ITA: Miha i Bolonja ne staju, "skalp“ Napolija za kraj!

"Mihajloviću, ostani“, bila je poruka navijača poslije sjajne pobjede Bolonje nad Napolijem u posljednjem meču sezone.  To nije čudo, to je Siniša Mihajlović! Don Karlo, stisni ruku ovom čoveku! Navijači Bolonje u transu, traže da Srbin ostane na klupi posle fenomenalnog završetka sezone.

Fudbal 26.05.2019 | 00:17
ITA: Miha i Bolonja ne staju, "skalp“ Napolija za kraj!
Siniša Mihajlović spasio je Bolonju ispadanja iz Serije A, ali možda još važnije, od gubitničke ekipe, koja je bila na samom dnu tabele, napravio je ekipu koja igra napadački fudbal i pobjeđuje.

Tu mentalnu snagu ekipa Bolonje dokazala je i subotu uveče kada je na svom stadionu Renato Dal ’Ara smogla snage da nakon prokockana dva gola prednosti dođe do velikog trijumfa 3:2 nad Napolijem.

Crveno-plavi držali su protivnika daleko od svog gola u prvom poluvremenu, a onda kada je on pomislio da će se zadovoljiti egalom pred odmor, zadali mu dva snažna udarca.

Palasio je u 43. minutu odlično probio i centrirao, a Federiko Santander iskoristio nepažnju odbrane Napolija i glavom matirao Karnezisa za vođstvo Bolonje.

Samo dve minute kasnije opšti delirijum na tribinama "Dal ’Are“ i Napoli na koljenima.

Santander je u krugu na centru uposlio Džemailija koji je povukao loptu gotovo do šesnaesterca i uputio neodbranjiv udarac – 2:0.

Drugo poluvrijeme, ili tačnije većina drugog poluvremena pripalo je Napoliju, koji je ipak vicešampion Italije.

Precizan pas Ruiza i pravovremeno ubacivanje Gulama bili su dovoljni Napoliju da smanji na 2:1 u 57. minutu i vrati potpunu neizvjesnost, a dodatni pritisak na domaće izvršio je i Karlo Anćeloti ubacivanjem Mertensa i Kaljehona.

Upravo ovaj prvi vratio je Napoli potpuno u život u 77. minutu svojim 16. golom u sezoni, na kojem treba da zahvali saigračima, prvenstveno asistentu Junesu.

Ali tu se vraćamo na Mihajlovića.

"Bio sam jedan od rijetkih koji je vjerovao i bio svjestan kvaliteta ove ekipe“, rekao je srpski stručnjak nedavno nakon što je Bolonja definitivno obezbijedila opstanak.

Tu vjeru u međuvremenu je uspio da ugradi u svoje igrače, koji se nisu predali ni u subotu uveče protiv jedinog pravog konkurenta Juventusu u prethodne dvije godine.

Mihajlovićevo čudo

Ekipa Bolonje sa Mihajlovićem na klupi upisala je 9 pobjeda, 3 remija i pet poraza. Prije njegovog dolaska Bolonja je bila u zoni ispadanja, na 18. poziciji sa 14 bodova, a poslije pobjede nad Napolijem zauzima 10. mjesto na tabeli  sa 44 osvojena boda.

Šlag na tortu, iako ne pretjerano lijep, ali izuzetno sladak bio je pogodak Santandera za pobjedu nad Napolijem 3:2 u 88. minutu posljednjeg meča sezone.

Dijks je centrirao i praktično pogodio u glavu Santandera a lopta je završila iza leđa Karnezisa za veliko slavlje navijača na tribinama kojima je poslije toga ostala još samo jedna želja.

"Mihajloviću, ostani“, poručili su srpskom stručnjaku fanovi Bolonje i sada im ostaje samo nada da će ih on poslušati.

Pred početak utakmice javne pohvale predsednika Džoja Saputa oblikovane rečima da je „promenio mentalitet ekipe“, neposredno pre prvog udarca ovacije sa tribina i transparenti zahvalnosti što je sačuvao tim u Seriji A, a na kraju stisak ruke Karla Ančelotija, kao najbolja potvrda kakav je posao uradio Siniša Mihajlović u Bolonji. Na oproštaju od sezone, na Renato Dal’Ari, sastav sa severa Italije opalio je po ušima Napoli i pobrao simpatije zbog načina na koji je finišrao prvenstvo – 3:2.

Šest puta vezano dobijali su Napolitanci Bolonju, pamti se i ona "sedmica" pre dve sezone, međutim, ove večeri, u 38. kolu, pokonili su se južnjaci srpskom stručnjaku. Ujedno i Federiku Santanderu koji je na terenu izrastao u junaka, pošto je dao dva gola (oba glavom), a za jedan asistirao, pa su navijači u transu ispratili domaće fudbalere sa terena.

Zasluženo, jer iako su gosti imali trenutke kad su bili bolji protiv energije sa tribina i rasploženog Santandera nisu mogli. Prvo se poklonio na drugoj stativi na centaršut Rodriga Palasija, pa lansirao Blerima Džemailija u završnici prvog poluvremena za velikih 2:0, a onda u 88. minutu slučajno – mada će neko reći i majstorski – čelom pogodio posle ubacivanja Matijasa Svanberga i naterao Ančelotija da prizna poraz.

Detalji zbog kojih se Mihajloviću dive. Bivši selektor Srbije seo je na klupu početkom februara, vodio tim na 17 utakmica, osvojio 30 bodova, izbio na deseto mesto na tabeli, a pre samo dva i po meseca ovaj tim bio je poslednji na tabeli i predvođalo mu se ispadanje u Seriju B. Trenerska ruka Siniše Mihajlovićaogleda se u činjenici da je ovo Bolonji bila sedma pobeda na domaćem terenu u nizu, kao i načinu na koji je tim izgledao organizovano. Prepustio je loptu gostima, a „ubio“ ga kontrama, brzom tranzicijom, razmenom pasova i nemilosrdnom egzekucijom.

Ako je za utehu, Napoliju ostaje saznanje da je Dris Mertens pogotkom za 2:2, kad se činilo da gosti mogu da preokreta, izbio na treće mesto večne liste klupskih strelaca, sa 109 golova. Ispred su samo Marek Hamšik (121) i Dijego Armando Maradona (115). Lepo je i to, međutim, ovo nije veče rekorda, već veče za pamćenje na Dal'Ari.

Džabe ste igrali! Frozinone i Kjevo mršavim remijem bez golova okončali užasne sezone u Seriji A.

Pokazali su Frozinone i Kjevo u proteklih dva sata onim upornim i istrajnim ljubiteljima Kalča zašto su zapravo i ispali u Seriju B ove sezone.

Ako je i neko imao dilemu da li su ovi timovi mnogli bolje, sada je više nema, ove dve ekipe nemaju kvalitet za najviši rang italijanskog fudbala pa će im sezona u nižem rangu možda pomoći da se razdrmaju, resetuju i ponovo napadnu povratak u elitu.

Večeras vrlo malo uzbuđenja na obe strane. Golmani Bardi (Frozineone) i Šemper (Kjevo) jedva da su imali posla, a i jedini gol koji su dali gosti u prvom poluvremenu poništen je zbog ofsajda. Igrao je i legendarni Serđo Pelisije za goste, poslednjih 90 minuta pre penzije i nije se proslavio. Kao i cele sezone... 

Najbolju priliku na meču imao je domaći tim i to posle kornera u 77. minutu kada je Kamilo Sijano šutirao neprecizno glavom pored gola.

Sve u svemu slab fudbal, džabe se trčalo večeras na stadionu Benito Stirpe.   

Serija A, 38. Kolo

Frozinone – Kjevo 0:0

Bolonja – Napoli 3:2 (2:0)
/Santander 43, 88, Džemaili 45 – Gulam 57, Mertens 77/

Nedjelja

Torino – Lacio (15.00)
Sampdorija – Juventus (18.00)
Roma – Parma (20.30)
Atalanta – Sasuolo
Kaljari – Udineze
Fiorentina – Đenova
Inter – Empoli
SPAL – Milan

TABELA: Juventus 90, Napoli 79, Atalanta 66, inter 66, Milan 65, Roma 63, Torino 60, Lacio 59, Sampdorija 50, Bolonja (+1) 44, Sasuolo 43, SPAL 42, Parma 41, Kaljari 41, Fiorentina 40, Udineze 40, Empoli 38, Đenova 37, Frozinone (+1) 25, Kjevo (+1) 17*

NAPOMENA: Italijanska fudbalska federacija kaznila je Kjevo oduzimanjem tri boda

Izvor: mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar