Док те мами и шећером те храни?

- Раније је тадашњи предсједник РС Милорад Додик обећао да ће пронаћи средства за рехабилитацију пута Невесиње-Мостар, а сад хоће да преусмјере средства из другог пројекта, казао је Марић.

Република Српска 25.05.2019 | 14:33
Док те мами и шећером те храни?
Невесиње и Берковићи нису се усагласили шта је битније – средити регионални пут Берковићи-Невесиње или новац уложити у магистрални пут Невесиње-Мостар. За једне је приоритетан пут Невесиње-Мостар, будући да велики број Невесињаца на посао путује у овај град, док је за становнике Берковића веома важна путна повезаност са Невесињем. Обје општине навијају за своје интересе, али би коначан суд о свему требало да донесе Влада Републике Српске.

Уколико Влада Републике Српске одобри иницијативу коју су јуче изгласали одборници Скупштине општине Невесиње, да се средства које обезбјеђује Влада РС, за ревитализацију пута Берковићи-Невесиње преусмјере на ревитализацију пута Невесиње-Мостар, то ће бити кршење међународног уговора, сматрају у општини Берковићи. На ту констатацију начелник Невесиња Миленко Авдаловић (СНСД) каже: “Одосмо предалеко”.

Наиме, БиХ је за пројекат рехабилитације пута Берковићи-Невесиње потписала уговор са Холандијом, према којем ће Влада Холандије уложити 2,9 милиона евра. Остатак, од 9,4 милиона евра требало би да обезбиједи Влада Републике Српске.



Скупштина општине Невесиње усвојила је јуче закључак да се рехабилитација и изградња магистралног пута М 6.1 према Мостару и повезивање општине Невесиње и источне Херцеговине са Коридором 5Ц одреди као стратешки инфраструктурни приоритет.

Начелник општине Миленко Авдаловић задужен је да поднесе иницијативу Влади Републике Српске за преусмјеравање новчаних средстава са пројекта „Модернизација регионалног пута Невесиње – Берковићи“ на пројекат „Рехабилитација и изградња дијела магистралног пута који спаја источну Херцеговину са Коридором 5Ц“. У закључку је наведено да је магистрална саобраћајница према Мостару у лошем стању и да се према Влади упути иницијатива да се пронађе најоптималније рјешење за изградњу  ове саобраћајнице.

’’Изградњом тунела ријешио би се превој Гребак, смањила дужина постојеће дионице и повећала безбједност корисника саобраћајнице’’, наведено је у закључку

За невесињску власт ова иницијатива је од виталног значаја за општину Невесиње, али напомињу да се овим пројектом не искључује повезивање Невесиња и Берковића.

С одлуком невесињских одборника не слажу се у општини Берковићи.



Начелник Берковића Ненад Абрамовић (СДС) истиче за „Директ“ да је одлука општине Невесиње недопустива, те да ће он упутити иницијативу Влади РС да не подржи приједлог општине Невесиње. У Берковићима су већ данас одржали скупштински колегиј, а хитну сједницу, са једном тачком дневног реда која је у вези са овом проблематиком, заказали су већ за понедјељак.

„Влада Холандије је прошле године одобрила грант средства у износу од 2,9 милиона евра за модернизацију регионалног пута Берковићи-Невесиње. Потписан је међународни уговор између БиХ и Холандије. Након што је потписан уговор, то је усвојено у стратегији јавних путева РС, ушло је и у план јавних набавки и убрзо је требало да буде расписан тендер за одабир извођача радова. Послије свега тога, Невесиње доноси овакву одуку. Пројекат који они предлажу је рехабилитација и изградња магистралног пута М6.1 Невесиње-Мостар и тај пут се не налази ни у једном стратешком документу Владе РС, нити јавног предузећа Путеви РС. Због тога ми сматрамо да је њихова иницијатива нерелевантна и неизводљива и представља кршење међународног споразума“, казао је Абрамовић за наш портал.

Влади РС упутиће иницијативу већ сљедеће седмице, након што буде завршена сједница локалне Скупштине.

Начелник Невесиња није желио да коментарише иницијативу, рекавши да није добро да “причамо хипотетички” и да треба сачекати званичан став Владе РС.

Одброник СРС-а “Српска у сигурне руке” у невесињској Скупштини Дарко Марић изјавио је за “Директ” да невесињска опозиција није против рехабилитације пута Невесиње-Мостар, али да нису за то да се средства преусмјеравају из пројекта који би требао да регулише регионални пут Берковићи-Невесиње.

“Око овога су се требале консултовати општине Невесиње и Берковићи. Раније је тадашњи предсједник РС Милорад Додик обећао да ће пронаћи средства за рехабилитацију пута Невесиње-Мостар, а сад хоће да преусмјере средства из другог пројекта”, казао је Марић.

У питању је 15-ак километара регионалног пута, за шта је, према пројекту, неопходно 12,3 милиона евра.

(Директ-портал)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Реално

25.05.2019 12:53

100пута је боље пут за Мостар. У Мостар свакодневно иду стотине људи, сто на посао, сто инаце. А на Берковице 10 за 7 дана :Д Подрска СНСД за добру акцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

25.05.2019 13:08

За СНСД није вазно крсење медјудрзавног уговора БиХ и Холандије. Неце то тако проци као сто сте замислили.

Name

ЗА РЕАЛНО

25.05.2019 13:22

ПОВЕЗИВАЊЕ НЕВЕСИЊА И БЕРКОВИЋА НЕМА НИКАКВУ СВРХУ ИЗ ЊИВЕ У ЊИВУ. ИЗГРАДЊА ПУТА НЕВЕСИЊЕ - БЕРКОВИЋИ МОЖЕ СЕ КОРИСТИТИ У ЉЕТНОМ ПЕРИОДУ. ВЕЛИКЕ СУ БУИЦЕ КОЈЕ ТАЈ ПУТ ЗАЛЕДЕ И ОДРЖАВАЊЕ ЈЕ 20 ПУТА СКУПЉЕ ГОДИШЊЕ НЕГО САМ ПУТ. БЕРКОВИЋИ СЕ И ГАСЕ. ПУТ НЕВЕСИЊЕ МОСТАР ЈЕ НЕОПХОДАН У СВАКОМ СЛУЧАЈУ.

Name

Ре

25.05.2019 13:25

Холандска влада одобрила новац за правац Берковићи Невесиње и какав је проблем, они могу стопирати.

Name

питам

25.05.2019 13:58

А засто се путује у Федерацију?

Name

Директ

25.05.2019 14:07

Најбоље би било оба. Овај уговорени да испостују, а други да граде од неких других пара.

Name

аа

25.05.2019 14:39

Погледајте ову срамоту хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=р4_вТ0и_СрY

Name

Одговарам за питам

25.05.2019 15:01

Сине у Федерацију иду да раде... Иначе би начисто поцркали.

Name

еом

25.05.2019 19:16

Ма кога брига за потписане уговоре и преузете обавезе. Бице онако како одреди врховни Вођа. Међународна правила и прописи не вазе у Додиковини, они само нека дају кредит и донацију.

Name

ре

25.05.2019 19:23

У Мостару се одвија зивот, ради се,тамо су паре, туриста огроман број и све их је висе, болнице итд.итд. Истоцна херцеговина изумире и нестаје. То це врло брзо постати потпуно пусто,јер млађи бјезе одатле.

Name

Милан

25.05.2019 13:03

Авдаловицу, ниси у праву. СО Берковици треба да одбије ову иницијативу невесињске Скупстине и да се предводјена Нацелником Абрамовицем доказе да је иницијатива незаконита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.05.2019 19:27

Какав Мостар, паре треба усмјерити на изградњу пута до АЕРОДРОМА ТРЕБИЊЕ. То је приоритет.

Name

Ратко

25.05.2019 13:16

Ако су холандјани дали паре "бланко" за.ебали су се. Сад це видети с каквом багром имајупосла. Изгледа да их је баја превеслао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

25.05.2019 13:48

ЗАВРШИТЕ ГОРЊЕ ХОРИЗОНТЕ ПА ПРАВИТЕ ПУТ. НЕМАЈУ ХОРИЗОНТИ ПРОЈЕКТА А ПУТ ИМА ТРАСУ КОЈУ СЈЕКУ ТУНЕЛИ И АКОМУЛАЦИЈЕ.. ОВАЈ ПУТ ЈЕ ИДЕАЛАН ЗА ШВЕРЦ СВИХ ВРСТА.

Name

истина

25.05.2019 13:43

Па дајте новац од лазних аутопутева сто градите,и у своје дзепове паре стављате.Знаци пребаците од пута Бјељина Бања лука.засто бједне Берковице да јос висе осакатите.Ако су Холандани дали,урадите по договору. Колико пута сте поправљали пут Зови до преко бездеда.100 пута опрали новац и ниста направили.Бесконацан пут безнада и краде.Срами те се,похлепа је болест нај теза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.05.2019 15:39

Гладне оци И јадне пусте.све похарасе И марод расцетасе..цега се дофате,то висе не зелени..лопузе јадне...само отимацина И преваре...доце крај И том,И то врло брзо,И врло це теско поднијети!!!

Name

спиелберг

25.05.2019 15:12

Руска компанија намјештаја “Спилит” која је преко ноћи побјегла из града Врања на југу Србије и оставила 300 фабричких радника на цједилу, оштетила је стотине купаца “Нефа намјештаја” којима није испоручила плаћену робу. Иначе, компанија „Нефа намјештај“ послује и у БиХ, гдје има мрежу салона за продају намјештаја, пише БизнисИнфо. Иначе, компанија “Нефа намјештај” у БиХ је регистрована у Бијељини. Према подацима Агенције за привредне регистер Србије 49 посто “Спилита” је у власништву београдског “Холодекса” (Холлодеx), а 51 посто у власништву руског партнера “ООО Корољ Диванов” док је “Холодекс” стопроцентни власник “Нефа намјештаја”. Према писању “Блица”, иза обје фирме стоји и руски бизнисмен Андреј Ходасевич, власник двије велике фабрике намјештаја у Русији. Рано јутрос на Вождовцу у Београду, испред магацина “Нефа намјештаја”, стотинак оштећених купаца лупало је на врата магацина захтијевајући да уђу и да узму намјештај који су платили. Дан раније, огорчени купци који нису добили плаћени намјештај упали су у сједиште ове руске фирме на Новом Београду гдје су из канцеларија, пред очима координатора продаје, иначе Рускиње, узимали рачунаре, столице и телевизоре и носили их кући. Врата магацина на Вождовцу данас поподне су била закључана, а иза њих (у магацину) био је власник ових просторија који је упорно одбијао да незадовољне и преварене муштерије “Нефе” пусти унутра. Разлог је то што и сам власник магацина практично једино може да се наплати кроз намештај који је руска фирма у бијегу оставила у његовим просторијама. Иначе, фирма која је преко ноћи нестала оставивши стотине радника и још бројније купце на цједилу, ни власнику магацина није платила закуп. Иначе, преко ноћи Србију је напустио и директор “Нефа намјештаја” Максим Максимов. Он је менаџерима послао мејл у коме је навео да “због техничког прегледа аутомобила мора хитно у Русију”. Нико у “Нефа намештају” није ни обавестио клијенте о томе, а ретки купци су успјели ступити у контакт са појединим радницима. Раније смо објавили да је компанија “Спилит” преко ноћи нестала из Врања гдје је имала фабрику, а одакле је однијела све што је могла понијети, док је радницима остала дужна неколико плата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.05.2019 19:25

Наси свети руси,...

Name

Фф

25.05.2019 15:27

ДОДИК ЈЕ НЕ ОПИСАНИ ЛАЗОВ И КРИМИНАЛАЦ ДАЛИ ЈЕ НАРОД СВЈЕСТАН ТОГА ЗЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

25.05.2019 19:58

Јуначко Невесиње... На челу дезертери који желе да се повежу са Мостаром како би Невесињци несметано сваки дан ишли да буду слуге Усташама... "К'о би реко 92 да ће Срби да мам буду слуге" Јадна нам мајка...

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕВЕСИЊАЦ

25.05.2019 20:50

СРПСКО НЕВЕСИЊЕ А СВЕ ПОСЛОВЕ РАДИ МУСЛИМАНСКИ ХП-МОСТАР! ТОЛИКО О СРПСТВУ И ПРВОЈ НЕВЕСИЊСКОЈ ПУСЦИ , МÜСЛИМАНИ ПОКОРИЛИ ПРЕКО ПЛАЦЕНИХ ПОЛИТИЦАРА

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

26.05.2019 13:08

ТО МОЗАИК ПРАВЕ АВДАЛОВИЋ НОВИНАР У РАТУ, БОЖО КИЈАЦ НОВИНАР СЛОБОДЕ МОСТАР, ТАМИНЏИЈА, УЉАРЕВИЋ, БИЗМИСМЕН,, ПРЕВАРА,, ЋАТО

Name

Милан

26.05.2019 14:25

То су лазовцине и моралне наказе.

Name

БАЗДА

21.06.2019 21:02

НАЈБИТНИЈЕ ЈЕ ДА СЕ МИЛИОНИ ДАЈУ ЗА КРАЈИШКЕ АУТОПУТЕВЕ А НА ИСТОКУ СЕ БАВЕ СИТНИМ ПРИОРИТЕТИМА КОЈИ СУ ЛОКАЛНОГ КАРАКТЕРА . ПОЧНИТЕ ГРАДИТИ И НА ИСТОКУ КОНАЧНО АУТОПУТ А НЕ ДА СЕ ПРИЧА О ИЗРАДИ ПРОЈЕКАТА ДА БИ СЕ ДОБИЛО НА ВРЕМЕНУ.

ОДГОВОРИТЕ