Волите да трошите новац на путовања? То вас чини бољом особом!

Сигурно сте некада негде чули или прочитали да осећај захвалности, а посебно њено изражавање, има благотворно дејство на здравље. Осећај захвалности побољшава расположење, помаже да се боље понашате према другима, побољшава физичко здравље и смањује стрес и анксиозност.

Путовања 23.05.2019 | 10:12
Волите да трошите новац на путовања? То вас чини бољом особом!
Ако трошите свој новац на нова искуства и путовања, уместо на предмете, у свој живот ћете унети много више захвалности. 

Размислите о томе како се осећате када дођете кући након што сте купили нешто ново. За свој нови комад намештаја вероватно ћете рећи себи "баш ми је супер овај кауч", али је мало вероватно да ћете изговорити нешто попут "тако сам захвалан на овим новим полицама". 

"Са друге стране, када се вратите кући са одмора, најчешће ћете помислити како сте благословени тиме што сте имали могућност да посетите такву дестинацију - или макар само отпутујете онда када имате слободне дане, где год то било. Људи често говоре позитивне ствари о предметима које су купили, али ретко изражавају захвалност на томе, или бар много ређе него што је то случај са искуствима“, објашњава Томас Гиловић, доктор наука и професор социологије на Универзитету Корнел, један од аутора студије о захвалности, која је била тема чланка портала Реалсимпле, пише сајт Даљине.рс. 

Осим тога да људи изражавају већу захвалност за искуства која су преживели, него за материјална добра која су купили, његова студија показала је и да таква врста захвалности резултира великодушнијим понашањем према другим људима. 

Како би испитао овакву поставку ствари, Гиловић је са својим колегама прегледао 1.200 онлајн ревизија муштерија које су нешто купиле на интернету и након тога оставиле свој коментар продавцу, и то 600 оних који су се тицали куповине у име неког доживљаја (попут обедовања у ресторану, улазница за неку манифестацију, карте за одмор) и 600 оних који су се тицали куповине зарад пуког поседовања неке ствари - намештаја, накита, одеће… Нису били ни најмање изненађени када су открили да су људи изражавали далеко више захвалности у првој врсти рецензија. 

"Људе на коментарисање сопственог осећаја захвалности, односно на његово изражавање више инспиришу путовања на којима су били, улице које су посетили или оброци које су пробали, него предмети које су купили", навели су аутори поменуте студије у журналу Емотион.

Апсолвент психологије на Универзитету Корнел Џеси Вокер, која је писала овај рад заједно са професором Томасом, истакла је да плаћање за искуства изазива већу захвалност зато што она нису окидач за упоређивање, за разлику од поседовања материјалних ствари. Другим речима, искуства стављају нагласак на лични доживљај, а не на поређење са туђим, што је много карактеристичније за ситуације у којима купујете нови мобилни телефон или аутомобил. 

Аутори ове студије спровели су и неколико експеримената са студентима и одраслима из једне базе података са интернета, па су у једном од њих, од 297 учесника затражили да размисле о својој недавној куповини у износу већем од 100 долара, било да се радило о искуству или предмету. Када су их упитали да поводом те куповине изразе своју захвалност на скали од 1 до 9, група оних који су коментарисали своја искуства имала је већи скор (7,36) од оних који су анализирали своје нове предмете (6,91). 

У сличном експерименту, испитаници су рекли да их је куповина која им је обезбедила ново искуство учинила срећнијим од оних које су им донеле нове предмете, као и да ове прве куповине сматрају за боље потрошен новац, што додатно поткрепљује тезу професора Гиловића и његових коаутора. 

Оваква открића су од значаја за све који би желели да у свој живот унесу више осећаја захвалности, али имају везе и са друштвеним заједницама, па и с влашћу. 

"Када би јавна политика охрабривала људе да себи приуште разна искуства, чешће него да свој новац троше на предмете, то би повећало њихову захвалност и осећај среће, и подстакло их да буду бољи и према другима. Организације које омогућавају таква искуства, попут јавних паркова, музеја или центара за различите манифестације могле би да буду добар старт у том смислу", подсећа професор Гиловић. 

Укратко, све што треба јесте да мање трошимо на материјална добра, а више на искуства и путовања. 

"Што више будемо подстицали захвалност, тако ће расти и вероватноћа да ћемо се једни према другима опходити са више љубазности и спремности на сарадњу", поручује професор Гиловић.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар