Управа тужена за 4,8 милиона КМ

– Републичка управа за геодетске и имовинско – правне послове (РУГИП) због изгубљених судских спорова лани је морала да исплати више од 840. 000 КМ, а тужена је и за додатних 4,8 милиона КМ, објелоданили су ревизори.

Република Српска 23.05.2019 | 09:47
Управа тужена за 4,8 милиона КМ
Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске утврдила је да се против Управе на крају 2018. године водио већи број судских поступака у вриједности око 4,8 милиона КМ, без обрачунатих затезних камата.

„Најтежа“ тужба против Управе је она поднесена од стране Војиновић Владимира ради накнаде штете због одбијања захтјева за упис забиљежбе мјере обезбјеђења на некретнинама. Вриједност тог спора је 2.024.922 КМ.

РУГИП је тужена и од стране предузећа „Дигит“ ради неизмирених обавеза у износу од 464.695 КМ, док је тужба фирме „Алфа траде МГ“ ради накнаде штете вриједна 538.717 КМ.

С друге стране Управа се јавља као тужилац у судским поступцима вриједности око 500.000 КМ без затезних камата, од којих је најзначајнији спор против фирме „Дигит“ у износу од 473.330 КМ.

Управа има и три тужбе против Канцеларије за разматрање жалби по поступцима јавних набавки, али њихова вриједност није одређена.

Ревизори су утврдили да је Управа тужена и од стране радника у више радних спорова који се воде пред судовима.

РУГИП је процијенила да судски спорови неће проузроковати материјално значајне штете по Управу у наредном периоду.

Судска рјешења „однијела“ 840.000 КМ

РУГИП је током 2018. године по судским рјешењима имала расходе од 841.538 КМ, односно по основу исплате главнице дуга по судским рјешењима платила је 697.682 КМ, за камате по судским рјешењима 95.435 КМ,  а за остале расходе по судским рјешењима 48.421 КМ.

Највеће износе РУГИП је платила на основу два вансудска поравнања и то са бањалучким фирмама „Геоастор“ којој је исплаћено 650.835 КМ, те „Приме Цоммуницатион“ којој је исплаћено 46.145 КМ.

„Расходи по основу исплате камате по судским рјешењима највећим дијелом се односи на камату по пресуди Окружног привредног суда у Бањалуци од 12. јуна 2018. године, а у вези са исплатом дијела купопродајне цијене пословног простора у Приједору“, навели су ревизори.

О тој пресуди портал ЦАПИТАЛ писао је у тексту „РУГИП мора исплатити Каји 4,5 милиона КМ“.

РУГИП је због наведених поравнања и спора за пословни простор у Приједору морала да исплати трошкове поступка у износу од 40.750 КМ.

С друге стране РУГИП је лани добила спорове по тужби фирми „Геоинжењеринг“ и „Гис софт“ ради исплате дуга за геодетске радове у износу од 3,9 милиона КМ и по тужби „Геоинжењеринга“ и Солдат Радивоја ради накнаде штете и стицања без основа у износу од 518.120 КМ.

Запошљавање мимо закона
Ревизори су утврдили да је РУГИП током 2018. године запослила 80 извршилаца, и то 15 на неодређено вријеме путем јавног конкурса и 65 на одређено вријеме.

У Управи је систематизовано укупно 142 радна мјеста са 967 извршилаца, а на крају године било је запослено укупно 863 извршиоца.

„У Управи је током године, на одређено вријеме, због повећаног обима посла било запослено 62 извршиоца на период дужи од шест мјесеци, што није у складу са Законом о државним службеницима“, истакли су ревизори.

Закон прописује да се радни однос може засновати на одређено вријеме због повећаног обима посла најдуже шест мјесеци.

„Управа није у потпуности поштовала усвојени кадровски план за 2018. годину, јер је запослено више радника него што је истим планирано. Препоручује се директору да обезбиједи да се пријем запослених на одређено вријеме због повећаног обима посла врши у складу са Законом о државним службеницима“, навели су ревизори.

Помоћник директора РУГИП-а за економско-финансијске послове Драган Станковић рекао је да је Управа од Главне службе за ревизију јавног сектора добила позитивно мишљење на финансијске извјештаје, а мишљење с резервом за усклађености активности, финансијских трансакција и информација исказаних у финансијским извјештајима са значајним законским и другим прописима због запошљавања на одређено вријеме.

“На рјешавању овог питања РУГИП континуирано ради, иако треба имати на уму да је због специфичне врсте посла, несметаног пружања услуга грађанима и пројеката које реализује некада немогуће ангажовање кадрова ограничити на период од шест мјесеци”, рекао је Станковић.

Он је за Срну рекао да је РУГИП од ревизора добио шест препорука, које ће као и претходних година настојати да потпуно испоштује, те ће наставити да ради у складу са позитивним правним прописима, домаћински и економично, у интересу грађана Српске.

(Цапитал)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Бањалуцанин

23.05.2019 07:50

Браво Будо Сранковицу браво Миле дезертеру успјели сте да унистите све могуце испунили сте задатак са НАТО носаца авиона ........

ОДГОВОРИТЕ
Name

земљишна мафија

23.05.2019 09:10

У РУГИП и даље влада земљишна мафија, из затвора опет на функцију пом. дир. (Деурић, Стојчин, Груловић..), па раде исте послове као и прије затвора, иако се воде судски спорови. Будо их наградио функцијама да их исплаћује за укњижбе и плаћа им адвокате.

Name

софтверска мафија

23.05.2019 09:14

РУГИП је приватизовао Будиша Станковић и тамо метнуо сина за пословођу-економа, који одлучује о тендерима, цијенама, постављенима, запослењима, па је РУГИП прешалтао из геодетске дјелатности у трговачко-шверцерску, где се милиони обрћу за послове који су сасвим непотребни и то кредитима Свјетски.

Name

савез геодета РС

23.05.2019 09:22

Ускоро ће Савез Геодета РС објавити Манифест Геодетске дјелатности, у циљу заштите струке и науке од економа, правника, електроничара, менаџера и других залуталих струка, које су се угнездиле у гео струку и одлучују о њеној дјелатности. А потом следе тужбе за злоупорабу положаја тзв. функционера у РУГИПП по разним основама, а оне су тилике да не могу застарити за 20 година, па наставите тако.

Name

ргу

23.05.2019 09:37

У ругипп су подјељени ресори и сваки воде мафијаши; земљишну мафију води Кум те мафије Деурић са асистентима (шефови катастара, помућници Босић-посавски гонич некретнина, Владо гиометар-курир посредник), Надзорну води Стојчиновић са асистентима надзорницима (мала вајда), софтверска и тендерска (Свитлица и Станковић), а главни финанс је кумић са контролором лудим Миладином. Тако је та РГУ легло криминала хисторијскога.

Name

Бисиљка

23.05.2019 11:14

Босиљку дир. РУГИП је Деурић и Станковић већ увелико уконпоновали у з.к. мафију, па ће награбусити као Стојчиновић, Груловић и др. који ће награисти,а Деура ће се извући. Кум мафијаша даје само упуте, а дилери гоничи нагоне муштерије и одрађују папире.

Name

тендерска мафија у РУГИП

23.05.2019 11:47

Ове тужбе су изрежиране између тужитеља и тужене РУГИП и тако је радио Глигорић, Комљеновић и сада Босиљка/Станковић, тако да милиони иду њима у џепове, по унапред договореном, тужи, ништа не ради и добије изгубљену добит милинску.

Name

смене

23.05.2019 14:22

За све ове тужбе криво је мефијашко руководство РУГИПП-а, јер су већину ових тужби унапред договорили, а остало изазвали намјерно. За те тужбе одавно би их требало тужити него за штету РС и скинути лопове 100%.

Name

Геодетска=МУП

24.05.2019 05:16

Посљедњи цин ове екипе криминалаца против којих се воде фиктивни поступци док их у стварности стити Миле Додик и остали његови министри је Закон о геодетској управи који се увелико припрема по узору на Закон о полицији. Молим БН да истрази ста је позадина овог Закона јер према неким информацијама ради се о "законској" могуцности цисцења управе од неподобних односно прављењу јос једне СНСД експозитуре поред МУП-а

Name

Несо Република Српска

23.05.2019 07:53

Е сад кад није негативан ревизорски извјестај,сад да написемо да су тузени за несто,па вас тузити треба сваки минут!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будо

23.05.2019 09:28

Буде Станковића син, некакав економист, је главни управитељ РУГИПП и финансијама. До сада су потрошили/задужили РС око 100 милиона кредита св. банке у незаконите и ненамјенске работе. То ревизори не знају, али треба МУП то истражити кад се поднесу тужбе.

Name

тужилац

23.05.2019 09:39

Сада је џаба туживати кад су под заштитом. То може само након смјена, па их гонити до смрти.

Name

Уговори о (не)дјелу

24.05.2019 04:51

Највеце преваре су на фиктивним уговорима о дјелу. Управи је дозвољено да има на стотине а рацунајуци од тренутка ове масовне појаве на хиљаде Уговора о дјелу који се плацају мјесецно од 500 до неколико хиљада марака. Ово сигурно нико није истразио, а ту директорица и њени пулени помоцници узимају саком и капом. Довољно је наци неког ције це име ставити на Уговор о дјелу, измислити му некакав посао дати неку сицу и на тај нацин себи обезбиједити јос по неку плату. Ово треба истразити јер се ту мјесецно одлива неколико стотина хиљада марака па сад рацунајте. Каква црна ревизија или МУП ту треба довести СИПУ, једино се јос ње боје.

Name

16 крајиска

23.05.2019 07:54

Све вас треба на голи оток сељацин3 неписмене лопови за све цете одговарати од пициног парка и дила са Радисицем па редом неко вриједно цува све доказе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Висеград

23.05.2019 08:18

Канцеларија РУГИП-а у Висеграду је легло криминала и непотизма. Невероватно како се понасају запослени. Арогантно и непрофесионално као ретко где. Не верујем да су једини али сигурно су у врху по бахатости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.05.2019 09:11

Не могу бити гори и криминални од РГУ Милици на целу са Плазцицем који све зиво књизи на Дукица .

Name

Лака

23.05.2019 13:07

Ко год је тужио било коју државну институцију у РС је добио спор. Муп РС још никад није добио ниједан спор. То само говори какви правници тамо раде и како су дошли до диплома

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кадинице

23.05.2019 15:27

Е ти доказано успјесни правници из МУП-а сада ведре и облаце у геодетској и пуна им уста борбе против криминала.