Наће се рјешење за годишњи план

Изетббеговић каже да се у овом часу разговара унутар Предсједништва БиХ, када је у питању предаја првог Годишњег плана (АНП-а) и именовање манадатара из СНСД-а. Нада се да ће и страна коју представља Милорад Додик бити спремна на извјесне уступке.

Босна и Херцеговина 24.05.2019 | 09:16
Наће се рјешење за годишњи план
Предсједник СДА Бакир Изетбеговић је сматрао да ће се процес формирања власти у БиХ завршити током маја, јер је, како каже било одређених назнака да би се могао постићи компромис по питању МАП-а.

- Било је заиста близу, и што се нас тиче то може бити већ сутра. Ја са надам да ће и страна коју представља Милорад Додик бити спремна на извјесне уступке, рекао је Изетбеговић.

Додао је да је БиХ већ у МАП-у, те да је јесенас држава позвана да поднесе Годишњи план.

- Шта је садржај тог Годишњег плана то је још увијек дискутабилно. Дакле, у њему стоји да постоји један опћи консензус када је у питању кретање БиХ ка чланству у НАТО-у. Након декларације НСРС то није тако и то треба констатовати. Дакле неке ствари треба констатовати. Даље, кретање ка МАП-у није још увијек чланство у НАТО-у, о томе ће се опет морати доносити неке нове одлуке. Тако да простоји један простор унутар којег се може наћи, по мени, компромис, рекао је Изетбеговић ФТВ.

Он је рекао да се у овом часу разговара унутар Предсједништва БиХ, када је у питању предаја првог Годишњег плана (АНП-а) и именовање манадатара из СНСД-а.

- То се дешава у овом часу у Предсједништву. Ја имам повјерање у господина Џаферовића и у господина Комшића, тако да мислим да ће се ту наћи неко ријешење. О детаљима не бих, јер могу отежати ствари, рекао је Изетбеговић.

Он је рекао да се може наћи простор за договор између два супротна става по питању НАТО-а.

- Хајде да предамо тај Годишњи план, а о самом чланству ћемо се наново договарати. То је разлог зашто смо направили један широки фронт у који су укључени и СББ и ДФ. Желимо да подијелимо одговорност, да се нађемо у заједничким рјешењима, да подијелимо евентуални притисак. Искључиво слање Годишњих планова, онако како смо позвани из Бирсела. Никакав ИПАП, нема се кретати назад, нема ту пристајања да се иде назад и да то не буде на линији онога што смо до сада говорили. Дакле, искључиво слање Годишњих планова и то ће бити послано овако или онако. Ја се надам да ће бити постигнут компромис, каже Изетбеговић.

На питање да прокоментира став Драгана Човића да се Влада ФБИХ не може формирати док се не измјени изборни закон, Изетбеговић је одговорио:

- Ја мислим да господин Човић неће тај јасни став тако дуго држати. Он нема разлога да се на такав начин односи, нити тиме може нешто постићи. Дакле, ако се буде наново неким ултиматумима ишло према бошњачко-босанској страни, смањују се шансе да се да и ту неко рјешење и искораци. Ми инсистирамо да се то мора рјешавати унутар пресуде Сејдић-Финци, Зорлак итд. Дакле пресуде која каже да сваки грађанин у овој земљи, на сваком педљу њеном има право да се кандидује за сваку позицију, укључујући Предсједништво БиХ. Унутар тога смо били нашли и рјешења, један је био априлски пакет, а други Филеов модел, који је гарантовао фактички, у овом часу господин Човић би био у Предсједништви, којег је Човић одбио.

(Вијести)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

БеЕн

24.05.2019 07:19

"Наћи ће се..."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

24.05.2019 08:38

Ко год мисли да БиХ не мозе у НАТО грдно се вара

Name

о Додику

24.05.2019 11:45

Какве аргументе има Предсједавајући? Све могуће. Јер, Додик читаву своју политичку каријеру гради на лажима, полуистинама, сплеткама, клеветама, додворавањима, увредама… У радном стажу нема нити секунде времена потрошеног за јавни интерес. Није имао кад, све је потрошио на себе. Правда га не занима, закон изиграва. И шта му фали? Ништа - има милионско богатство, добро је опскрбио ужу и најширу родбину, предсједник је државе, странке, има своју полицију, паравојску, параобавјештајце, све паре, пјева на свадбама и ловачким дружењима, возика се хеликоптером, упознао је Моницу Беллуци, Путина и Змаја од Шипова, био је у Цаннесу, Бриселу, Москви, жена му била у Wасхингтону, новинари му се удворнички смију… У двије ријечи - успјешан човјек. У таквој рачуници сви који раде другачије су кретени. Какве аргументе имају кретени? Слабе. Тешко је у тако постављеном оквиру одбранити “здрав разум”. Кретени Додику о моралу, он о ронхиллу, кретени о етици, он о еротици, кретени о закону, он о Тегелтији, кретени о корупцији он о прогону српских кадрова, кретени о криминалу, он о обрачуну из Сарајева, кретени о страначким батинашима он о страним шпијунима, кретени о Правди за Давида он о правди за Драгана Лукача... У таквом дијалогу симпатије свјетине су апсолутно на Додиковој страни, хистеричан је, безобразан, дрзак, прост, као вишеструки шампион неког реалитy схоwа. С друге стране, кретени су досадни, депресивни, сиротиња негламурозна која деценијама понавља исто: корупција, непотизам, европске интеграције, бла бла, трућ, трућ... Сем тога, до сада се борба кретена показала сасвим узалудном. Нити једна афера Додика није пољуљала - ни београдска вила, ни Интеграл инжињеринг, ни синов воћњак, ни Павловић банка, ни килограм злата, ни Андрићград, ни РК "Боска", ни послови с кумовима, ни "Шуме Српске", ни Бобар банка, ни златне пепељаре, ни "Хидроградња", ни формирање паравојски, ни кршење Устава, ни исмијавање правосуђа, ни ширење вјерске и националне мржње… ништа. А кад му кретени претјерано иду на живце, он пошаље полицију да их пребије.

Name

САЛЕ СЛОВЕНАЦ

24.05.2019 07:20

МЛАДИ ОДОСЕ А ВИ И ДАЉЕ ПРОСИПСТЕ ДЕМАГОГИЈУ О УГРОЗЕНОСТИ ТЗВ. КОНСТИТУТИВНИХ НАРОДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гацко

24.05.2019 07:46

Најбоље да се ова агонија заврси мирном дисолуцијом БИХ па да свако крене да средјује своје двористе

Name

ре гацко

24.05.2019 08:53

па гдје ти би цитаве ове године? БиХ се није могла распасти ратом а да се распадне у миру. Ето иди питај хоце ли ти иједан Босњак добровољно дати комад земље да понесес негдје!!

Name

дисолуција је..

24.05.2019 10:59

Дисолуција је бјезање од проблема а не рјесење. Срби би највисе најебали јер ко би МД онда дрзао на уздима.Па он би вам дусу узео. Био би вам дозивотни предсједник.О економском аспекту РС би пропала . Имала би висе будзетских троскова.Војска.Границна полиција.Царине...Ко би то плацао са пропалом економијом.Припајање Србији? Па створила би се одмах велика Албанија са Косовом...Ма да не писем глуп си

Name

Дзоо

24.05.2019 07:23

Нисам за овог цовека али ми је драго сто неда Додику и Цовицу да раде сто оце. Синоц слусам и Додика ама он је пролупао веруј те цовек је изгубљен у простору и у времену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

24.05.2019 08:01

Босна тиме сее распала Сами ти нису јавили

Name

Дзоо

24.05.2019 08:16

Пеки@стагод ми зељели овој дрзави али никад се није поцепала ни распала. Веце силе покусавале задња Југославија и нису успеле а ти сањај то је гратис.

Name

Ре дјо

24.05.2019 09:26

Мој дио она се већ распала давно.ссмо још мало странци држе колико толико.сто се сви закони доносе на силу.мој дио ти у државама нема.само што ти мислиш да је босна држава па мислиш да је у реду.вјеруј да сте слијеп и да не видите да цим странци оду босна се распада.нема на силу ништа.

Name

ре ре дјо

24.05.2019 10:02

нема на силу ниста? Па све земље постоје захваљујуци сили, и то СИЛИ ВЕЦИНЕ. Па је ли ти мислис да у другим земљама не постоје снаге којима би одговарале висе дисолуције? Па то цак имамо у земљама попут Њемацке, Британије...све апсолутно све земље имају такве компоненете, али оне су небитне све док су у МАЊИНИ. А ти се сад сконтај ко је вецина у Босни. Једини нацин (недемократски и у свијету непризнат) је сила или рат којим одузмес несто или убијес тј. смањис ту вецину, али и рат је био у Босни и колико видимо земља је опстала у својим вањским граноцама...унутра ниста не функционира и то је тацно али то је због политицке мафије. Из истих разлога ситуација није боља ни у Хрватској ни у Србији.

Name

Драма

24.05.2019 10:37

Пеки, кад странци оду мозе бит само сукоба.. Ко це болан дрзати онако накарадне линије разграницења?

Name

Ре Ре Дјоо

24.05.2019 11:01

Писес оно сто зелис. БиХ се распала (мозда) изнутра али границе остају..То ти је као кад срусис куцу а темељ остане па опет зидас...

Name

Јоја

24.05.2019 07:56

болан бакире са србијим би ти најбоље било , босна би ти процветала

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре јоја

24.05.2019 08:39

То ти мислс непитас се ти ниска као ни ја о томе и ниси најпаметнији

Name

ре

24.05.2019 08:55

Баш...имаш право,све би цвјетале руже...Видим Србију како је расцвјетана.Хајде не лупај.

Name

велико постење

24.05.2019 07:58

продају муда под бубреге а народ одлази

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гроф

24.05.2019 08:06

Бабов сине,теби је МАП кнап.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

24.05.2019 08:25

Србе заниима федерација,ко лански снијег.

Name

коцницари

24.05.2019 08:41

Давно би БиХ усла у еу и нато и самим тим боље се зивјело и неби нико одлазио и напустао своје куце,али врло је јасно ко коци напредак дрзаве на сваком кораку и ције су то инструкције,,само једно су заборавили,тиме стете и сопственом народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трт

24.05.2019 10:04

Ко коци?

Name

Ре коционари

24.05.2019 10:21

Како вам није јасно срби воле русе а неw нато

Name

ре русофилу

24.05.2019 10:49

несто нисам примјетио да цекате визе пред амбасадама за русију али зато за земље еу тј цланице нато-а радо,,сто неволим лицемјере.дволицњаке