Od propale sezone, do trofeja nasred ''Rajka''!

Partizan osvojio Kup Srbije na Zvezdinom terenu! Fudbaleri Partizana su osvojili trofej šampiona Kupa Srbije pobedom nad Crvenom zvezdom na stadionu "Rajko Mitić" rezultatom 1:0.

Fudbal 23.05.2019 | 21:20
Od propale sezone, do trofeja nasred ''Rajka''!
Partizan uzeo kup! Crno-beli nadigrali večitog rivala i golom Ostojića apsolutno zasluženo stigli do 16. trofeja u nacionalnom kupu – 1:0. Četvrti put zaredom Partizan je osvojio trofej Kupa Srbije, a drugi protiv Crvene zvezde u tom intervalu. Kao i 2017. godine pehar je doneo štoper, posle Milenkovića - Ostojić!

Jedini pogodak na utakmici je u 14. minutu postigao defanzivac "crno-belih" Bojan Ostojić, na svom oproštaju od dresa kluba iz Humske 1.

Taj trenutak kao da je presekao fudbalere šampiona Srbije, koji do kraja utakmice nisu nikako uspeli da pronađu ritam igre dostojan osvajača titule nacionalnog prvaka.

Zvezda je propustila da posle 12 godina kompletira duplu krunu, a Partizan je osvojenim Kupom Srbije uspeo da spase katastrofalnu sezonu, koju su obeležile promene trenera i loši rezultati u domaćem prvenstvu.

Ovo je bio četvrti međusobni duel večitih rivala u ovoj sezoni, dva su završena nerešenim rezultatom (1:1), u prethodnom je Zvezda slavila sa 2:1, a ovom pobedom Partizan je izjednačio ukupan skor na 1-1 u pobedama.

U uvodnim trenucima meča Zvezda je imala kontrolu lopte, pokušavala je pas igrom da stigne do gola protivnika, dok je bilo evidentno se Partizan opredelio na taktiku kontranapada.

U 14. minutu se dogodio presudni trenutak - prekršaj je pored desne aut linije napravio Filip Stojković, omogućio je Danilu Pantiću da centrira, što je vezni fudbaler Partizana odlično uradio i "pronašao" glavu Bojana Ostojića u kaznenom prostoru Zvezde.

Takvom ishodu je doprinela i katastrofalna reakcija Nemanje Milunovića i Milana Borjana, koji su zajedno krenuli na loptu, sudarili se i izgubili orijentaciju, što je defanzivac Partizana iskoristio i poslao loptu u praznu mrežu.

U nastavku su gostujući fudbaleri imali niz dobrih šansi, dve je propustio Đorđe Ivanović, jednu Danilo Pantić, a domaći su zabeležili samo jednu pravu šansu, kada je Milan Pavkov, posle centaršuta Filipa Stojkovića, glavom pokušao da ugrozi Vladimira Stojkovića.

Fudbaleri Partizana su potpuno kontrolisali tok utakmice, bili su savršeno taktički postavljeni i disciplinovani, pa ni u jednom momentu nisu dozvolili protivniku da dođe do svoje igre i da nametne ritam.

Tome je možda doprinela i nešto drugačija postavka fudbalera Zvezde u odnosu na prethodni derbi koji su rešili u svoju korist rezultatom 2:1, pa do izražaja nikako nisu mogli da dođu kvaliteti El Fardu Bena, Mirka Ivanića i Marka Marina.

U finišu utakmice je na teren ušao i Saša Ilić, koji je karijeru završio na najbolji mogući način - reprizom situacije iz 2001. godine, kada je takođe sa Partizanom na stadionu Crvene zvezde u finalu Kupa slavio pobedu uz istovetan rezultat, 1:0.

Ovoga puta nije postigao pogodak, ali je to bilo delo Ostojića, koji se takođe oprostio od dresa Partizana.

Osvajanjem Kupa Srbije Partizan je omogućio sebi da kvalifikacije za Ligu Evrope krene iz drugog kola.

Crvena zvezda je osvojila titulu, a Partizanu ide trofej Kupa!

U meču u kojoj je tim Vladana Milojevića mogao da osvoji "duplu krunu" posle 12 godina, a u kom je ekipa Sava Miloševića mogla da spasi turbulentnu sezonu osvajanjem jednog trofeja, očigledno je drugopomenuto bilo veći motiv pošto su crno-beli bili dosta bolji.

Gol za trofej delo je Bojana Ostojića koji je u 13. minutu iskoristio kikseve Stojkovića, Milunovića i Borjana, a zanimljivo je da je i pre dve godine pobedu protiv Zvezde doneo štoper.

Tada je Nikola Milenković u "Humskoj" bio najviši u skoku i postigao je pogodak za drugi uzastopni pehar Partizana u Kupu Srbije, dok je nakon toga, u mečevima protiv Mladosti i drugom sa Crvenom zvezdom, taj niz produžen na četiri godine.

Zvezda će pehar Kupa nastaviti da traži, na njega čeka od 2012. godine, ali sudeći po prikazanom večeras na stadionu "Rajko Mitić", Partizanu sasvim zasluženo ide trofej.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 0:1 (0:1)
/Ostojić 13/

Uvodni minuti finala protekli su bez većih rizika fudbalera obe ekipe; birali su najjednostavnija rešenja, želeli da igraju "na sigurno", kako je i uobičajeno u utakmici u kojoj je premija trofej, a prva šansa došla je posle prekida koji je neoprezno napravio Filip Stojković u 13. minutu.

Iskosa sa desne strane loptu je uputio Pantić, Stojković je u markiranju izgubio Ostojića, preuzeo ga je Milunović, u pomoć je došao i Borjan u želji da izbaci loptu, međutim "zaplivao" je u prazno, štoper Partizana koji je igrao 99. meč u crno-belom je zahvatio loptu, a ona se ušunjala u mrežu Crvene zvezde koja je od tada morala da juri prednost. 

Međutim, ne može se reći da ih je primljeni gol "razmrdao", i dalje su bili prilično neodlučni na polovini Partizana, pa su osvojene lopte Zdjelara i Šćekića bile kontraopasnost.

Nekoliko puta bi Partizan po presečenom pasu, ili oduzetoj lopti dok igrač stoji okrenut leđima, uspeo da iskoristi brzinu Ivanovića, Gomeša ili Tošića, za razvijanje kontri, međutim Borjan je bio oprezan i uspešno je ispravljao previde svojih saigrača.

DOBIT NIJE SAMO TROFEJ!

Partizan će zbog pobede u Kupu Srbije, a zbog napretka Superlige zbog koeficijenta, kvalifikacije u Ligi Evropi početi od 2. kola. To znači i dve nedelje više odmora, odnosno više vremena za uigravanje na pripremama. To je sigurno i vest koja je veoma obradovala Sava Miloševića.

Najbliži golu možda je bio Pantić, kada je iskosa sa desne strane, gađao dalji ugao Borjanovog gola, ali je reprezentativac Kanade bio dovoljno spretan da spreči gol.

S druge strane, crveno-beli su u prvom poluvremenu stvorili samo jednu šansu preko Milana Pavkova, kada je prodor zabeležio Filip Stojković, dok su navijači malo toga videli od Marina, Bena ili Ivanića, koji su igrali iza jedinog isturenog špica.

Brzo je u nastavku Milojević odlučio da povuče Jovičića sa terena i da uved strelca s prethodnog derbija, Aleksu Vukanovića, što je značilo da će Ivanić u sredinu terena...

Pomoglo je to Zvezdi da dobije igrača više u završnoj fazi napada, ali je isto tako otvorilo prostor za kontre Partizana koje su postajale sve brojnije, međutim u njima su igrači crno-belih birali sve lošija rešenja.

Mnogo posla je imao Milan Borjan zbog izlazaka sa gol-linije, dok se Vladimir Stojković nije preterano namučio, čak ni po ulasku drugog špica Dejana Joveljića.

Fudbal koji su igrači obe ekipe prezentovali na "Marakani" nije bio naročito uzbudljiv, u jednom trenutku je podsetio na klasičan "ostrvski" način igre, ali smo videli manje prekršaja nego na prethodnom derbiju. 

Zanimljivo je da je ovo prvi poraz od Partizana za Vladana Milojevića otkako je seo na klupu Zvezde, dok je prvi trenerski za Sava Miloševića koji je tek dva meseca trener.

Takođe, Saša Ilić je podigao trofej na poslednjoj utakmici u karijeri.



Sezona čija je propast odavno potpisana, na kraju je pretvorena u onu u kojoj se slavi trofej. Partizan je nadigrao Crvenu zvezdu u poslednjem međusobnom okršaju u ovoj sezoni i pokvario joj proslavu duple krune koja se 12 godina čeka na stadionu Rajko Mitić. Crno-beli su savladali večitog rivala na njenom stadionu golom Bojana Ostojića u 14. minutu i apsolutno zasluženo stigli do 16. trofeja u najmasovnijem takmičenju. Vladan Milojević je doživeo prvi poraz na našem najvećem stadionu kao trener Crvene zvezde u domaćim okvirima, a Savo Milošević definitivno ostvario najvažniji trijumf u dosadašnjoj trenerskoj karijeri i legendarnog kapitena Sašu Ilića peharom ispratio u penziju  - 0:1 (0:1).

Partizan je u svakom smislu bio bolji rival. Taktički i trkački je bio iznad protivnika, što je na kraju krunisano apsolutno zasluženim slavljem. Crvena zvezda je na kraju očigledno platila ceh nikad duže sezone, koja će, pored svih uspeha, na kraju ostati upamćena i po jednom neprijatnom porazu.

Sve taktičke varijante i zamisli koje je Vladan Milojević isplanirao pred početak utakmice pale su u vodu u pomenutom 14. minutu. Zvezdina odbrana je podbacila na prvom ozbiljnijem izazovu. Milan Borjan je nerezonski "zaplivao" u prazno, a Bojan Ostojić svojim najjačim ofanzivnim oružjem, pored Nemanje Milunovića, igrom glavom, doveo Partizan u vođstvo i dao mu krila za nastavak utakmice.

Taj trenutak je naterao Crvenu zvezdu da ubaci u višu brzinu, delovalo je da bi moglo da postane nešto opasnije pred golom Vladimira Stojkovića, ali je umalo uspledio novi hladan tuš za domaću publiku. Sam iza leđa Milunoviću u 25. minutu ostao je Đorđe Ivanović. Pokušao je makazicama, ali to nije bilo previše opasno po Borjana. Iako je moglo da bude. Desetak minuta kasnije Borjan je vadio kestenje iz vatre pred svojim golom. Prvo kod novog pokušaja Ivanovića, a potom i kod stravičnog udarca Pantića sa leve strane. Zvezda je zube pokazala tek u finišu kada je Pavkov gađao glavom po sredini gola, a potom je iznenada sam ostao i Ben, međutim nije uspeo da pronađe pravo rešenje.

Kod Partizana je sve dobro štimalo posle postignutog gola. Taktika da se optereti desni deo Zvezdine odbrane gde su bili Milunović i Stojković pokazala se više nego uspešnom. Ivanoviću i Rikardu stalno se pridodavao lukavi Pantić, pa je konstantno stvaran višak iza Milunovićevih leđa. Sa druge strane Tošić je pravovremeno ulazio u sredinu i tražio prostor da pošalje loptu pred gol domaćina. U tome je uspeo kod oba pokušaja Ivanovića. Crno-beli su propustili priliku da krunišu te trenutke još jednom pogotkom.

Crno-beli su imali mirnoću, kako u veznom redu, tako i u poslednjoj liniji tima. Tandemi Ostojić – Pavlovići Zdjelar – Šćekić vrlo dobro su odrađivali većinu zadataka. Marku Marinu je bilo teško da pronađe pukotinu u protivničkim linijama, a Milanu Pavkovu da dođe do izgledne situacije da ugrozi Vladimira Stojkovića. Takođe, bekovi Miletić i Urošević su dobro pokrili svoje strane, pa je Zvezda dobrim delom meča bili prilično bezopasna. Pride i neobjašnjivo beskrvna. Rečju: razočaravajuća.

Milojević je morao da se odrekne nekih ustaljenih principa, pa je već nakon pet minuta igre u drugom poluvremenu umesto defanzivnog Jovičića na teren posla Vukanovića. Tako je nezapaženi Ivanić ušao na prirodno mesto u srce veznog reda, ali ovo nije bilo veče igrača koji je obeležio 160. večiti derbi. Nekadašnji napadač Napretka je Zvezdu učinio ofanzivnijom, ali je sa druge strane odbrana ostala bez Jovičićeve zaštite, pa je bilo više prostora za opasne kontranapade Partizana.

Poslednji adut šefa struke srpskog šampiona bio je mladi Dejan Joveljić, koji je ušao umesto indisponiranog Bena. Crveno-beli su u poslednjih 20 minuta igre zaigrali sa dva špica u nadi da bi mogli da dođu do pogotka koji bi vratio nadu u povratak duple krune na stadion "Rajko Mitić" posle više od decenije čekanja, ali se ništa nije dogodilo. Baš ništa.

Milošević nije imao previše razloga da menja, pa je tako prvu izmenu napravio tek u 74. minutu, kada je zamenio požrtvovanog Ivanovića i Lazara Pavlovića pretvorio u debitanta u okršajima sa Crvenom zvezdom. Na kraju je na teren ušao i Saša Ilić, koji nije mogao da zamisli bolji način da ode u igračku penziju.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 0:1
/Ostojić 14/

Beograd. 
Stadion: Rajko Mitić.
Gledalaca: oko 15.000.
Sudija: Novak Simović.

ZVEZDA: Borjan - Stojković (od 82. Gobeljić), Savić, Milunović, Rodić - Jovičić (od 51. Vukanović), Jovančić - Ben (od 68. Joveljić), Marin, Ivanić - Pavkov.

PARTIZAN: Stojković - N. R. Miletić, Ostojić, S. Pavlović, Urošević (od 80. Šehović) - Zdjelar, Šćekić - Tošić (od 90. Ilić), Pantić, Ivanović (od 73. L. Pavlović) - Gomeš.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar