Спектакл: Срби из Хрватске против Хрвата из Србије!

Селекције Срба из Хрватске и Хрвата из Србије у малом фудбалу одиграће 15. јуна у Таванкуту код Суботице пријатељску утакмицу.

Фудбал 23.05.2019 | 19:59
Спектакл: Срби из Хрватске против Хрвата из Србије!
Утакмицу су подржали Фудбалски савез Србије и Ногометни савез Хрватске, а осим пријатељског меча, биће одржан и састанак политичких представника Срба из Хрватске и Хрвата из Србије, с циљем да се позитивна спортска атмосфера искористи да представници мањина пошаљу поруку да желе боље, искреније и стабилније односе између двију држава.

Предсједник Спортског друштва Срба у Хрватској Милан Мартиновић недавно се састао с представницима ФСС и договорио материјалну и новчану помоћ за Хрвате из Србије за поменути меч.

"На разговору с представницима ФСС-а договорено је да они материјално и новчано помогну Хрватима као организаторима утакмице, а било је ријечи и о евентуалном преносу утакмице на Спортклубу о чему ће се коначни договор постићи крајем маја", изјавио је Мартиновић зазагребачке "Новости".

Према његовим ријечима, окосницу репрезентације Срба из Хрватске чине играчи који немају професионалне уговоре.

"Ради се о играчима клубова друге и нижих лига, Србима по националности. Једини услов је да морају бити аматери, односно да не могу имати професионалне уговоре", изјавио је и додао да ће у репрезентацији бити 12 играча из источне Хрватске (источна Славонија, Барања и западни Срем) и десет с подручја Лике, Баније, Кордуна, Далмације, Горског котара и западне Славоније.

За вријеме боравка у Србији Мартиновић је био на отварању Спортских игара младих у Новом Саду.

"То је успјешна спортска манифестација која окупља дјецу школског узраста с подручја региона којој бисмо и ми требали дати допринос. То ћемо регулисати у програму за 2020. у којем се планирамо укључити у све спортске активности у којима још нисмо", додао је Мартиновић.

Подсјетимо, прва утакмица између двије мањинске репрезентације одиграна је прије три године у Вуковару, као припремна пред одлазак на Европско првенство националних мањина. Хрвати из Србије су тада забиљежили побједу против Срба из Хрватске резултатом 4:0.

Организатори предстојеће утакмице су Спортско друштво Срба у Хрватској, Заједничко вијеће општина и Српско народно вијеће с једне, те Хрватско народно вијеће и Удружење ногометне репрезентације хрватске мањине у Србији с друге стране.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар