабе се трчало вечерас на стадиону Бенито Стирпе.   

Серија А, 38. Коло

Фрозиноне – Кјево 0:0

Болоња – Наполи 3:2 (2:0)
/Сантандер 43, 88, Џемаили 45 – Гулам 57, Мертенс 77/

Недјеља

Торино – Лацио (15.00)
Сампдорија – Јувентус (18.00)
Рома – Парма (20.30)
Аталанта – Сасуоло
Каљари – Удинезе
Фиорентина – Ђенова
Интер – Емполи
СПАЛ – Милан

ТАБЕЛА: Јувентус 90, Наполи 79, Аталанта 66, интер 66, Милан 65, Рома 63, Торино 60, Лацио 59, Сампдорија 50, Болоња (+1) 44, Сасуоло 43, СПАЛ 42, Парма 41, Каљари 41, Фиорентина 40, Удинезе 40, Емполи 38, Ђенова 37, Фрозиноне (+1) 25, Кјево (+1) 17*

НАПОМЕНА: Италијанска фудбалска федерација казнила је Кјево одузимањем три бода

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар