Novi detalji o eko katastrofi

Da se velike količine kancerogenog ulja piralen nalaze u krugu nekadašnjeg giganta „Incel“ institucijama je poznato već 14 godina, ali niko nije reagovao i uklonio opasnu materiju, saznaje Srpskainfo.  

Republika Srpska 25.05.2019 | 16:45
Novi detalji o eko katastrofi
Upravo zbog tih  propusta se desila ekološka katastrofa u Banjaluci, jer je ovo opasno ulje iscurilo u zemlju, a ogromne količne su i dalje smještene u krugu poslovne zone u Banjaluci.

Prema saznanje Srpskainfo, još 2005. godine komisije Evropske unije je dala ogromne pare da se obavi provjere i analize svega što se nalazi u krugu „Incel“.

– Oni su tada već imali informaciju da postoje ogromne količine tog ulja u krugu ovog preduzeća. Tada je formiran tim koji je uradio potpuno analizu i, između ostalog, potvrdio da se piralen nalazi u krugu ove nekadašnje firme – kaže naš izvor.

Svi obaviješteni, niko ni prstom da mrdne

On dodao da je o rezultatima ovog vještačenja obaviješten tadašnji predsjednik Republike Srpske, predsjednik Vlade, gradonačelnik, ali i resorna ministarstva. Međutim, i pored toga niko od njih nije reagovao i preduzeo nešto da se to ukloni.

– Na mjestu gdje je nedavno iscurilo ulje nekada se nalazila „Energana”, a to zemljište je kasnije kupila firma “Lukić invest”. Mislim da su od privatizacije oni četvrti vlasnici tog prostora i tu nema njihove odgovornosti. Vjerovatno da sadašnji vlasnik nije ni znao da se to ulje nalazi na zemljištu koje je kupio. Većina ranijih vlasnika je ovaj prostor kupovala kako bi izvukli željezo i bakar iz trafostanica – pojasnio je naš izvor.

Ovo je potvrdio i vlasnik firme “Lukić invest” Ranko Lukić, koji kaže da je on savjestan kupac i da ga, kada je kupio zemljište, niko nije upozoro na mogućnost da se to ulje nalazi na ovom prostoru.

Prema riječima naših sagovornika, ovaj problem prevazilazi Grad Banjaluku i o njemu mora da odluči Vlada Republike Srpske, ali i nadležna ministarstva. 

Potvrđena strahovanja

Nakon što je došlo do požara i gorenja ulja piralen, angažovana je ekološka inspekcija Grada Banjaluka, koja je obavila vještačenja i potvrdila crna očekivanja. Oni su izuzeli osam uzoraka zemljišta iz cijelog „Incela“, koje su poslali na vještačenja, a rezultati su pokazali da je zemljište kod nekadašnje „Energane“ puno piralena i drugih teških metala.

O rezultatima vještačenja obavijestili su Inspektorat Srpske, a oni smatraju da je neophodno izvršiti dodatna uzorkovanja šireg prostora „Poslovne zone“, radi sagledavanja kompletnog činjeničnog stanja i mogućih načina sanacije i sprečavanje zagađenja.

Oni smatraju da se u rešavanje ovog slučaja mora uključiti Vlada RS, posebno zbog obezbjeđivanja finansijskih sredstava za sanaciju kontaminiranih lokacija.

Prema našim saznanjima, uklanjanje piralena i sanacije zemljišta koštala bi nekoliko miliona maraka. Mjesto gdje je gorio i iscurio piralen nalazi se u blizini rijeka Vrbanja i Vrbas, a samo jedan litar ovog opasnog ulja može da zatržuju celi tok jedne rijeke.

Veoma opasna materija

Stručnjaci sa kojima smo razgovarali kažu da je piralen veoma opasno ulje, koja se po štetnosti može porediti s radioaktivnim materijama.

– On se ne može prirodno razgraditi; ako uđe u zemljište, ono tu ostaje. Najveća opasnost od piralena nastane kada dođe do požara, jer sagorijevanjem takvog materijala direktno se okruženje izlaže otrovima. Problem je ako se zagađeno zemljište i ulje ne uklone, jer postoji mogućnost da ih kiša sapere i da zagade zemljišta na kojima se uzgaja hrana – rekao je jedan od stručnjaka.

(Srpskainfo)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Podkapa

25.05.2019 16:58

Koje izmjerio gajgerovim brojačem vatrogasce,vatrogasnu opremu koja je bila na intervenciji?Druge smjene takođe koriste tu potencijalno kontaminirano opremu.Koga je Ćućun Mladen angažovao da to uradi?

ODGOVORITE
Name

SALE SLOVENAC

25.05.2019 17:58

STAN ISPOD MENE KOMSO VATROGASAC, IMA LI OPASNOSTI ZA NAS NA VISIM ETAZAMA U POGLEDU PRENOSA TIJEH KLICA ,KANCEROGENIH ?

Name

Robe di kapa

25.05.2019 18:22

Ajde ti kapa sta se javljas. Drzavne sluzbe imaju vaznija posla nego to sto pitas. Da odu na sve moguce ruckove i da podmire sve ljubavnice

Name

Banjalucanin

25.05.2019 18:36

Ohh dezurni dusebriznici. Piralenje ulje i nije radioaktivno! Stop sirenju panike!

Name

re

25.05.2019 19:58

Srpska posla, zagadzivaci planete !!

Name

RADIOAKTIVNOST

25.05.2019 21:03

Ta materija nije radioaktivna, ona je MALO radioaktivna...

Name

Qwerti

26.05.2019 09:25

Sale Slovenac najbolje da pobegnes u Sloveniju

Name

BG

25.05.2019 17:09

Ovo se samo moze dogodito I dogadja u tzv. Banana drzavama

ODGOVORITE
Name

SALE SLOVENAC

25.05.2019 18:04

EVO PRILIKE ZA AKTIVNE I PASIVNE NEZAPOSLENE NA BIROU DA ZARADE KOJU KINTU. MOGLI BI SILNI PRAVNICI I EKONOMISTI KOJI NISU CLANOVI SEKTI ODRADITI PRIPRAVNICKI U KRUGU INCELA.

Name

re

25.05.2019 21:04

Pardon u entitetu Dodikovina, kantonu, to nije neki problem.

Name

samo

25.05.2019 17:14

tolike godine se za sta je u incelu , i nista ne poduzimati e zaista treba neki ORDEN za ovo uruciti.

ODGOVORITE
Name

NN

25.05.2019 18:02

Nema vise ordena. Mile najveci patriota podijelio sve Straheu i ekipi.

Name

re.NN

25.05.2019 21:05

Nacistima i fasistima,..finim nekim ljudima. Sve social-demokrati

Name

Jaffa

25.05.2019 18:05

Eto ovi što gazduju gradom, a iz Mičigena ili Laktaša došli, neka se vrate kućama. BL će to da riješi kad pamet bude odlučivala, a ne većinski mafijaški sistem.

ODGOVORITE
Name

re

25.05.2019 21:07

E to neces docekati, nece se desiti. Prije cemo svi pocrkati i nestati.

Name

Realno

25.05.2019 18:22

SNSD-e sa svojim koalicionim partnerima vlada Banjalukom 20 godina, za sve loše u tom gradu oni su direktni krivci. Sledece godine imate izbore, kaznite ih ako niste zadovoljni načinom na koji vode grad. Bar je to jednostavno, izađete na izbore i glasate protiv!

ODGOVORITE
Name

re

25.05.2019 21:10

Anestezirani mutavi narod uziva da ga doticni gaze i ponizavaju. Svi ce jos ubjedljivije glasati za SNSD, zato bagru i treba gaziti, po zasluzi,...normalni bjeze iz ove propasti RS, ostaju krezavci.

Name

Cvrcak

25.05.2019 23:37

Dobra prilika za oprati koji milioncic, sve mi se cini da je to to.

ODGOVORITE