Барсин човјек за прљаве послове!

Пре три године га Гронинген одбио због школе, још живи са родитељима, а сад кошта 100. 000. 000 евра! Лудовит Рејс званично потписао.

Фудбал 23.05.2019 | 20:39
Барсин човјек за прљаве послове!
Живот пише романе, а онај о животу Лудовита Рејса могао би да буде прави бестселлер. Словак са холандским пасошем је од данас и званично нови члан Барселоне, иако пре само годину дана није био стандардан ни у Гронингену, клубу који га је довео пре четири сезоне, иако је испрва одустао због једне очајне партије.

Било је то 2015, Рејс је био 15-годишњак и већ дуго у тефтеру Гронингенових скаута, познатих по одличним проценама кад су млади играчи у питању. Међутим, кад је највиша Гронингенова делегација дошла на једну утакмицу тадашњег Рејсовог клуба Хофдорпа да донесе коначну одлуку, он је био очајан и уважени гости су се разочарани вратили кућама. Међутим, један од скаута није одустајао. Имао је већ позамашну архиву о Рејсу и није му било јасно откуд тако лоша партија. Решио је да истражи целу ситуацију и сазнао да је Рејс због обавеза у школи имао јаку напорну недељу, касно је долазио кући и чак тренеру препоручио да га остави на клупи. Ипак, како није било никога да одмени он је пристао да тако исрцпљен игра и подбацио је. Кад је на инсистирање поменутог скаута Гронингенова делегација испратила и неколико наредних утакмица договор је брзо пао.

А ко је заправо Лудовит Рејс, момак кога је Барселона према званичном саопштењу платила 3.250.000 евра – раније се спекулисало и са сумом од 7.500.000 – и одмах у његов уговор убацила откупну клаузулу у висини од цирка 100.000.000?

Реч је о момку пореклом из Кошица у Словачкој, али рођеном у Харлему у Холандији. Живео је у маленом месташцу Нијев Венеп, касние у Зујдбреку, 30 километара од Гронингена. Испрва је играо као офанзивни везни, али су га као 15-годишњака у Гронингену пребацили у нешто дефанзивнију улогу.

“Био је више офанзивни везиста и добар је био са лоптом у ногама, али се одмах видело да је његов главни квалитет одлична игра у дуелима. Имао је и добар осећај, зна да узме лопту. Зато само мислили да је боље да га вратимо нешто назад, да више учествује у контролисању темпа”, рекао је Сандер ван Гесел, који је нагледао Рејсов пробој у Гронингенов Б тим.

И сам Рејс зна шта му је основни задатак. Иако му је идол Робин ван Перси – дечачки сан му се испунио кад је 17. фебруара имао директан дуел баш против Фајенордовог аса – узгледа се на Н’Гола Кантеа, док му је у Гронингену ментор Самир Мемишевић, момак који је својевемено играо и за Телеоптик и Бежанију и који понајвише хвали, али и критикује младог колегу.

“Дуел игра, притисак на нападача, ничије лопте, то су моји основни квалитети. Знам како да прекинем противничку акцију, да осталим саиграчима олакшам посао, дозволим им да играју фудбал. Моје је да обављам прљав посао. Победа ми је све. Наравно да желим и да играмо добар фудбал, али победа је на првом месту”, говорио је Рејс својевремено за Воетбал Интернатионал.

Признаје да је кад се одвојио од родитеља по доласку у Гронингенову академију мног ноћи проводио уплакан у соби, зато се сада вратио у кућу оца и мајке, који су га до скоро свакодневно возили на тренинге, јер он сам нема дечачку дозволу.

“Тестове сам положио, али на вожњи сам пао.  Био сам толико нервозан да нисам могао да возим. На терену немам проблем са тремом, али у колима сам хтео да вриштим, стопало је почело да ми се тресе. Зато ме сваки дан родитељи возе и после тренинга покупе… Одлично се слажемо, могао сам да узмем стан у Гронингену, али тек ми је 18 година, зашто бих журио са одласком из куће. Брину о мени, лепо је кад дођеш кући и видиш да ти је све спремно и опрано. Мада нисам зато остао, једноставно ми Хенк и Рија нису досадили”.

Рејс је иначе већ изабрао да убудуће наступа за репрезентацију Холандије, а не Словачке. И зато што мисли да ће се у репрезентацији Холандије боље развијати и зато што…

“Овде сам рођен, овде сам одрастао, школовао се… Овде сам све урадио. Мада се осећам и као Словак. Тешко је то објаснити, али за одморе или Божић сви идемо у Словачку, говорим тај језик”.

Сад ће имати прилику да научи и каталонски. Путоваће са екипом на летње припреме и тамо ће Ернесто Валверде са сарадницима одлучити да ли ће га вратити у Б тим или ће га одмах гурнути у ватру са сениорима. Дешавале су се и луђе ствари.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар