Од пропале сезоне, до трофеја насред ''Рајка''!

Партизан освојио Куп Србије на Звездином терену! Фудбалери Партизана су освојили трофеј шампиона Купа Србије победом над Црвеном звездом на стадиону "Рајко Митић" резултатом 1:0.

Фудбал 23.05.2019 | 21:20
Од пропале сезоне, до трофеја насред ''Рајка''!
Партизан узео куп! Црно-бели надиграли вечитог ривала и голом Остојића апсолутно заслужено стигли до 16. трофеја у националном купу – 1:0. Четврти пут заредом Партизан је освојио трофеј Купа Србије, а други против Црвене звезде у том интервалу. Као и 2017. године пехар је донео штопер, после Миленковића - Остојић!

Једини погодак на утакмици је у 14. минуту постигао дефанзивац "црно-белих" Бојан Остојић, на свом опроштају од дреса клуба из Хумске 1.

Тај тренутак као да је пресекао фудбалере шампиона Србије, који до краја утакмице нису никако успели да пронађу ритам игре достојан освајача титуле националног првака.

Звезда је пропустила да после 12 година комплетира дуплу круну, а Партизан је освојеним Купом Србије успео да спасе катастрофалну сезону, коју су обележиле промене тренера и лоши резултати у домаћем првенству.

Ово је био четврти међусобни дуел вечитих ривала у овој сезони, два су завршена нерешеним резултатом (1:1), у претходном је Звезда славила са 2:1, а овом победом Партизан је изједначио укупан скор на 1-1 у победама.

У уводним тренуцима меча Звезда је имала контролу лопте, покушавала је пас игром да стигне до гола противника, док је било евидентно се Партизан определио на тактику контранапада.

У 14. минуту се догодио пресудни тренутак - прекршај је поред десне аут линије направио Филип Стојковић, омогућио је Данилу Пантићу да центрира, што је везни фудбалер Партизана одлично урадио и "пронашао" главу Бојана Остојића у казненом простору Звезде.

Таквом исходу је допринела и катастрофална реакција Немање Милуновића и Милана Борјана, који су заједно кренули на лопту, сударили се и изгубили оријентацију, што је дефанзивац Партизана искористио и послао лопту у празну мрежу.

У наставку су гостујући фудбалери имали низ добрих шанси, две је пропустио Ђорђе Ивановић, једну Данило Пантић, а домаћи су забележили само једну праву шансу, када је Милан Павков, после центаршута Филипа Стојковића, главом покушао да угрози Владимира Стојковића.

Фудбалери Партизана су потпуно контролисали ток утакмице, били су савршено тактички постављени и дисциплиновани, па ни у једном моменту нису дозволили противнику да дође до своје игре и да наметне ритам.

Томе је можда допринела и нешто другачија поставка фудбалера Звезде у односу на претходни дерби који су решили у своју корист резултатом 2:1, па до изражаја никако нису могли да дођу квалитети Ел Фарду Бена, Мирка Иванића и Марка Марина.

У финишу утакмице је на терен ушао и Саша Илић, који је каријеру завршио на најбољи могући начин - репризом ситуације из 2001. године, када је такође са Партизаном на стадиону Црвене звезде у финалу Купа славио победу уз истоветан резултат, 1:0.

Овога пута није постигао погодак, али је то било дело Остојића, који се такође опростио од дреса Партизана.

Освајањем Купа Србије Партизан је омогућио себи да квалификације за Лигу Европе крене из другог кола.

Црвена звезда је освојила титулу, а Партизану иде трофеј Купа!

У мечу у којој је тим Владана Милојевића могао да освоји "дуплу круну" после 12 година, а у ком је екипа Сава Милошевића могла да спаси турбулентну сезону освајањем једног трофеја, очигледно је другопоменуто било већи мотив пошто су црно-бели били доста бољи.

Гол за трофеј дело је Бојана Остојића који је у 13. минуту искористио киксеве Стојковића, Милуновића и Борјана, а занимљиво је да је и пре две године победу против Звезде донео штопер.

Тада је Никола Миленковић у "Хумској" био највиши у скоку и постигао је погодак за други узастопни пехар Партизана у Купу Србије, док је након тога, у мечевима против Младости и другом са Црвеном звездом, тај низ продужен на четири године.

Звезда ће пехар Купа наставити да тражи, на њега чека од 2012. године, али судећи по приказаном вечерас на стадиону "Рајко Митић", Партизану сасвим заслужено иде трофеј.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ПАРТИЗАН 0:1 (0:1)
/Остојић 13/

Уводни минути финала протекли су без већих ризика фудбалера обе екипе; бирали су најједноставнија решења, желели да играју "на сигурно", како је и уобичајено у утакмици у којој је премија трофеј, а прва шанса дошла је после прекида који је неопрезно направио Филип Стојковић у 13. минуту.

Искоса са десне стране лопту је упутио Пантић, Стојковић је у маркирању изгубио Остојића, преузео га је Милуновић, у помоћ је дошао и Борјан у жељи да избаци лопту, међутим "запливао" је у празно, штопер Партизана који је играо 99. меч у црно-белом је захватио лопту, а она се ушуњала у мрежу Црвене звезде која је од тада морала да јури предност. 

Међутим, не може се рећи да их је примљени гол "размрдао", и даље су били прилично неодлучни на половини Партизана, па су освојене лопте Здјелара и Шћекића биле контраопасност.

Неколико пута би Партизан по пресеченом пасу, или одузетој лопти док играч стоји окренут леђима, успео да искористи брзину Ивановића, Гомеша или Тошића, за развијање контри, међутим Борјан је био опрезан и успешно је исправљао превиде својих саиграча.

ДОБИТ НИЈЕ САМО ТРОФЕЈ!

Партизан ће због победе у Купу Србије, а због напретка Суперлиге због коефицијента, квалификације у Лиги Европи почети од 2. кола. То значи и две недеље више одмора, односно више времена за уигравање на припремама. То је сигурно и вест која је веома обрадовала Сава Милошевића.

Најближи голу можда је био Пантић, када је искоса са десне стране, гађао даљи угао Борјановог гола, али је репрезентативац Канаде био довољно спретан да спречи гол.

С друге стране, црвено-бели су у првом полувремену створили само једну шансу преко Милана Павкова, када је продор забележио Филип Стојковић, док су навијачи мало тога видели од Марина, Бена или Иванића, који су играли иза јединог истуреног шпица.

Брзо је у наставку Милојевић одлучио да повуче Јовичића са терена и да увед стрелца с претходног дербија, Алексу Вукановића, што је значило да ће Иванић у средину терена...

Помогло је то Звезди да добије играча више у завршној фази напада, али је исто тако отворило простор за контре Партизана које су постајале све бројније, међутим у њима су играчи црно-белих бирали све лошија решења.

Много посла је имао Милан Борјан због излазака са гол-линије, док се Владимир Стојковић није претерано намучио, чак ни по уласку другог шпица Дејана Јовељића.

Фудбал који су играчи обе екипе презентовали на "Маракани" није био нарочито узбудљив, у једном тренутку је подсетио на класичан "острвски" начин игре, али смо видели мање прекршаја него на претходном дербију. 

Занимљиво је да је ово први пораз од Партизана за Владана Милојевића откако је сео на клупу Звезде, док је први тренерски за Сава Милошевића који је тек два месеца тренер.

Такође, Саша Илић је подигао трофеј на последњој утакмици у каријери.



Сезона чија је пропаст одавно потписана, на крају је претворена у ону у којој се слави трофеј. Партизан је надиграо Црвену звезду у последњем међусобном окршају у овој сезони и покварио јој прославу дупле круне која се 12 година чека на стадиону Рајко Митић. Црно-бели су савладали вечитог ривала на њеном стадиону голом Бојана Остојића у 14. минуту и апсолутно заслужено стигли до 16. трофеја у најмасовнијем такмичењу. Владан Милојевић је доживео први пораз на нашем највећем стадиону као тренер Црвене звезде у домаћим оквирима, а Саво Милошевић дефинитивно остварио најважнији тријумф у досадашњој тренерској каријери и легендарног капитена Сашу Илића пехаром испратио у пензију  - 0:1 (0:1).

Партизан је у сваком смислу био бољи ривал. Тактички и тркачки је био изнад противника, што је на крају крунисано апсолутно заслуженим слављем. Црвена звезда је на крају очигледно платила цех никад дуже сезоне, која ће, поред свих успеха, на крају остати упамћена и по једном непријатном поразу.

Све тактичке варијанте и замисли које је Владан Милојевић испланирао пред почетак утакмице пале су у воду у поменутом 14. минуту. Звездина одбрана је подбацила на првом озбиљнијем изазову. Милан Борјан је нерезонски "запливао" у празно, а Бојан Остојић својим најјачим офанзивним оружјем, поред Немање Милуновића, игром главом, довео Партизан у вођство и дао му крила за наставак утакмице.

Тај тренутак је натерао Црвену звезду да убаци у вишу брзину, деловало је да би могло да постане нешто опасније пред голом Владимира Стојковића, али је умало успледио нови хладан туш за домаћу публику. Сам иза леђа Милуновићу у 25. минуту остао је Ђорђе Ивановић. Покушао је маказицама, али то није било превише опасно по Борјана. Иако је могло да буде. Десетак минута касније Борјан је вадио кестење из ватре пред својим голом. Прво код новог покушаја Ивановића, а потом и код стравичног ударца Пантића са леве стране. Звезда је зубе показала тек у финишу када је Павков гађао главом по средини гола, а потом је изненада сам остао и Бен, међутим није успео да пронађе право решење.

Код Партизана је све добро штимало после постигнутог гола. Тактика да се оптерети десни део Звездине одбране где су били Милуновић и Стојковић показала се више него успешном. Ивановићу и Рикарду стално се придодавао лукави Пантић, па је константно стваран вишак иза Милуновићевих леђа. Са друге стране Тошић је правовремено улазио у средину и тражио простор да пошаље лопту пред гол домаћина. У томе је успео код оба покушаја Ивановића. Црно-бели су пропустили прилику да крунишу те тренутке још једном поготком.

Црно-бели су имали мирноћу, како у везном реду, тако и у последњој линији тима. Тандеми Остојић – Павловићи Здјелар – Шћекић врло добро су одрађивали већину задатака. Марку Марину је било тешко да пронађе пукотину у противничким линијама, а Милану Павкову да дође до изгледне ситуације да угрози Владимира Стојковића. Такође, бекови Милетић и Урошевић су добро покрили своје стране, па је Звезда добрим делом меча били прилично безопасна. Приде и необјашњиво бескрвна. Речју: разочаравајућа.

Милојевић је морао да се одрекне неких устаљених принципа, па је већ након пет минута игре у другом полувремену уместо дефанзивног Јовичића на терен посла Вукановића. Тако је незапажени Иванић ушао на природно место у срце везног реда, али ово није било вече играча који је обележио 160. вечити дерби. Некадашњи нападач Напретка је Звезду учинио офанзивнијом, али је са друге стране одбрана остала без Јовичићеве заштите, па је било више простора за опасне контранападе Партизана.

Последњи адут шефа струке српског шампиона био је млади Дејан Јовељић, који је ушао уместо индиспонираног Бена. Црвено-бели су у последњих 20 минута игре заиграли са два шпица у нади да би могли да дођу до поготка који би вратио наду у повратак дупле круне на стадион "Рајко Митић" после више од деценије чекања, али се ништа није догодило. Баш ништа.

Милошевић није имао превише разлога да мења, па је тако прву измену направио тек у 74. минуту, када је заменио пожртвованог Ивановића и Лазара Павловића претворио у дебитанта у окршајима са Црвеном звездом. На крају је на терен ушао и Саша Илић, који није могао да замисли бољи начин да оде у играчку пензију.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ПАРТИЗАН 0:1
/Остојић 14/

Београд. 
Стадион: Рајко Митић.
Гледалаца: око 15.000.
Судија: Новак Симовић.

ЗВЕЗДА: Борјан - Стојковић (од 82. Гобељић), Савић, Милуновић, Родић - Јовичић (од 51. Вукановић), Јованчић - Бен (од 68. Јовељић), Марин, Иванић - Павков.

ПАРТИЗАН: Стојковић - Н. Р. Милетић, Остојић, С. Павловић, Урошевић (од 80. Шеховић) - Здјелар, Шћекић - Тошић (од 90. Илић), Пантић, Ивановић (од 73. Л. Павловић) - Гомеш.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар