Финале Купа: Звезда мора да ризикује...

Црвено-бели последњи овосезонски меч против Партизана (19 часова) могу да одиграју без икаквог оптерећења.

Фудбал 23.05.2019 | 11:53
Финале Купа: Звезда мора да ризикује...
Инфантилно и глупо је рећи да се у фудбалу нешто мора. Посебно, када је реч о овосезонском учинку играча и стручног штаба Црвене звезде. Ако и изгубе финале Купа са Партизаном (19 часова, ТВ Арена), изабраници Владана Милојевића моћи ће да се шепуре до почетка припрема као паунови и причају како су једна од најбољих генерација у овом веку. Ако не и најбоља. У трећем овосезонском дербију славили су са 2:1, и отерали проклество Партизана, иако од комшија нису изгубили више од две године. Навијачи су ултимативно тражили тријумф како би титула шампиона Србије била слађа. И добили су га.

Међутим, данашње финале Купа, које може да донесе прву дуплу круну после 12 година на црвено-белу страну Топчидерског брда, представљаће другу врсту изазова за Владана Милојевића. И разликоваће се од свих шест првенствених дербија које је искусни стручњак водио на клупи црвено-белих. Опет долазимо до фразе са почетка текста о томе да се ништа не мора, али данашњи сусрет са Партизаном је идеална прилика да црвено-бели одиграју меч са много више ризика.

Да покушају да нападају у таласима. Да ураде све што је у њиховој моћи да високим пресингом сломе мотивисаног вечитог ривала. Да стоје високо и играју на гол више... Ако виде примесе те ултраофанзивне игре сигурни смо да би навијачи лакше опростили пораз Владану Милојевићу.

Тренер црвено-белих купио је у досадашњем мандату јавност тактичком и дефанзивном педантношћу. Резултати су га испратили, мада када се подвлачила црта претходна три вечита дербија сви су се сложили са оценом да је у игри Црвене звезде остало још много резерви. Српски шампион је од августа имао велику предност на табели, што је Милојевићу проширивало поље деловања. Могао је да реми поситовети са одличним учинком, јер је и поглед на табелу то показивао...

Партизан је делоао мотивисаније и агресивније, тек у априлском сусрету Црвена звезда је подигла поменуте карактеристике и на крају – победила. Међутим, јасно је било и Владану Милојевићу да то није тим није играо како је он желео. Недостајало је – више ризика. И ту не говоримо само о поставци и безглавом јуришању. Било је превише прескакања игре и једноставних пасова, а пре Иванићевог сјаја врло мало креације.

Прилично чудно, ако се зна да Црвена звезда у везном реду има Марина, Иванића и Јованчића. Племените играче, способне да креирају... Оправдање је Звездин стручни штаб пронашао у психолошкој блокади и речима да нико од играча не жели да преузима ризик на себе и евентуално у историји буде означен као кривац за пораз у вечитом дербију.

Сада нема никаквог разлога да буде тако. Црвена звезда је остварила гро циљева у овој сезони, и ментално релаксирана може да одигра последњи дуел у сезони. И кроз игру тражи победу.

Реми овог пута не може да буде опција. Тим пре што би Партизан у потенцијалној пенал серији био у предности. Због свега што је у каријери урадио Владимир Стојковић.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар