Povrat poreza za povećanje plata

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o podsticajima po hitnom postupku kojim se omogućava povrat poreza i doprinosa onim poslodavcima koji povećaju plate radnicima.

Republika Srpska 24.05.2019 | 16:05
Povrat poreza za povećanje plata
Onim poslodavcima koji povećaju plate preko 550 KM predviđen je povrat 70 odsto plaćenih poreza i doprinosa, a ako plata ne prelazi 550 KM sa povećanjem, tom poslodavcu slijedi povrat od 30 odsto plaćenih poreza i doprinosa.

Predlagač zakona je Ministarstvo privrede i preduzetništva RS koje je saopštilo ove informacije, ali nisu naveli od kada će se računati povećanje plata. Međutim, Srpskainfo saznaje da će obračun početi od marta ove godine, kako ne bi u međuvremenu bilo zloupotreba sa povišicama.

– Privredni subjekti ostvaruju pravo na podsticaj za povećanje plata u dva obračunska perioda, od kojih jedan period traje od od 1.1. do 30.6, a drugi period od 1.7. do 31.12. u jednoj kalendarskoj godini počevši od 1. jula 2019. godine – kažu u Ministarstvu privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Bitno je napomenuti da će pravo na podsticaje imati privredna društva i samostalni preduzetnici iz oblasti proizvodnje, trgovine i usluga. 

Drugi dio zakona, kako se navodi u saopštenju, odnosi se na stvaranje pretpostavki za uvođenje podsticaja za direktna ulaganja.

– Slična rješenja imaju i neke druge zemlje regiona, kao što je Srbija. Rješenja se odnose se na podršku konkurentnosti poslovnih subjekata kroz podršku njihovim ulaganjima u materijalna i nematerijalna sredstva, u cilju otpočinjanja obavljanja nove poslovne djelatnosti, proširenja postojećih kapaciteta ili proširenja proizvodnje na nove proizvode i proizvodne procese – navode u ovom Ministarstvu.

Dodaju da se zakonom stvara i pravni osnov za izradu registra podsticaja u privredi na lokalnom i republičkom nivou, čija je priprema već u toku.

– Trenutna visina plata na tržištu rada u realnom sektoru i međunarodna kretanja uzrokuje migracije radnika iz Republike Srpske, a što ima negativan uticaj i na produktivnost i konkuretnost privrednih subjekata u Republici Srpskoj. S obzirom na ove okolnosti pristupilo se izradi zakona o podsticajima po hitnom postupku kako bi se što hitnije djelovalo u pravcu povećanja plata radnika – napominju u Ministarstvu privrede i preduzetništva RS.

(Srpskainfo)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

posavski gonic

24.05.2019 17:10

Nema spasa bez zakona o porijeklu imovine i da se pohapse korumpurani polutucaru.polucajci.sudije.tuzioci a do toga nece doci.slucaj Tegeltija niko od vlasti ne osudjuje vec ga i stite.kraj se blizi.propas RS je neminovna.a m9zda je to i cilj nase vlasti

ODGOVORITE
Name

Krenulo je

24.05.2019 17:27

Auu, da neće krenuti na gore!?

ODGOVORITE
Name

Radnik

24.05.2019 18:40

Dok tatina djeca dnevno zaradjuju po 50 hiljada km a vama neka novost povecanje na 550 km kako vas nije sramota

Name

Kasno je....

24.05.2019 18:33

Kasno je za bilo kakve podsticaje, povećanja, oslobađanja... Narod je otišao. Šta je, nema robova na tržištu rada, neka vam rade vaši sinovi i ćeri. I oni vaši podobni. Kasno Marko na Kosovo stiže.

ODGOVORITE
Name

Dzaba sve...

24.05.2019 19:00

Mogu oni podici i na 1000KM plate, ali to je opet duplo manje nego plata sobarice u Hrvatskoj. Ne kontaju politicari da ce uskoro i oni morati gasiti svoje firme jer nece imati radnika.

Name

DF

24.05.2019 22:40

DŽABA VAM FORE I FAZONI PARE IDU DODIKU, IGORU, GORICI,ZELJKOVIĆIMA ČOVIĆ, JANŠI.

Name

asdfjk

27.05.2019 09:28

Sobarice iz Hrvatske koliki je standard tamo? Da li ta duplo veća plata znači da duplo više zaradiš ili duplo više potrošiš. Šta ćeš naš narod je specijalan kao niko. Rade za duplo veću platu ali su i troškovi duplo veći. U austriji gospodo draga 1600 evra Vam treba za stan i režije. U toj cijeni nema hrane, goriva, izlaska. Kažete zarađuje se puno više. Da, ali se i radi puno više. Imajte i ovdje dva posla pa će biti novca. Da je raditi par sati a imati puno. E nema od toga ništa.

Name

Lopovska Drzava

24.05.2019 22:24

Opet gazdama u dzep.Povecaju na banku a smanje iz koverte koju svi privatnici daju.Radnik opet nista na kraju.

ODGOVORITE
Name

Direkt

25.05.2019 00:22

Sta ovo konkretno znaci tj. za koliko ce u markama, a ne u procentima, plata biti veca? Dakle iznos prije i poslije.

ODGOVORITE
Name

gile

25.05.2019 19:28

Mjere uvela Zora Vidovic i Slavica Injac, a obe su odavno trebale da budu iza resetaka. Umjesto toga, njima su dodijeljene bolje funkcije od onih na kojima su bile, pa cak i ministarske fotelje. Bravo Srbi, je*em vas u pamet!

ODGOVORITE