Dok te mami i šećerom te hrani?

- Ranije je tadašnji predsjednik RS Milorad Dodik obećao da će pronaći sredstva za rehabilitaciju puta Nevesinje-Mostar, a sad hoće da preusmjere sredstva iz drugog projekta, kazao je Marić.

Republika Srpska 25.05.2019 | 14:33
Dok te mami i šećerom te hrani?
Nevesinje i Berkovići nisu se usaglasili šta je bitnije – srediti regionalni put Berkovići-Nevesinje ili novac uložiti u magistralni put Nevesinje-Mostar. Za jedne je prioritetan put Nevesinje-Mostar, budući da veliki broj Nevesinjaca na posao putuje u ovaj grad, dok je za stanovnike Berkovića veoma važna putna povezanost sa Nevesinjem. Obje opštine navijaju za svoje interese, ali bi konačan sud o svemu trebalo da donese Vlada Republike Srpske.

Ukoliko Vlada Republike Srpske odobri inicijativu koju su juče izglasali odbornici Skupštine opštine Nevesinje, da se sredstva koje obezbjeđuje Vlada RS, za revitalizaciju puta Berkovići-Nevesinje preusmjere na revitalizaciju puta Nevesinje-Mostar, to će biti kršenje međunarodnog ugovora, smatraju u opštini Berkovići. Na tu konstataciju načelnik Nevesinja Milenko Avdalović (SNSD) kaže: “Odosmo predaleko”.

Naime, BiH je za projekat rehabilitacije puta Berkovići-Nevesinje potpisala ugovor sa Holandijom, prema kojem će Vlada Holandije uložiti 2,9 miliona evra. Ostatak, od 9,4 miliona evra trebalo bi da obezbijedi Vlada Republike Srpske.



Skupština opštine Nevesinje usvojila je juče zaključak da se rehabilitacija i izgradnja magistralnog puta M 6.1 prema Mostaru i povezivanje opštine Nevesinje i istočne Hercegovine sa Koridorom 5C odredi kao strateški infrastrukturni prioritet.

Načelnik opštine Milenko Avdalović zadužen je da podnese inicijativu Vladi Republike Srpske za preusmjeravanje novčanih sredstava sa projekta „Modernizacija regionalnog puta Nevesinje – Berkovići“ na projekat „Rehabilitacija i izgradnja dijela magistralnog puta koji spaja istočnu Hercegovinu sa Koridorom 5C“. U zaključku je navedeno da je magistralna saobraćajnica prema Mostaru u lošem stanju i da se prema Vladi uputi inicijativa da se pronađe najoptimalnije rješenje za izgradnju  ove saobraćajnice.

’’Izgradnjom tunela riješio bi se prevoj Grebak, smanjila dužina postojeće dionice i povećala bezbjednost korisnika saobraćajnice’’, navedeno je u zaključku

Za nevesinjsku vlast ova inicijativa je od vitalnog značaja za opštinu Nevesinje, ali napominju da se ovim projektom ne isključuje povezivanje Nevesinja i Berkovića.

S odlukom nevesinjskih odbornika ne slažu se u opštini Berkovići.



Načelnik Berkovića Nenad Abramović (SDS) ističe za „Direkt“ da je odluka opštine Nevesinje nedopustiva, te da će on uputiti inicijativu Vladi RS da ne podrži prijedlog opštine Nevesinje. U Berkovićima su već danas održali skupštinski kolegij, a hitnu sjednicu, sa jednom tačkom dnevnog reda koja je u vezi sa ovom problematikom, zakazali su već za ponedjeljak.

„Vlada Holandije je prošle godine odobrila grant sredstva u iznosu od 2,9 miliona evra za modernizaciju regionalnog puta Berkovići-Nevesinje. Potpisan je međunarodni ugovor između BiH i Holandije. Nakon što je potpisan ugovor, to je usvojeno u strategiji javnih puteva RS, ušlo je i u plan javnih nabavki i ubrzo je trebalo da bude raspisan tender za odabir izvođača radova. Poslije svega toga, Nevesinje donosi ovakvu oduku. Projekat koji oni predlažu je rehabilitacija i izgradnja magistralnog puta M6.1 Nevesinje-Mostar i taj put se ne nalazi ni u jednom strateškom dokumentu Vlade RS, niti javnog preduzeća Putevi RS. Zbog toga mi smatramo da je njihova inicijativa nerelevantna i neizvodljiva i predstavlja kršenje međunarodnog sporazuma“, kazao je Abramović za naš portal.

Vladi RS uputiće inicijativu već sljedeće sedmice, nakon što bude završena sjednica lokalne Skupštine.

Načelnik Nevesinja nije želio da komentariše inicijativu, rekavši da nije dobro da “pričamo hipotetički” i da treba sačekati zvaničan stav Vlade RS.

Odbronik SRS-a “Srpska u sigurne ruke” u nevesinjskoj Skupštini Darko Marić izjavio je za “Direkt” da nevesinjska opozicija nije protiv rehabilitacije puta Nevesinje-Mostar, ali da nisu za to da se sredstva preusmjeravaju iz projekta koji bi trebao da reguliše regionalni put Berkovići-Nevesinje.

“Oko ovoga su se trebale konsultovati opštine Nevesinje i Berkovići. Ranije je tadašnji predsjednik RS Milorad Dodik obećao da će pronaći sredstva za rehabilitaciju puta Nevesinje-Mostar, a sad hoće da preusmjere sredstva iz drugog projekta”, kazao je Marić.

U pitanju je 15-ak kilometara regionalnog puta, za šta je, prema projektu, neophodno 12,3 miliona evra.

(Direkt-portal)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Realno

25.05.2019 12:53

100puta je bolje put za Mostar. U Mostar svakodnevno idu stotine ljudi, sto na posao, sto inace. A na Berkovice 10 za 7 dana :D Podrska SNSD za dobru akciju.

ODGOVORITE
Name

Milan

25.05.2019 13:08

Za SNSD nije vazno krsenje medjudrzavnog ugovora BiH i Holandije. Nece to tako proci kao sto ste zamislili.

Name

ZA REALNO

25.05.2019 13:22

POVEZIVANJE NEVESINJA I BERKOVIĆA NEMA NIKAKVU SVRHU IZ NJIVE U NJIVU. IZGRADNJA PUTA NEVESINJE - BERKOVIĆI MOŽE SE KORISTITI U LJETNOM PERIODU. VELIKE SU BUICE KOJE TAJ PUT ZALEDE I ODRŽAVANJE JE 20 PUTA SKUPLJE GODIŠNJE NEGO SAM PUT. BERKOVIĆI SE I GASE. PUT NEVESINJE MOSTAR JE NEOPHODAN U SVAKOM SLUČAJU.

Name

Ре

25.05.2019 13:25

Холандска влада одобрила новац за правац Берковићи Невесиње и какав је проблем, они могу стопирати.

Name

pitam

25.05.2019 13:58

A zasto se putuje u Federaciju?

Name

Direkt

25.05.2019 14:07

Najbolje bi bilo oba. Ovaj ugovoreni da ispostuju, a drugi da grade od nekih drugih para.

Name

aa

25.05.2019 14:39

Pogledajte ovu sramotu https://www.youtube.com/watch?v=r4_vT0i_SrY

Name

Odgovaram za pitam

25.05.2019 15:01

Sine u Federaciju idu da rade... Inače bi načisto pocrkali.

Name

eom

25.05.2019 19:16

Ma koga briga za potpisane ugovore i preuzete obaveze. Bice onako kako odredi vrhovni Vođa. Međunarodna pravila i propisi ne vaze u Dodikovini, oni samo neka daju kredit i donaciju.

Name

re

25.05.2019 19:23

U Mostaru se odvija zivot, radi se,tamo su pare, turista ogroman broj i sve ih je vise, bolnice itd.itd. Istocna hercegovina izumire i nestaje. To ce vrlo brzo postati potpuno pusto,jer mlađi bjeze odatle.

Name

Milan

25.05.2019 13:03

Avdalovicu, nisi u pravu. SO Berkovici treba da odbije ovu inicijativu nevesinjske Skupstine i da se predvodjena Nacelnikom Abramovicem dokaze da je inicijativa nezakonita.

ODGOVORITE
Name

re

25.05.2019 19:27

Kakav Mostar, pare treba usmjeriti na izgradnju puta do AERODROMA TREBINJE. To je prioritet.

Name

Ratko

25.05.2019 13:16

Ako su holandjani dali pare "blanko" za.ebali su se. Sad ce videti s kakvom bagrom imajuposla. Izgleda da ih je baja preveslao.

ODGOVORITE
Name

RE

25.05.2019 13:48

ZAVRŠITE GORNJE HORIZONTE PA PRAVITE PUT. NEMAJU HORIZONTI PROJEKTA A PUT IMA TRASU KOJU SJEKU TUNELI I AKOMULACIJE.. OVAJ PUT JE IDEALAN ZA ŠVERC SVIH VRSTA.

Name

istina

25.05.2019 13:43

Pa dajte novac od laznih autoputeva sto gradite,i u svoje dzepove pare stavljate.Znaci prebacite od puta Bjeljina Banja luka.zasto bjedne Berkovice da jos vise osakatite.Ako su Holandani dali,uradite po dogovoru. Koliko puta ste popravljali put Zovi do preko bezdeda.100 puta oprali novac i nista napravili.Beskonacan put beznada i krade.Srami te se,pohlepa je bolest naj teza.

ODGOVORITE
Name

Re

25.05.2019 15:39

Gladne oci I jadne puste.sve poharase I marod rascetase..cega se dofate,to vise ne zeleni..lopuze jadne...samo otimacina I prevare...doce kraj I tom,I to vrlo brzo,I vrlo ce tesko podnijeti!!!

Name

spielberg

25.05.2019 15:12

Ruska kompanija namještaja “Spilit” koja je preko noći pobjegla iz grada Vranja na jugu Srbije i ostavila 300 fabričkih radnika na cjedilu, oštetila je stotine kupaca “Nefa namještaja” kojima nije isporučila plaćenu robu. Inače, kompanija „Nefa namještaj“ posluje i u BiH, gdje ima mrežu salona za prodaju namještaja, piše BiznisInfo. Inače, kompanija “Nefa namještaj” u BiH je registrovana u Bijeljini. Prema podacima Agencije za privredne register Srbije 49 posto “Spilita” je u vlasništvu beogradskog “Holodeksa” (Hollodex), a 51 posto u vlasništvu ruskog partnera “OOO Korolj Divanov” dok je “Holodeks” stoprocentni vlasnik “Nefa namještaja”. Prema pisanju “Blica”, iza obje firme stoji i ruski biznismen Andrej Hodasevič, vlasnik dvije velike fabrike namještaja u Rusiji. Rano jutros na Voždovcu u Beogradu, ispred magacina “Nefa namještaja”, stotinak oštećenih kupaca lupalo je na vrata magacina zahtijevajući da uđu i da uzmu namještaj koji su platili. Dan ranije, ogorčeni kupci koji nisu dobili plaćeni namještaj upali su u sjedište ove ruske firme na Novom Beogradu gdje su iz kancelarija, pred očima koordinatora prodaje, inače Ruskinje, uzimali računare, stolice i televizore i nosili ih kući. Vrata magacina na Voždovcu danas popodne su bila zaključana, a iza njih (u magacinu) bio je vlasnik ovih prostorija koji je uporno odbijao da nezadovoljne i prevarene mušterije “Nefe” pusti unutra. Razlog je to što i sam vlasnik magacina praktično jedino može da se naplati kroz nameštaj koji je ruska firma u bijegu ostavila u njegovim prostorijama. Inače, firma koja je preko noći nestala ostavivši stotine radnika i još brojnije kupce na cjedilu, ni vlasniku magacina nije platila zakup. Inače, preko noći Srbiju je napustio i direktor “Nefa namještaja” Maksim Maksimov. On je menadžerima poslao mejl u kome je naveo da “zbog tehničkog pregleda automobila mora hitno u Rusiju”. Niko u “Nefa nameštaju” nije ni obavestio klijente o tome, a retki kupci su uspjeli stupiti u kontakt sa pojedinim radnicima. Ranije smo objavili da je kompanija “Spilit” preko noći nestala iz Vranja gdje je imala fabriku, a odakle je odnijela sve što je mogla ponijeti, dok je radnicima ostala dužna nekoliko plata.

ODGOVORITE
Name

re

25.05.2019 19:25

Nasi sveti rusi,...

Name

Ff

25.05.2019 15:27

DODIK JE NE OPISANI LAZOV I KRIMINALAC DALI JE NAROD SVJESTAN TOGA ZLA

ODGOVORITE
Name

Mitar

25.05.2019 19:58

Junačko Nevesinje... Na čelu dezerteri koji žele da se povežu sa Mostarom kako bi Nevesinjci nesmetano svaki dan išli da budu sluge Ustašama... "K'o bi reko 92 da će Srbi da mam budu sluge" Jadna nam majka...

ODGOVORITE
Name

NEVESINJAC

25.05.2019 20:50

SRPSKO NEVESINJE A SVE POSLOVE RADI MUSLIMANSKI HP-MOSTAR! TOLIKO O SRPSTVU I PRVOJ NEVESINJSKOJ PUSCI , MÜSLIMANI POKORILI PREKO PLACENIH POLITICARA

ODGOVORITE
Name

RE

26.05.2019 13:08

TO MOZAIK PRAVE AVDALOVIĆ NOVINAR U RATU, BOŽO KIJAC NOVINAR SLOBODE MOSTAR, TAMINDŽIJA, ULJAREVIĆ, BIZMISMEN,, PREVARA,, ĆATO

Name

Milan

26.05.2019 14:25

To su lazovcine i moralne nakaze.

Name

BAZDA

21.06.2019 21:02

NAJBITNIJE JE DA SE MILIONI DAJU ZA KRAJIŠKE AUTOPUTEVE A NA ISTOKU SE BAVE SITNIM PRIORITETIMA KOJI SU LOKALNOG KARAKTERA . POČNITE GRADITI I NA ISTOKU KONAČNO AUTOPUT A NE DA SE PRIČA O IZRADI PROJEKATA DA BI SE DOBILO NA VREMENU.

ODGOVORITE