Spektakl: Srbi iz Hrvatske protiv Hrvata iz Srbije!

Selekcije Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije u malom fudbalu odigraće 15. juna u Tavankutu kod Subotice prijateljsku utakmicu.

Fudbal 23.05.2019 | 19:59
Spektakl: Srbi iz Hrvatske protiv Hrvata iz Srbije!
Utakmicu su podržali Fudbalski savez Srbije i Nogometni savez Hrvatske, a osim prijateljskog meča, biće održan i sastanak političkih predstavnika Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, s ciljem da se pozitivna sportska atmosfera iskoristi da predstavnici manjina pošalju poruku da žele bolje, iskrenije i stabilnije odnose između dviju država.

Predsjednik Sportskog društva Srba u Hrvatskoj Milan Martinović nedavno se sastao s predstavnicima FSS i dogovorio materijalnu i novčanu pomoć za Hrvate iz Srbije za pomenuti meč.

"Na razgovoru s predstavnicima FSS-a dogovoreno je da oni materijalno i novčano pomognu Hrvatima kao organizatorima utakmice, a bilo je riječi i o eventualnom prenosu utakmice na Sportklubu o čemu će se konačni dogovor postići krajem maja", izjavio je Martinović zazagrebačke "Novosti".

Prema njegovim riječima, okosnicu reprezentacije Srba iz Hrvatske čine igrači koji nemaju profesionalne ugovore.

"Radi se o igračima klubova druge i nižih liga, Srbima po nacionalnosti. Jedini uslov je da moraju biti amateri, odnosno da ne mogu imati profesionalne ugovore", izjavio je i dodao da će u reprezentaciji biti 12 igrača iz istočne Hrvatske (istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srem) i deset s područja Like, Banije, Korduna, Dalmacije, Gorskog kotara i zapadne Slavonije.

Za vrijeme boravka u Srbiji Martinović je bio na otvaranju Sportskih igara mladih u Novom Sadu.

"To je uspješna sportska manifestacija koja okuplja djecu školskog uzrasta s područja regiona kojoj bismo i mi trebali dati doprinos. To ćemo regulisati u programu za 2020. u kojem se planiramo uključiti u sve sportske aktivnosti u kojima još nismo", dodao je Martinović.

Podsjetimo, prva utakmica između dvije manjinske reprezentacije odigrana je prije tri godine u Vukovaru, kao pripremna pred odlazak na Evropsko prvenstvo nacionalnih manjina. Hrvati iz Srbije su tada zabilježili pobjedu protiv Srba iz Hrvatske rezultatom 4:0.

Organizatori predstojeće utakmice su Sportsko društvo Srba u Hrvatskoj, Zajedničko vijeće opština i Srpsko narodno vijeće s jedne, te Hrvatsko narodno vijeće i Udruženje nogometne reprezentacije hrvatske manjine u Srbiji s druge strane.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar