Поврат пореза за повећање плата

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о подстицајима по хитном поступку којим се омогућава поврат пореза и доприноса оним послодавцима који повећају плате радницима.

Република Српска 24.05.2019 | 16:05
Поврат пореза за повећање плата
Оним послодавцима који повећају плате преко 550 КМ предвиђен је поврат 70 одсто плаћених пореза и доприноса, а ако плата не прелази 550 КМ са повећањем, том послодавцу слиједи поврат од 30 одсто плаћених пореза и доприноса.

Предлагач закона је Министарство привреде и предузетништва РС које је саопштило ове информације, али нису навели од када ће се рачунати повећање плата. Међутим, Српскаинфо сазнаје да ће обрачун почети од марта ове године, како не би у међувремену било злоупотреба са повишицама.

– Привредни субјекти остварују право на подстицај за повећање плата у два обрачунска периода, од којих један период траје од од 1.1. до 30.6, а други период од 1.7. до 31.12. у једној календарској години почевши од 1. јула 2019. године – кажу у Министарству привреде и предузетништва Републике Српске.

Битно је напоменути да ће право на подстицаје имати привредна друштва и самостални предузетници из области производње, трговине и услуга. 

Други дио закона, како се наводи у саопштењу, односи се на стварање претпоставки за увођење подстицаја за директна улагања.

– Слична рјешења имају и неке друге земље региона, као што је Србија. Рјешења се односе се на подршку конкурентности пословних субјеката кроз подршку њиховим улагањима у материјална и нематеријална средства, у циљу отпочињања обављања нове пословне дјелатности, проширења постојећих капацитета или проширења производње на нове производе и производне процесе – наводе у овом Министарству.

Додају да се законом ствара и правни основ за израду регистра подстицаја у привреди на локалном и републичком нивоу, чија је припрема већ у току.

– Тренутна висина плата на тржишту рада у реалном сектору и међународна кретања узрокује миграције радника из Републике Српске, а што има негативан утицај и на продуктивност и конкуретност привредних субјеката у Републици Српској. С обзиром на ове околности приступило се изради закона о подстицајима по хитном поступку како би се што хитније дјеловало у правцу повећања плата радника – напомињу у Министарству привреде и предузетништва РС.

(Српскаинфо)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

посавски гониц

24.05.2019 15:10

Нема спаса без закона о поријеклу имовине и да се похапсе корумпурани полутуцару.полуцајци.судије.тузиоци а до тога неце доци.слуцај Тегелтија нико од власти не осудјује вец га и стите.крај се близи.пропас РС је неминовна.а м9зда је то и циљ насе власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кренуло је

24.05.2019 15:27

Ауу, да неће кренути на горе!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

24.05.2019 16:40

Док татина дјеца дневно зарадјују по 50 хиљада км а вама нека новост повецање на 550 км како вас није срамота

Name

Касно је....

24.05.2019 16:33

Касно је за било какве подстицаје, повећања, ослобађања... Народ је отишао. Шта је, нема робова на тржишту рада, нека вам раде ваши синови и ћери. И они ваши подобни. Касно Марко на Косово стиже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзаба све...

24.05.2019 17:00

Могу они подици и на 1000КМ плате, али то је опет дупло мање него плата собарице у Хрватској. Не контају политицари да це ускоро и они морати гасити своје фирме јер неце имати радника.

Name

ДФ

24.05.2019 20:40

ЏАБА ВАМ ФОРЕ И ФАЗОНИ ПАРЕ ИДУ ДОДИКУ, ИГОРУ, ГОРИЦИ,ЗЕЉКОВИЋИМА ЧОВИЋ, ЈАНШИ.

Name

асдфјк

27.05.2019 07:28

Собарице из Хрватске колики је стандард тамо? Да ли та дупло већа плата значи да дупло више зарадиш или дупло више потрошиш. Шта ћеш наш народ је специјалан као нико. Раде за дупло већу плату али су и трошкови дупло већи. У аустрији господо драга 1600 евра Вам треба за стан и режије. У тој цијени нема хране, горива, изласка. Кажете зарађује се пуно више. Да, али се и ради пуно више. Имајте и овдје два посла па ће бити новца. Да је радити пар сати а имати пуно. Е нема од тога ништа.

Name

Лоповска Дрзава

24.05.2019 20:24

Опет газдама у дзеп.Повецају на банку а смање из коверте коју сви приватници дају.Радник опет ниста на крају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

24.05.2019 22:22

Ста ово конкретно знаци тј. за колико це у маркама, а не у процентима, плата бити веца? Дакле износ прије и послије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гиле

25.05.2019 17:28

Мјере увела Зора Видовиц и Славица Ињац, а обе су одавно требале да буду иза ресетака. Умјесто тога, њима су додијељене боље функције од оних на којима су биле, па цак и министарске фотеље. Браво Срби, је*ем вас у памет!

ОДГОВОРИТЕ