Barsin čovjek za prljave poslove!

Pre tri godine ga Groningen odbio zbog škole, još živi sa roditeljima, a sad košta 100. 000. 000 evra! Ludovit Rejs zvanično potpisao.

Fudbal 23.05.2019 | 20:39
Barsin čovjek za prljave poslove!
Život piše romane, a onaj o životu Ludovita Rejsa mogao bi da bude pravi bestseller. Slovak sa holandskim pasošem je od danas i zvanično novi član Barselone, iako pre samo godinu dana nije bio standardan ni u Groningenu, klubu koji ga je doveo pre četiri sezone, iako je isprva odustao zbog jedne očajne partije.

Bilo je to 2015, Rejs je bio 15-godišnjak i već dugo u tefteru Groningenovih skauta, poznatih po odličnim procenama kad su mladi igrači u pitanju. Međutim, kad je najviša Groningenova delegacija došla na jednu utakmicu tadašnjeg Rejsovog kluba Hofdorpa da donese konačnu odluku, on je bio očajan i uvaženi gosti su se razočarani vratili kućama. Međutim, jedan od skauta nije odustajao. Imao je već pozamašnu arhivu o Rejsu i nije mu bilo jasno otkud tako loša partija. Rešio je da istraži celu situaciju i saznao da je Rejs zbog obaveza u školi imao jaku napornu nedelju, kasno je dolazio kući i čak treneru preporučio da ga ostavi na klupi. Ipak, kako nije bilo nikoga da odmeni on je pristao da tako isrcpljen igra i podbacio je. Kad je na insistiranje pomenutog skauta Groningenova delegacija ispratila i nekoliko narednih utakmica dogovor je brzo pao.

A ko je zapravo Ludovit Rejs, momak koga je Barselona prema zvaničnom saopštenju platila 3.250.000 evra – ranije se spekulisalo i sa sumom od 7.500.000 – i odmah u njegov ugovor ubacila otkupnu klauzulu u visini od cirka 100.000.000?

Reč je o momku poreklom iz Košica u Slovačkoj, ali rođenom u Harlemu u Holandiji. Živeo je u malenom mestašcu Nijev Venep, kasnie u Zujdbreku, 30 kilometara od Groningena. Isprva je igrao kao ofanzivni vezni, ali su ga kao 15-godišnjaka u Groningenu prebacili u nešto defanzivniju ulogu.

“Bio je više ofanzivni vezista i dobar je bio sa loptom u nogama, ali se odmah videlo da je njegov glavni kvalitet odlična igra u duelima. Imao je i dobar osećaj, zna da uzme loptu. Zato samo mislili da je bolje da ga vratimo nešto nazad, da više učestvuje u kontrolisanju tempa”, rekao je Sander van Gesel, koji je nagledao Rejsov proboj u Groningenov B tim.

I sam Rejs zna šta mu je osnovni zadatak. Iako mu je idol Robin van Persi – dečački san mu se ispunio kad je 17. februara imao direktan duel baš protiv Fajenordovog asa – uzgleda se na N’Gola Kantea, dok mu je u Groningenu mentor Samir Memišević, momak koji je svojevemeno igrao i za Teleoptik i Bežaniju i koji ponajviše hvali, ali i kritikuje mladog kolegu.

“Duel igra, pritisak na napadača, ničije lopte, to su moji osnovni kvaliteti. Znam kako da prekinem protivničku akciju, da ostalim saigračima olakšam posao, dozvolim im da igraju fudbal. Moje je da obavljam prljav posao. Pobeda mi je sve. Naravno da želim i da igramo dobar fudbal, ali pobeda je na prvom mestu”, govorio je Rejs svojevremeno za Voetbal International.

Priznaje da je kad se odvojio od roditelja po dolasku u Groningenovu akademiju mnog noći provodio uplakan u sobi, zato se sada vratio u kuću oca i majke, koji su ga do skoro svakodnevno vozili na treninge, jer on sam nema dečačku dozvolu.

“Testove sam položio, ali na vožnji sam pao.  Bio sam toliko nervozan da nisam mogao da vozim. Na terenu nemam problem sa tremom, ali u kolima sam hteo da vrištim, stopalo je počelo da mi se trese. Zato me svaki dan roditelji voze i posle treninga pokupe… Odlično se slažemo, mogao sam da uzmem stan u Groningenu, ali tek mi je 18 godina, zašto bih žurio sa odlaskom iz kuće. Brinu o meni, lepo je kad dođeš kući i vidiš da ti je sve spremno i oprano. Mada nisam zato ostao, jednostavno mi Henk i Rija nisu dosadili”.

Rejs je inače već izabrao da ubuduće nastupa za reprezentaciju Holandije, a ne Slovačke. I zato što misli da će se u reprezentaciji Holandije bolje razvijati i zato što…

“Ovde sam rođen, ovde sam odrastao, školovao se… Ovde sam sve uradio. Mada se osećam i kao Slovak. Teško je to objasniti, ali za odmore ili Božić svi idemo u Slovačku, govorim taj jezik”.

Sad će imati priliku da nauči i katalonski. Putovaće sa ekipom na letnje pripreme i tamo će Ernesto Valverde sa saradnicima odlučiti da li će ga vratiti u B tim ili će ga odmah gurnuti u vatru sa seniorima. Dešavale su se i luđe stvari.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar