Нови детаљи о еко катастрофи

Да се велике количине канцерогеног уља пирален налазе у кругу некадашњег гиганта „Инцел“ институцијама је познато већ 14 година, али нико није реаговао и уклонио опасну материју, сазнаје Српскаинфо.  

Република Српска 25.05.2019 | 16:45
Нови детаљи о еко катастрофи
Управо због тих  пропуста се десила еколошка катастрофа у Бањалуци, јер је ово опасно уље исцурило у земљу, а огромне количне су и даље смјештене у кругу пословне зоне у Бањалуци.

Према сазнање Српскаинфо, још 2005. године комисије Европске уније је дала огромне паре да се обави провјере и анализе свега што се налази у кругу „Инцел“.

– Они су тада већ имали информацију да постоје огромне количине тог уља у кругу овог предузећа. Тада је формиран тим који је урадио потпуно анализу и, између осталог, потврдио да се пирален налази у кругу ове некадашње фирме – каже наш извор.

Сви обавијештени, нико ни прстом да мрдне

Он додао да је о резултатима овог вјештачења обавијештен тадашњи предсједник Републике Српске, предсједник Владе, градоначелник, али и ресорна министарства. Међутим, и поред тога нико од њих није реаговао и предузео нешто да се то уклони.

– На мјесту гдје је недавно исцурило уље некада се налазила „Енергана”, а то земљиште је касније купила фирма “Лукић инвест”. Мислим да су од приватизације они четврти власници тог простора и ту нема њихове одговорности. Вјероватно да садашњи власник није ни знао да се то уље налази на земљишту које је купио. Већина ранијих власника је овај простор куповала како би извукли жељезо и бакар из трафостаница – појаснио је наш извор.

Ово је потврдио и власник фирме “Лукић инвест” Ранко Лукић, који каже да је он савјестан купац и да га, када је купио земљиште, нико није упозоро на могућност да се то уље налази на овом простору.

Према ријечима наших саговорника, овај проблем превазилази Град Бањалуку и о њему мора да одлучи Влада Републике Српске, али и надлежна министарства. 

Потврђена страховања

Након што је дошло до пожара и горења уља пирален, ангажована је еколошка инспекција Града Бањалука, која је обавила вјештачења и потврдила црна очекивања. Они су изузели осам узорака земљишта из цијелог „Инцела“, које су послали на вјештачења, а резултати су показали да је земљиште код некадашње „Енергане“ пуно пиралена и других тешких метала.

О резултатима вјештачења обавијестили су Инспекторат Српске, а они сматрају да је неопходно извршити додатна узорковања ширег простора „Пословне зоне“, ради сагледавања комплетног чињеничног стања и могућих начина санације и спречавање загађења.

Они сматрају да се у решавање овог случаја мора укључити Влада РС, посебно због обезбјеђивања финансијских средстава за санацију контаминираних локација.

Према нашим сазнањима, уклањање пиралена и санације земљишта коштала би неколико милиона марака. Мјесто гдје је горио и исцурио пирален налази се у близини ријека Врбања и Врбас, а само један литар овог опасног уља може да затржују цели ток једне ријеке.

Веома опасна материја

Стручњаци са којима смо разговарали кажу да је пирален веома опасно уље, која се по штетности може поредити с радиоактивним материјама.

– Он се не може природно разградити; ако уђе у земљиште, оно ту остаје. Највећа опасност од пиралена настане када дође до пожара, јер сагоријевањем таквог материјала директно се окружење излаже отровима. Проблем је ако се загађено земљиште и уље не уклоне, јер постоји могућност да их киша сапере и да загаде земљишта на којима се узгаја храна – рекао је један од стручњака.

(Српскаинфо)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Подкапа

25.05.2019 14:58

Које измјерио гајгеровим бројачем ватрогасце,ватрогасну опрему која је била на интервенцији?Друге смјене такође користе ту потенцијално контаминирано опрему.Кога је Ћућун Младен ангажовао да то уради?

ОДГОВОРИТЕ
Name

САЛЕ СЛОВЕНАЦ

25.05.2019 15:58

СТАН ИСПОД МЕНЕ КОМСО ВАТРОГАСАЦ, ИМА ЛИ ОПАСНОСТИ ЗА НАС НА ВИСИМ ЕТАЗАМА У ПОГЛЕДУ ПРЕНОСА ТИЈЕХ КЛИЦА ,КАНЦЕРОГЕНИХ ?

Name

Робе ди капа

25.05.2019 16:22

Ајде ти капа ста се јављас. Дрзавне слузбе имају вазнија посла него то сто питас. Да оду на све могуце руцкове и да подмире све љубавнице

Name

Бањалуцанин

25.05.2019 16:36

Охх дезурни дусебризници. Пиралење уље и није радиоактивно! Стоп сирењу панике!

Name

ре

25.05.2019 17:58

Српска посла, загадзиваци планете !!

Name

РАДИОАКТИВНОСТ

25.05.2019 19:03

Та материја није радиоактивна, она је МАЛО радиоактивна...

Name

Qwерти

26.05.2019 07:25

Сале Словенац најбоље да побегнес у Словенију

Name

БГ

25.05.2019 15:09

Ово се само мозе догодито И догадја у тзв. Банана дрзавама

ОДГОВОРИТЕ
Name

САЛЕ СЛОВЕНАЦ

25.05.2019 16:04

ЕВО ПРИЛИКЕ ЗА АКТИВНЕ И ПАСИВНЕ НЕЗАПОСЛЕНЕ НА БИРОУ ДА ЗАРАДЕ КОЈУ КИНТУ. МОГЛИ БИ СИЛНИ ПРАВНИЦИ И ЕКОНОМИСТИ КОЈИ НИСУ ЦЛАНОВИ СЕКТИ ОДРАДИТИ ПРИПРАВНИЦКИ У КРУГУ ИНЦЕЛА.

Name

ре

25.05.2019 19:04

Пардон у ентитету Додиковина, кантону, то није неки проблем.

Name

само

25.05.2019 15:14

толике године се за ста је у инцелу , и ниста не подузимати е заиста треба неки ОРДЕН за ово уруцити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

25.05.2019 16:02

Нема висе ордена. Миле највеци патриота подијелио све Страхеу и екипи.

Name

ре.НН

25.05.2019 19:05

Нацистима и фасистима,..финим неким људима. Све социал-демократи

Name

Јаффа

25.05.2019 16:05

Ето ови што газдују градом, а из Мичигена или Лакташа дошли, нека се врате кућама. БЛ ће то да ријеши кад памет буде одлучивала, а не већински мафијашки систем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.05.2019 19:07

Е то нецес доцекати, неце се десити. Прије цемо сви поцркати и нестати.

Name

Реално

25.05.2019 16:22

СНСД-е са својим коалиционим партнерима влада Бањалуком 20 година, за све лоше у том граду они су директни кривци. Следеце године имате изборе, казните их ако нисте задовољни начином на који воде град. Бар је то једноставно, изађете на изборе и гласате против!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.05.2019 19:10

Анестезирани мутави народ узива да га дотицни газе и понизавају. Сви це јос убједљивије гласати за СНСД, зато багру и треба газити, по заслузи,...нормални бјезе из ове пропасти РС, остају крезавци.

Name

Цврцак

25.05.2019 21:37

Добра прилика за опрати који милионциц, све ми се цини да је то то.

ОДГОВОРИТЕ