Jokić u najboljoj petorci NBA lige!

Potencijalni reprezentativac Srbije Nikola Jokić je izabran u najbolju petorku NBA lige za sezonu 2018/19.  Kao nikad niko: Nikola Jokić u idealnoj NBA petorci! Harden i Kari na bekovima, Džordž i Adetokunbo na krilnim pozicijama, a na centru. . .

Košarka 23.05.2019 | 22:50
Jokić u najboljoj petorci NBA lige!
Pored njega u petorci sezone se nalaze Stef Kari (Golden Stejt), Džejms Harden (Hjuston), Janis Adetokumbo (Milvoki) i Pol Džordž (Oklahoma).

Drugi najbolji tim ove sezone čine:

Demijan Lilard (Portland), Kevin Durent (Golden Stejt), Džoel Embid (Filadelfija), Kvaj Lenard (San Antonio) i Kajri Irving (Boston).

Treći najbolji tim ove sezone čine:

Rasel Vestbruk (Oklahoma), Blejk Grifin (Detroit), Lebron Džejms (Lejkers), Rudi Gober (Juta) i Kemba Voker (Šarlot).

Pre objavljivanja prve petorke očekivalo se da na poziciji centra budu ili Jokić ili Embid, a na kraju je ipak pobedio momak iz Sombora, koji je tokom regularnog dela sezone beležio 20,1 poen, 10,8 skokova i 7,3 asistencije po meču (U plej-ofu brojke "pojačao" sa 25,1 poenom, 13 skokova i 8,4 asistencije).

Poređenja radi, Embid je imao prosek od 27,5 poena, 13,6 skokova i 3,7 asistencija po meču. Podsetimo, 76ersi su bili treći na Istoku, a Nagetsi drugi na Zapadu.

Nikola je postao tek drugi igrač Denvera u istoriji te franšize koji je uspeo da se nađe u najboljem timu sezone, posle Dejvida Tompsona, koji je to uradio dvaput, 1977. i 1978. godine.

Ujedno je i tek sedmi igrač u istoriji Nagetsa koji se našao u bilo kom najboljem timu sezone, posle pomenutog Tompsona, Aleksa Ingliša, Feta Lejvera, Antonija Mekdajsa, Čonsija Bilapsa i Karmela Entonija.

On je, takođe, prvi Srbin kojem je ovakav uspeh pošao od ruke.



Nije MVP, ali jeste član idealne petorke!

Najbolji NBA tim za sezonu 2018-19 čine:

Džejms Harden / Hjuston Rokets
Stefen Kari / Golden Stejt Voriors
Pol Džordž / Oklahoma Siti Tander
Janis Adetokunbo / Milvoki Baks
Nikola Jokić / Denver Nagets

Ovo je prvi put u istoriji da su među najboljih pet izabrana dvojica Evropljana.

Petorke su, inače, određene glasovima 100 odabranih novinara i reportera, koji svakodnevno prate NBA ligu i svakako se mogu smatrati relevantnim žirijem. Birali su po dva beka, dva krila i jednog centra.

Njih 59 smatralo je da Jokić treba da bude u prvoj petorci (svaki takav glas vredi pet bodova), u drugu petorku svrstalo ga je 38 glasača (tri boda), dvojica u treću (jedan bod), a samo jedan član žirija bio je stava da srpski as ne treba da bude ni u jednoj od tri "All-NBA" petorke.

Adetokunbo i Harden dobili su maksimalnih 500 bodova, odnosno svi su ih uvrstili u prvu petorku, Kari je dobio 91 glas za prvu petorku i ukupno 482 boda, Džordž 71 glas za prvu petorku i 433 boda, dok je Jokić sakupio 411 bodova.

Time je odneo pobedu nad glavnim konkurentom, Džoelom Embidom (375 bodova), koji je dobio 40 glasova za prvu petorku i 57 za drugu.

Srpski as nije izabran među trojicu finalista za MVP trofej, ali je dobio veliko, veliko priznanje - kakvo nije pripalo nijednom našem košarkašu u istoriji, pa ni Vladi Divcu kao najdugotrajnijem u NBA ligi i prvom koji je nastupio u velikom finalu plej-ofa.

Predrag Stojaković bio je izabran u drugu najbolju petorku lige u sezoni 2003/04, ali u najboljih pet... niko!

U drugoj petorci lige našli su se Kevin Durent iz Golden Stejta, Džoel Embid iz Filadelfije Seventisiksers, Kajri Irving iz Boston Seltiksa, Kavaj Lenard iz Toronto Reptorsa i Demijen Lilard iz Portland Trejlblejzersa.

Treću petorku sezone u najjačoj ligi sveta čine Rudi Gober iz Jute Džez, Lebron Džejms iz Los Anđeles Lejkersa, Blejk Grifin iz Detroit Pistonsa, Kemba Voker iz Šarlot Hornetsa i Rasel Vestbruk iz Oklahome.

Zanimljivo je da niko od igrača koji su ostali "ispod crte" (Bredli Bil, Klej Tompson, Lamarkus Oldridž i Karl Entoni Tauns...) nije bio ni blizu potrebnog broja glasova za makar treću petorku, što znači da članovi žirija nisu imali dilemu ko su 15 najboljih u sezoni na izmaku.

Podsetimo da je u ligaškom delu sezone Jokić prosečno beležio 20,1 poen, 10,8 skokova i 7,3 asistencije, dok je u debitantskoj plej-of kampanji bio na nestvarnih 25,1 poena, 13 skokova i 8,4 asistencije, uz četiri "tripl-dabla" na 14 utakmica sa San Antonio Sparsima i Portland Blejzersima.



Dan koji će dugo pamtiti Nikola Jokić, a i mi svi sa njim. Na zvaničnom sajtu NBA lige objavljeno je da je Nikola odabran u prvu petorku NBA lige što samo pokazuje kakav je igrač postao i kakvu se sezonu imao! Tako je postao drugi igrač u istoriji Denvera kome je to pošlo za rukom. Prvi posle Dejvida Tompsona koji je bio odabran u prvu petorku u sezoni 1977/1978. I jedini uz njega.

Kada su Srbi u pitanju, samo je Predrag Stojaković bio u sezoni 2003/2004 u užem izboru, i to u drugoj petorci. Dakle, prvi put je jedan Srbin u prvoj petorci NBA lige. Istorijski uspeh za Nikolu!

Pored njega u prvu petorku odabrani su Janis Adetokunbo, Stef Kari, Džejms Harden i Pol Džordž! U drugoj petorci za ovu sezonu nalaze se: Kajri Irving, Demijan Lilard, Kavaj Lenard, Durant i Džoel Embid. U trećoj se nalaze - Kemba Voker, Rasel Vestbruk, Blejk Grifin, Lebron Džejms, Rudi Gober.

Najviše glasova za prvu petorku imali su Janis Adetokunbo i Džejms Harden koji su zaradili po 500 bodova. Janis se tako prvi put našao u prvoj petorci, Harden peti put, treći put zaredom. Stef Kari je dobio 482 boda, potom sledi Pol Džordž sa 433 boda i na kraju Nikola Jokić sa 411 bodova, dovoljno da se nađe tamo gde želi svaki igrač na svetu.

U isto vreme, Adetokunbo, Harden i Džordž su trojica finalista u izboru za nagradu MVP NBA lige, a pobednik će se znati 24. juna. Dakle, iako su mu navijači Denvera pevali "MVP", Nikola nije u najužoj konkurenciji.

Nikola je postao tek peti Evropljanin kome je ovako nešto pošlo za rukom, da je ušao u prvu petorku, a pre njega su to uspeli samo još - Dirk Novicki (tri puta), Mark Gasol (jednom), Janis Adetokunbo (jednom, ove sezone) i Žoakim Noa.

Sve ovo nam govori da smo dobili potvrdu za tvrdnju da je Nikola Jokić najbolji centar u NBA ligi, tačnije na svetu. I da je došao na to mesto tako što ga je zauzeo sjajnom Džoelu Embidu.

Jokić je ove sezone imao u proseku 20,1 poen što mu je rekord karijere, u skokovima (10,8) i u asistencijama (7,3). I u skokovima i asistencijama je u proseku imao rekordnu sezonu. Igrao je u proseku 31 minut. Postao je prvi centar od Vilta Čejmberlena i sezone 1967/1968 koji je imao najmanje 20 poena, 10 skokova i sedam asistencija u proseku  u sezoni i prvi igrač u istoriji koji je to uradio sa manje od 35 minuta u igri.

Ovo je Nikolina prva ovakva nominacija, a za njega su glasali predstavnici medija. Bio je glavni igrač koji je vodio Nagetse do 54 pobede što je drugi najbolji rezultat u istoriji franšize. Denver je ove sezone slavio u prvoj plej-of seriji od sezone 2008/2009.

Jokić je ove sezone dva puta biran za najboljeg igrača sedmice u Zapadnoj konferenciji, završio je sezonu sa 12 tripl-dablova, što je drugi najbolji rezultat u istoriji Nagetsa. Imao je i 56 dabl-dablova, što je najbolji rezultat u istoriji njegove franšize, čime je zauzeo mesto odmah iza Dikembea Mutomba i njegovih 58 dabl-dablova u sezoni 1992/1993.

Nikola je postao drugi igrač u istoriji NBA lige, iz Vilta Čejmberlena, da je postizao tripl-dabl uz 35 ili više datih poena i da je šutirao bez promašaja iz igre. To mu je pošlo za rukom protiv Finiksa kada je dao 35 poena, 11/11 šut iz igre, 11 skokova, 11 asistencija, četiri ukradene lopte, jednu blokadu i nije imao nijednu izgubljenu loptu.

Kakva sezona. Ako je iko zaslužio da bude u prvom timu NBA lige, onda je to Nikola.

Alal vera, majstore!

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar