Куп: Лајпциг без трофеја, Бајерну дупла круна!

Баварци казнили промашаје Лајпцига и побједом 3:0 на Олимпијском стадиону у Берлину 19. пут освојили Куп Њемачке.  Левандовски донео, а Коман улепшао "дуплу круну"! Феноменални Пољак постигао два гола, а инспирисани Француз један - прелеп, за тријумф шампиона Немачке у финалу Купа на Олимпијском стадиону у Берлину.  Дупла круна! Како сад отерати Ковача?! Бајерн тукао РБ Лајпциг у Берлину и стигао до 19. ДФБ купа у историји!

Фудбал 25.05.2019 | 23:56
Куп: Лајпциг без трофеја, Бајерну дупла круна!
Апсолутна доминација Бајерна немачким фудбалом.

Екипа Ника Ковача (47) убедљиво је славила у финалу Купа Немачке и после две године паузе донела тај трофеј у клупску витрину, одмах крај седам узастопних титула шампиона.

Лајпциг - Бајерн 0:3 (0:1)

Иако је екипа Ралфа Рагника почела веома добро и играла како је желела, први погодак Левандовског у 29. минуту "сасекао" је игру Ред Була. Центаршут Давида Алабе са леве стране "погодио" је мало иза леђа Пољака, али га то није спречило да сјајним трзајем затресе мрежу.

И после тог тренутка Лајпциг се опоравио, почетком наставка Швеђанин Емил Форсберг имао је "чист" зицер са Мануелом Нојером, али је Бајернов голман реаговао савршено, да руком и ногом спречи изједначење.

Да ће трофеј 19. пут отићи у Минхен наговештено је у 78. минуту, мајсторским потезом Кингслија Комана. Финтом волеј ударца избацио је чувара из равнотеже, па другом ногом после неколико корака поставио великих 2:0. Испоставило се да је ту био крај, који је још једним поготком "оверио" Левандовски.

Пољак је истрчао контру, нашао се лице у лице са Мађаром Петером Гулачијем и само је "боцнуо" лопту - сасвим довољно да је пошаље у мрежу, за радост навијача и саиграча, међу којима су били и легенде Арјен Робен и Франк Рибери. Они су ове суботе дефинитивно одиграли последњи меч за Бајерн...

И отишли су са трофејом у рукама.

"Мали“ Лајпциг надао се првом трофеју у клупској историји, али је 109 година старији Бајерн још једном показао да је неприкосновен у Њемачкој.

Клуб који је основан прије десет година захваљујући новцу главног спонзора „претрчао“ је до Бундеслиге, затим у највишем рангу освојио друго, шесто и треће мјесто на табели, али упркос свему далеко је од тога да буде прави ривал Баварцима.

Бајерн је у суботу увече на Олимпијском стадиону Берлину одржао час Лајпцигу и побједом 3:0 сложио 19. трофеј Купа Њемачке у клупску витрину, те освојио „дуплу круну“.

Ковач у историји!

Тренер Бајерна Нико Ковач ушао је у историју њемачког фудбала јер је први који је освојио дуплу круну и као играч и као тренер.

Шампион Њемачке издржао је 25 минута невјероватног пресинга фудбалера Лајпцига који су жарко жељели свој први трофеј у свом првом финалу, а онда наметнуо свој ритам којим годинама „меље“ противнике.

Имао је Лајпциг прилику да сјајно финале у Берлину одведе путем који би Ковача и његову екипу ставио у неугодну позицију да јури резултат, али је повратник у тим послије повреде, Мануел Нојер сјајном одбраном на самој линији уз помоћ пречке одбранио шут главом Поулсена са само пет метара.

Лајпциг је у првој четвртини меча играо сјајан пресинг не дозвољавајући играчима Бајерна да уопште почну акцију, али када су се мало истрошили и застали, пукло је између линија и Баварци су брзом транзицијом лако прелазили линије противника.

Кључни тренутак десио се у 29. минуту када се Левандовски одлично снашао и главом матирао Гулачија који је био мало заклоњен.

Послије тога се промијенио однос снага на терену и Бајерн је на полувријеме могао да оде са два гола предности.

Стопостотну шансу у 43. минуту имао је Коман и све је добро урадио, савладао и Гулачија, али је штопер Лајпцига Конате на само метар од гола главом блокирао ударац Француза.

Колико Нојер значи Бајерну показао је у 48. минуту, када је сјајном интервенцијом у ситуацији „један на један“ одбранио ударац Форсберга и исправио грешку своје одбране.

Био је то окидач за фудбалере  црвеним дресовима који су у наредним минутама опсједали гол Гулачија, који је успио да одбрани два покушаја Левандовског, а онда поново шанса за Лајпциг, и то каква!

Тимо Вернер нашао се у одличној шанси на десетак метара, а лопту је на путу ка голу изблокирао Зиле.

Нешто касније, у 62. минуту истакао се и други штопер Бајерна, али на супротној страни. Матс Хумелс изнио је лопту, а потом наставио продор и шутирао са двадесетак метара у Гулачија.

У истом минуту Бајерн је поново имао сјајну прилику, када је Гнабри послије центаршута са десне стране и одбијене лопте са пет метара шутирао поред гола.

Након свих ових промашаја, бедем Лајпцига коначно је пробио Комен у 78. минуту. Француз је фантастично примио лопту и одмах направио простор за ударац који је завршио у мре-и – 2:0.

Већ тада било је јасно да ће клупска витрина Лајпцига остати празна, али је судбину клуба из Источне Њемачке запечатио Левандовски у 85. минуту.

Пољак је послије једног дугачког паса издржао дуел са Конатеом, а онда рутински постигао погодак који је бурно прославио са навијачима.

Бајерн је тако стигао до дупле круне, а не треба заборавити и освојени Суперкуп Њемачке на старту сезоне и приредио лијеп опроштај својим сада већ бившим играчима – Арјену Робену и Франку Риберију.

Лајпциг мора још да расте! Ипак је то само талентовани, голобради дестогодишњак... Потенцијал је ту, добра "фамилија" и залеђина, жеља за успехом, чак је и тинејџерски бес поранио. Али за трофеј је, ипак рано. Бајерн је оправдао улогу фаворита у финалу Купа Немачке, славио са 3:0 и стигао до дупле круне у сезони која ће се, када црта буде подвучена, опет сматрати неуспешном?! Радују се Хенес и Румениге, ено их пљескају са трибина Олимпијског стадиона, али већ од јутра забринуто ће се згледати: како сад отерати Ника Ковача?  

Тако вам је то у Бајерну. Ковачу ни два трофеја у првој сезони на клупи не гарантују главу на раменима јер му тим није био довољно доминантан. Против Ливерпула није био довољно храбар (поново ништа од Лиге шампиона), губио бодове тамо где се не сме, Дортмунд га "давио" до последњег кола. А и вечерас, ових првих пола сата... Сасвим довољно за упориште онима који заговарају идеју смене хрватског стручњака. 

Клубови са истока тако и даље остају да чекају на први трофеј немачког купа. Лајпциг је први финалиста још од Енерги Котбуса 1997. године...

Ралф Рангник боље је нашпановао своје момке, они су у меч ушли мотивисанији, више су гризли и то се одразило на догађаје на терену. Високим пресингом Бајерн је натеран на честе грешке, на избацивање лопте у аут, али у тих првих двадесетак минута Бикови су истрошили многе снаге, а гол нису успели да постигну, што ће их касније, ипоставиће се, скупо коштати. 

Баварци су до предности стигли у јеку налета Лајпцига. А када је тако, онај тим што је доминирао, јако се тешко диже из психолошког нокдауна. Показало се то и овога пута. Бајерн је први пут озбиљно напао, по боку су све лепо одрадили Коман и Алаба, "дуплирали" се уз аут линију, овом другом допало је да центрира и то је учинио без оклевања. Није то био идеалан центаршут, међутим лопта је ишла на Роберта Левандовског и то је та разлика између Бајерна и Лајпцига. Извио се Пољак, направио корак уназад и цап - 0:1. Гулачи је био маркиран, спаса није било. 

Бајерн има Леву, човека који не промашује. Лајпциг је превише промашио и зато је морао да се опрости од трофеја. Додуше, част и Мануелу Нојеру, ове сезоне често оспораваном. Прву чудесну интервенцију имао је при резултату 0:0, када је Јусуф Поулсен са четири метра тукао после корнера...

...а другу у првим минутима наставка, када је Емил Форсберг сам ишао ка њему после дивног проигравања Ибрахиме Конатеа. Тај последњи контакт са лоптом шведског везисте није био идеалан, Нојер му је улетео у шут онда комбинацијом ноге и рамена успео да одбрани. 

Лајпциг није одустао лако, наставио је да напада и покушава да стигне до поравнања. Али како је време одмицало видело се да су ти напади са све мање жестине. Бикове је стигао и умор, а можда још више Бајерново искуство у оваквим утакмицама. Кингсли Коман убио је сваку наду Рангникових момака да могу до драме. Играо се 78. минут када је маестрално примио лопту у шеснаестерцу ривала, одмах се окренуо ка голу и решио то - 2:0. Све преостало време свело се на одрађивање посла. А како се реагује у ситуацијама "један на један" Форсбергу је показао Левандовски четири минута пре краја - 3:0. 

Нику Ковачу ово је трећи трофеј у последње две сезоне. Прошле године у финалу ДФБ купа победио је управо свој будући клуб, са Ајнтрахтом. Хрват је такође први човек у Немачкој који је успео да узме дуплу круну и као тренер и као играч. Као фудбалер то је успео са Баварцима 2003...

Фото: Реутерс

Извор: мондо.ба/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар