Finale Kupa: Zvezda mora da rizikuje...

Crveno-beli poslednji ovosezonski meč protiv Partizana (19 časova) mogu da odigraju bez ikakvog opterećenja.

Fudbal 23.05.2019 | 11:53
Finale Kupa: Zvezda mora da rizikuje...
Infantilno i glupo je reći da se u fudbalu nešto mora. Posebno, kada je reč o ovosezonskom učinku igrača i stručnog štaba Crvene zvezde. Ako i izgube finale Kupa sa Partizanom (19 časova, TV Arena), izabranici Vladana Milojevića moći će da se šepure do početka priprema kao paunovi i pričaju kako su jedna od najboljih generacija u ovom veku. Ako ne i najbolja. U trećem ovosezonskom derbiju slavili su sa 2:1, i oterali proklestvo Partizana, iako od komšija nisu izgubili više od dve godine. Navijači su ultimativno tražili trijumf kako bi titula šampiona Srbije bila slađa. I dobili su ga.

Međutim, današnje finale Kupa, koje može da donese prvu duplu krunu posle 12 godina na crveno-belu stranu Topčiderskog brda, predstavljaće drugu vrstu izazova za Vladana Milojevića. I razlikovaće se od svih šest prvenstvenih derbija koje je iskusni stručnjak vodio na klupi crveno-belih. Opet dolazimo do fraze sa početka teksta o tome da se ništa ne mora, ali današnji susret sa Partizanom je idealna prilika da crveno-beli odigraju meč sa mnogo više rizika.

Da pokušaju da napadaju u talasima. Da urade sve što je u njihovoj moći da visokim presingom slome motivisanog večitog rivala. Da stoje visoko i igraju na gol više... Ako vide primese te ultraofanzivne igre sigurni smo da bi navijači lakše oprostili poraz Vladanu Milojeviću.

Trener crveno-belih kupio je u dosadašnjem mandatu javnost taktičkom i defanzivnom pedantnošću. Rezultati su ga ispratili, mada kada se podvlačila crta prethodna tri večita derbija svi su se složili sa ocenom da je u igri Crvene zvezde ostalo još mnogo rezervi. Srpski šampion je od avgusta imao veliku prednost na tabeli, što je Milojeviću proširivalo polje delovanja. Mogao je da remi positoveti sa odličnim učinkom, jer je i pogled na tabelu to pokazivao...

Partizan je deloao motivisanije i agresivnije, tek u aprilskom susretu Crvena zvezda je podigla pomenute karakteristike i na kraju – pobedila. Međutim, jasno je bilo i Vladanu Milojeviću da to nije tim nije igrao kako je on želeo. Nedostajalo je – više rizika. I tu ne govorimo samo o postavci i bezglavom jurišanju. Bilo je previše preskakanja igre i jednostavnih pasova, a pre Ivanićevog sjaja vrlo malo kreacije.

Prilično čudno, ako se zna da Crvena zvezda u veznom redu ima Marina, Ivanića i Jovančića. Plemenite igrače, sposobne da kreiraju... Opravdanje je Zvezdin stručni štab pronašao u psihološkoj blokadi i rečima da niko od igrača ne želi da preuzima rizik na sebe i eventualno u istoriji bude označen kao krivac za poraz u večitom derbiju.

Sada nema nikakvog razloga da bude tako. Crvena zvezda je ostvarila gro ciljeva u ovoj sezoni, i mentalno relaksirana može da odigra poslednji duel u sezoni. I kroz igru traži pobedu.

Remi ovog puta ne može da bude opcija. Tim pre što bi Partizan u potencijalnoj penal seriji bio u prednosti. Zbog svega što je u karijeri uradio Vladimir Stojković.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar