Naće se rješenje za godišnji plan

Izetbbegović kaže da se u ovom času razgovara unutar Predsjedništva BiH, kada je u pitanju predaja prvog Godišnjeg plana (ANP-a) i imenovanje manadatara iz SNSD-a. Nada se da će i strana koju predstavlja Milorad Dodik biti spremna na izvjesne ustupke.

Bosna i Hercegovina 24.05.2019 | 09:16
Naće se rješenje za godišnji plan
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je smatrao da će se proces formiranja vlasti u BiH završiti tokom maja, jer je, kako kaže bilo određenih naznaka da bi se mogao postići kompromis po pitanju MAP-a.

- Bilo je zaista blizu, i što se nas tiče to može biti već sutra. Ja sa nadam da će i strana koju predstavlja Milorad Dodik biti spremna na izvjesne ustupke, rekao je Izetbegović.

Dodao je da je BiH već u MAP-u, te da je jesenas država pozvana da podnese Godišnji plan.

- Šta je sadržaj tog Godišnjeg plana to je još uvijek diskutabilno. Dakle, u njemu stoji da postoji jedan opći konsenzus kada je u pitanju kretanje BiH ka članstvu u NATO-u. Nakon deklaracije NSRS to nije tako i to treba konstatovati. Dakle neke stvari treba konstatovati. Dalje, kretanje ka MAP-u nije još uvijek članstvo u NATO-u, o tome će se opet morati donositi neke nove odluke. Tako da prostoji jedan prostor unutar kojeg se može naći, po meni, kompromis, rekao je Izetbegović FTV.

On je rekao da se u ovom času razgovara unutar Predsjedništva BiH, kada je u pitanju predaja prvog Godišnjeg plana (ANP-a) i imenovanje manadatara iz SNSD-a.

- To se dešava u ovom času u Predsjedništvu. Ja imam povjeranje u gospodina Džaferovića i u gospodina Komšića, tako da mislim da će se tu naći neko riješenje. O detaljima ne bih, jer mogu otežati stvari, rekao je Izetbegović.

On je rekao da se može naći prostor za dogovor između dva suprotna stava po pitanju NATO-a.

- Hajde da predamo taj Godišnji plan, a o samom članstvu ćemo se nanovo dogovarati. To je razlog zašto smo napravili jedan široki front u koji su uključeni i SBB i DF. Želimo da podijelimo odgovornost, da se nađemo u zajedničkim rješenjima, da podijelimo eventualni pritisak. Isključivo slanje Godišnjih planova, onako kako smo pozvani iz Birsela. Nikakav IPAP, nema se kretati nazad, nema tu pristajanja da se ide nazad i da to ne bude na liniji onoga što smo do sada govorili. Dakle, isključivo slanje Godišnjih planova i to će biti poslano ovako ili onako. Ja se nadam da će biti postignut kompromis, kaže Izetbegović.

Na pitanje da prokomentira stav Dragana Čovića da se Vlada FBIH ne može formirati dok se ne izmjeni izborni zakon, Izetbegović je odgovorio:

- Ja mislim da gospodin Čović neće taj jasni stav tako dugo držati. On nema razloga da se na takav način odnosi, niti time može nešto postići. Dakle, ako se bude nanovo nekim ultimatumima išlo prema bošnjačko-bosanskoj strani, smanjuju se šanse da se da i tu neko rješenje i iskoraci. Mi insistiramo da se to mora rješavati unutar presude Sejdić-Finci, Zorlak itd. Dakle presude koja kaže da svaki građanin u ovoj zemlji, na svakom pedlju njenom ima pravo da se kandiduje za svaku poziciju, uključujući Predsjedništvo BiH. Unutar toga smo bili našli i rješenja, jedan je bio aprilski paket, a drugi Fileov model, koji je garantovao faktički, u ovom času gospodin Čović bi bio u Predsjedništvi, kojeg je Čović odbio.

(Vijesti)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

BeEn

24.05.2019 07:19

"Naći će se..."

ODGOVORITE
Name

Realno

24.05.2019 08:38

Ko god misli da BiH ne moze u NATO grdno se vara

Name

o Dodiku

24.05.2019 11:45

Kakve argumente ima Predsjedavajući? Sve moguće. Jer, Dodik čitavu svoju političku karijeru gradi na lažima, poluistinama, spletkama, klevetama, dodvoravanjima, uvredama… U radnom stažu nema niti sekunde vremena potrošenog za javni interes. Nije imao kad, sve je potrošio na sebe. Pravda ga ne zanima, zakon izigrava. I šta mu fali? Ništa - ima milionsko bogatstvo, dobro je opskrbio užu i najširu rodbinu, predsjednik je države, stranke, ima svoju policiju, paravojsku, paraobavještajce, sve pare, pjeva na svadbama i lovačkim druženjima, vozika se helikopterom, upoznao je Monicu Belluci, Putina i Zmaja od Šipova, bio je u Cannesu, Briselu, Moskvi, žena mu bila u Washingtonu, novinari mu se udvornički smiju… U dvije riječi - uspješan čovjek. U takvoj računici svi koji rade drugačije su kreteni. Kakve argumente imaju kreteni? Slabe. Teško je u tako postavljenom okviru odbraniti “zdrav razum”. Kreteni Dodiku o moralu, on o ronhillu, kreteni o etici, on o erotici, kreteni o zakonu, on o Tegeltiji, kreteni o korupciji on o progonu srpskih kadrova, kreteni o kriminalu, on o obračunu iz Sarajeva, kreteni o stranačkim batinašima on o stranim špijunima, kreteni o Pravdi za Davida on o pravdi za Dragana Lukača... U takvom dijalogu simpatije svjetine su apsolutno na Dodikovoj strani, histeričan je, bezobrazan, drzak, prost, kao višestruki šampion nekog reality showa. S druge strane, kreteni su dosadni, depresivni, sirotinja neglamurozna koja decenijama ponavlja isto: korupcija, nepotizam, evropske integracije, bla bla, truć, truć... Sem toga, do sada se borba kretena pokazala sasvim uzaludnom. Niti jedna afera Dodika nije poljuljala - ni beogradska vila, ni Integral inžinjering, ni sinov voćnjak, ni Pavlović banka, ni kilogram zlata, ni Andrićgrad, ni RK "Boska", ni poslovi s kumovima, ni "Šume Srpske", ni Bobar banka, ni zlatne pepeljare, ni "Hidrogradnja", ni formiranje paravojski, ni kršenje Ustava, ni ismijavanje pravosuđa, ni širenje vjerske i nacionalne mržnje… ništa. A kad mu kreteni pretjerano idu na živce, on pošalje policiju da ih prebije.

Name

SALE SLOVENAC

24.05.2019 07:20

MLADI ODOSE A VI I DALJE PROSIPSTE DEMAGOGIJU O UGROZENOSTI TZV. KONSTITUTIVNIH NARODA

ODGOVORITE
Name

Gacko

24.05.2019 07:46

Najbolje da se ova agonija zavrsi mirnom disolucijom BIH pa da svako krene da sredjuje svoje dvoriste

Name

re gacko

24.05.2019 08:53

pa gdje ti bi citave ove godine? BiH se nije mogla raspasti ratom a da se raspadne u miru. Eto idi pitaj hoce li ti ijedan Bosnjak dobrovoljno dati komad zemlje da poneses negdje!!

Name

disolucija je..

24.05.2019 10:59

Disolucija je bjezanje od problema a ne rjesenje. Srbi bi najvise najebali jer ko bi MD onda drzao na uzdima.Pa on bi vam dusu uzeo. Bio bi vam dozivotni predsjednik.O ekonomskom aspektu RS bi propala . Imala bi vise budzetskih troskova.Vojska.Granicna policija.Carine...Ko bi to placao sa propalom ekonomijom.Pripajanje Srbiji? Pa stvorila bi se odmah velika Albanija sa Kosovom...Ma da ne pisem glup si

Name

Dzoo

24.05.2019 07:23

Nisam za ovog coveka ali mi je drago sto neda Dodiku i Covicu da rade sto oce. Sinoc slusam i Dodika ama on je prolupao veruj te covek je izgubljen u prostoru i u vremenu.

ODGOVORITE
Name

Peki

24.05.2019 08:01

Bosna time see raspala Sami ti nisu javili

Name

Dzoo

24.05.2019 08:16

Peki@stagod mi zeljeli ovoj drzavi ali nikad se nije pocepala ni raspala. Vece sile pokusavale zadnja Jugoslavija i nisu uspele a ti sanjaj to je gratis.

Name

Re djo

24.05.2019 09:26

Moj dio ona se već raspala davno.ssmo još malo stranci drže koliko toliko.sto se svi zakoni donose na silu.moj dio ti u državama nema.samo što ti misliš da je bosna država pa misliš da je u redu.vjeruj da ste slijep i da ne vidite da cim stranci odu bosna se raspada.nema na silu ništa.

Name

re re djo

24.05.2019 10:02

nema na silu nista? Pa sve zemlje postoje zahvaljujuci sili, i to SILI VECINE. Pa je li ti mislis da u drugim zemljama ne postoje snage kojima bi odgovarale vise disolucije? Pa to cak imamo u zemljama poput Njemacke, Britanije...sve apsolutno sve zemlje imaju takve komponenete, ali one su nebitne sve dok su u MANJINI. A ti se sad skontaj ko je vecina u Bosni. Jedini nacin (nedemokratski i u svijetu nepriznat) je sila ili rat kojim oduzmes nesto ili ubijes tj. smanjis tu vecinu, ali i rat je bio u Bosni i koliko vidimo zemlja je opstala u svojim vanjskim granocama...unutra nista ne funkcionira i to je tacno ali to je zbog politicke mafije. Iz istih razloga situacija nije bolja ni u Hrvatskoj ni u Srbiji.

Name

Drama

24.05.2019 10:37

Peki, kad stranci odu moze bit samo sukoba.. Ko ce bolan drzati onako nakaradne linije razgranicenja?

Name

Re Re Djoo

24.05.2019 11:01

Pises ono sto zelis. BiH se raspala (mozda) iznutra ali granice ostaju..To ti je kao kad srusis kucu a temelj ostane pa opet zidas...

Name

Joja

24.05.2019 07:56

bolan bakire sa srbijim bi ti najbolje bilo , bosna bi ti procvetala

ODGOVORITE
Name

re joja

24.05.2019 08:39

To ti misls nepitas se ti niska kao ni ja o tome i nisi najpametniji

Name

re

24.05.2019 08:55

Baš...imaš pravo,sve bi cvjetale ruže...Vidim Srbiju kako je rascvjetana.Hajde ne lupaj.

Name

veliko postenje

24.05.2019 07:58

prodaju muda pod bubrege a narod odlazi

ODGOVORITE
Name

Grof

24.05.2019 08:06

Babov sine,tebi je MAP knap.

ODGOVORITE
Name

Brzi

24.05.2019 08:25

Srbe zaniima federacija,ko lanski snijeg.

Name

kocnicari

24.05.2019 08:41

Davno bi BiH usla u eu i nato i samim tim bolje se zivjelo i nebi niko odlazio i napustao svoje kuce,ali vrlo je jasno ko koci napredak drzave na svakom koraku i cije su to instrukcije,,samo jedno su zaboravili,time stete i sopstvenom narodu

ODGOVORITE
Name

Trt

24.05.2019 10:04

Ko koci?

Name

Re kocionari

24.05.2019 10:21

Kako vam nije jasno srbi vole ruse a new nato

Name

re rusofilu

24.05.2019 10:49

nesto nisam primjetio da cekate vize pred ambasadama za rusiju ali zato za zemlje eu tj clanice nato-a rado,,sto nevolim licemjere.dvolicnjake