Јокић у најбољој петорци НБА лиге!

Потенцијални репрезентативац Србије Никола Јокић је изабран у најбољу петорку НБА лиге за сезону 2018/19.  Као никад нико: Никола Јокић у идеалној НБА петорци! Харден и Кари на бековима, Џорџ и Адетокунбо на крилним позицијама, а на центру. . .

Кошарка 23.05.2019 | 22:50
Јокић у најбољој петорци НБА лиге!
Поред њега у петорци сезоне се налазе Стеф Кари (Голден Стејт), Џејмс Харден (Хјустон), Јанис Адетокумбо (Милвоки) и Пол Џорџ (Оклахома).

Други најбољи тим ове сезоне чине:

Демијан Лилард (Портланд), Кевин Дурент (Голден Стејт), Џоел Ембид (Филаделфија), Квај Ленард (Сан Антонио) и Кајри Ирвинг (Бостон).

Трећи најбољи тим ове сезоне чине:

Расел Вестбрук (Оклахома), Блејк Грифин (Детроит), Леброн Џејмс (Лејкерс), Руди Гобер (Јута) и Кемба Вокер (Шарлот).

Пре објављивања прве петорке очекивало се да на позицији центра буду или Јокић или Ембид, а на крају је ипак победио момак из Сомбора, који је током регуларног дела сезоне бележио 20,1 поен, 10,8 скокова и 7,3 асистенције по мечу (У плеј-офу бројке "појачао" са 25,1 поеном, 13 скокова и 8,4 асистенције).

Поређења ради, Ембид је имао просек од 27,5 поена, 13,6 скокова и 3,7 асистенција по мечу. Подсетимо, 76ерси су били трећи на Истоку, а Нагетси други на Западу.

Никола је постао тек други играч Денвера у историји те франшизе који је успео да се нађе у најбољем тиму сезоне, после Дејвида Томпсона, који је то урадио двапут, 1977. и 1978. године.

Уједно је и тек седми играч у историји Нагетса који се нашао у било ком најбољем тиму сезоне, после поменутог Томпсона, Алекса Инглиша, Фета Лејвера, Антонија Мекдајса, Чонсија Билапса и Кармела Ентонија.

Он је, такође, први Србин којем је овакав успех пошао од руке.



Није МВП, али јесте члан идеалне петорке!

Најбољи НБА тим за сезону 2018-19 чине:

Џејмс Харден / Хјустон Рокетс
Стефен Кари / Голден Стејт Вориорс
Пол Џорџ / Оклахома Сити Тандер
Јанис Адетокунбо / Милвоки Бакс
Никола Јокић / Денвер Нагетс

Ово је први пут у историји да су међу најбољих пет изабрана двојица Европљана.

Петорке су, иначе, одређене гласовима 100 одабраних новинара и репортера, који свакодневно прате НБА лигу и свакако се могу сматрати релевантним жиријем. Бирали су по два бека, два крила и једног центра.

Њих 59 сматрало је да Јокић треба да буде у првој петорци (сваки такав глас вреди пет бодова), у другу петорку сврстало га је 38 гласача (три бода), двојица у трећу (један бод), а само један члан жирија био је става да српски ас не треба да буде ни у једној од три "Алл-НБА" петорке.

Адетокунбо и Харден добили су максималних 500 бодова, односно сви су их уврстили у прву петорку, Кари је добио 91 глас за прву петорку и укупно 482 бода, Џорџ 71 глас за прву петорку и 433 бода, док је Јокић сакупио 411 бодова.

Тиме је однео победу над главним конкурентом, Џоелом Ембидом (375 бодова), који је добио 40 гласова за прву петорку и 57 за другу.

Српски ас није изабран међу тројицу финалиста за МВП трофеј, али је добио велико, велико признање - какво није припало ниједном нашем кошаркашу у историји, па ни Влади Дивцу као најдуготрајнијем у НБА лиги и првом који је наступио у великом финалу плеј-офа.

Предраг Стојаковић био је изабран у другу најбољу петорку лиге у сезони 2003/04, али у најбољих пет... нико!

У другој петорци лиге нашли су се Кевин Дурент из Голден Стејта, Џоел Ембид из Филаделфије Севентисиксерс, Кајри Ирвинг из Бостон Селтикса, Кавај Ленард из Торонто Репторса и Демијен Лилард из Портланд Трејлблејзерса.

Трећу петорку сезоне у најјачој лиги света чине Руди Гобер из Јуте Џез, Леброн Џејмс из Лос Анђелес Лејкерса, Блејк Грифин из Детроит Пистонса, Кемба Вокер из Шарлот Хорнетса и Расел Вестбрук из Оклахоме.

Занимљиво је да нико од играча који су остали "испод црте" (Бредли Бил, Клеј Томпсон, Ламаркус Олдриџ и Карл Ентони Таунс...) није био ни близу потребног броја гласова за макар трећу петорку, што значи да чланови жирија нису имали дилему ко су 15 најбољих у сезони на измаку.

Подсетимо да је у лигашком делу сезоне Јокић просечно бележио 20,1 поен, 10,8 скокова и 7,3 асистенције, док је у дебитантској плеј-оф кампањи био на нестварних 25,1 поена, 13 скокова и 8,4 асистенције, уз четири "трипл-дабла" на 14 утакмица са Сан Антонио Спарсима и Портланд Блејзерсима.



Дан који ће дуго памтити Никола Јокић, а и ми сви са њим. На званичном сајту НБА лиге објављено је да је Никола одабран у прву петорку НБА лиге што само показује какав је играч постао и какву се сезону имао! Тако је постао други играч у историји Денвера коме је то пошло за руком. Први после Дејвида Томпсона који је био одабран у прву петорку у сезони 1977/1978. И једини уз њега.

Када су Срби у питању, само је Предраг Стојаковић био у сезони 2003/2004 у ужем избору, и то у другој петорци. Дакле, први пут је један Србин у првој петорци НБА лиге. Историјски успех за Николу!

Поред њега у прву петорку одабрани су Јанис Адетокунбо, Стеф Кари, Џејмс Харден и Пол Џорџ! У другој петорци за ову сезону налазе се: Кајри Ирвинг, Демијан Лилард, Кавај Ленард, Дурант и Џоел Ембид. У трећој се налазе - Кемба Вокер, Расел Вестбрук, Блејк Грифин, Леброн Џејмс, Руди Гобер.

Највише гласова за прву петорку имали су Јанис Адетокунбо и Џејмс Харден који су зарадили по 500 бодова. Јанис се тако први пут нашао у првој петорци, Харден пети пут, трећи пут заредом. Стеф Кари је добио 482 бода, потом следи Пол Џорџ са 433 бода и на крају Никола Јокић са 411 бодова, довољно да се нађе тамо где жели сваки играч на свету.

У исто време, Адетокунбо, Харден и Џорџ су тројица финалиста у избору за награду МВП НБА лиге, а победник ће се знати 24. јуна. Дакле, иако су му навијачи Денвера певали "МВП", Никола није у најужој конкуренцији.

Никола је постао тек пети Европљанин коме је овако нешто пошло за руком, да је ушао у прву петорку, а пре њега су то успели само још - Дирк Новицки (три пута), Марк Гасол (једном), Јанис Адетокунбо (једном, ове сезоне) и Жоаким Ноа.

Све ово нам говори да смо добили потврду за тврдњу да је Никола Јокић најбољи центар у НБА лиги, тачније на свету. И да је дошао на то место тако што га је заузео сјајном Џоелу Ембиду.

Јокић је ове сезоне имао у просеку 20,1 поен што му је рекорд каријере, у скоковима (10,8) и у асистенцијама (7,3). И у скоковима и асистенцијама је у просеку имао рекордну сезону. Играо је у просеку 31 минут. Постао је први центар од Вилта Чејмберлена и сезоне 1967/1968 који је имао најмање 20 поена, 10 скокова и седам асистенција у просеку  у сезони и први играч у историји који је то урадио са мање од 35 минута у игри.

Ово је Николина прва оваква номинација, а за њега су гласали представници медија. Био је главни играч који је водио Нагетсе до 54 победе што је други најбољи резултат у историји франшизе. Денвер је ове сезоне славио у првој плеј-оф серији од сезоне 2008/2009.

Јокић је ове сезоне два пута биран за најбољег играча седмице у Западној конференцији, завршио је сезону са 12 трипл-даблова, што је други најбољи резултат у историји Нагетса. Имао је и 56 дабл-даблова, што је најбољи резултат у историји његове франшизе, чиме је заузео место одмах иза Дикембеа Мутомба и његових 58 дабл-даблова у сезони 1992/1993.

Никола је постао други играч у историји НБА лиге, из Вилта Чејмберлена, да је постизао трипл-дабл уз 35 или више датих поена и да је шутирао без промашаја из игре. То му је пошло за руком против Финикса када је дао 35 поена, 11/11 шут из игре, 11 скокова, 11 асистенција, четири украдене лопте, једну блокаду и није имао ниједну изгубљену лопту.

Каква сезона. Ако је ико заслужио да буде у првом тиму НБА лиге, онда је то Никола.

Алал вера, мајсторе!

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар