Uprava tužena za 4,8 miliona KM

– Republička uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove (RUGIP) zbog izgubljenih sudskih sporova lani je morala da isplati više od 840. 000 KM, a tužena je i za dodatnih 4,8 miliona KM, objelodanili su revizori.

Republika Srpska 23.05.2019 | 09:47
Uprava tužena za 4,8 miliona KM
Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske utvrdila je da se protiv Uprave na kraju 2018. godine vodio veći broj sudskih postupaka u vrijednosti oko 4,8 miliona KM, bez obračunatih zateznih kamata.

„Najteža“ tužba protiv Uprave je ona podnesena od strane Vojinović Vladimira radi naknade štete zbog odbijanja zahtjeva za upis zabilježbe mjere obezbjeđenja na nekretninama. Vrijednost tog spora je 2.024.922 KM.

RUGIP je tužena i od strane preduzeća „Digit“ radi neizmirenih obaveza u iznosu od 464.695 KM, dok je tužba firme „Alfa trade MG“ radi naknade štete vrijedna 538.717 KM.

S druge strane Uprava se javlja kao tužilac u sudskim postupcima vrijednosti oko 500.000 KM bez zateznih kamata, od kojih je najznačajniji spor protiv firme „Digit“ u iznosu od 473.330 KM.

Uprava ima i tri tužbe protiv Kancelarije za razmatranje žalbi po postupcima javnih nabavki, ali njihova vrijednost nije određena.

Revizori su utvrdili da je Uprava tužena i od strane radnika u više radnih sporova koji se vode pred sudovima.

RUGIP je procijenila da sudski sporovi neće prouzrokovati materijalno značajne štete po Upravu u narednom periodu.

Sudska rješenja „odnijela“ 840.000 KM

RUGIP je tokom 2018. godine po sudskim rješenjima imala rashode od 841.538 KM, odnosno po osnovu isplate glavnice duga po sudskim rješenjima platila je 697.682 KM, za kamate po sudskim rješenjima 95.435 KM,  a za ostale rashode po sudskim rješenjima 48.421 KM.

Najveće iznose RUGIP je platila na osnovu dva vansudska poravnanja i to sa banjalučkim firmama „Geoastor“ kojoj je isplaćeno 650.835 KM, te „Prime Communication“ kojoj je isplaćeno 46.145 KM.

„Rashodi po osnovu isplate kamate po sudskim rješenjima najvećim dijelom se odnosi na kamatu po presudi Okružnog privrednog suda u Banjaluci od 12. juna 2018. godine, a u vezi sa isplatom dijela kupoprodajne cijene poslovnog prostora u Prijedoru“, naveli su revizori.

O toj presudi portal CAPITAL pisao je u tekstu „RUGIP mora isplatiti Kaji 4,5 miliona KM“.

RUGIP je zbog navedenih poravnanja i spora za poslovni prostor u Prijedoru morala da isplati troškove postupka u iznosu od 40.750 KM.

S druge strane RUGIP je lani dobila sporove po tužbi firmi „Geoinženjering“ i „Gis soft“ radi isplate duga za geodetske radove u iznosu od 3,9 miliona KM i po tužbi „Geoinženjeringa“ i Soldat Radivoja radi naknade štete i sticanja bez osnova u iznosu od 518.120 KM.

Zapošljavanje mimo zakona
Revizori su utvrdili da je RUGIP tokom 2018. godine zaposlila 80 izvršilaca, i to 15 na neodređeno vrijeme putem javnog konkursa i 65 na određeno vrijeme.

U Upravi je sistematizovano ukupno 142 radna mjesta sa 967 izvršilaca, a na kraju godine bilo je zaposleno ukupno 863 izvršioca.

„U Upravi je tokom godine, na određeno vrijeme, zbog povećanog obima posla bilo zaposleno 62 izvršioca na period duži od šest mjeseci, što nije u skladu sa Zakonom o državnim službenicima“, istakli su revizori.

Zakon propisuje da se radni odnos može zasnovati na određeno vrijeme zbog povećanog obima posla najduže šest mjeseci.

„Uprava nije u potpunosti poštovala usvojeni kadrovski plan za 2018. godinu, jer je zaposleno više radnika nego što je istim planirano. Preporučuje se direktoru da obezbijedi da se prijem zaposlenih na određeno vrijeme zbog povećanog obima posla vrši u skladu sa Zakonom o državnim službenicima“, naveli su revizori.

Pomoćnik direktora RUGIP-a za ekonomsko-finansijske poslove Dragan Stanković rekao je da je Uprava od Glavne službe za reviziju javnog sektora dobila pozitivno mišljenje na finansijske izvještaje, a mišljenje s rezervom za usklađenosti aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija iskazanih u finansijskim izvještajima sa značajnim zakonskim i drugim propisima zbog zapošljavanja na određeno vrijeme.

“Na rješavanju ovog pitanja RUGIP kontinuirano radi, iako treba imati na umu da je zbog specifične vrste posla, nesmetanog pružanja usluga građanima i projekata koje realizuje nekada nemoguće angažovanje kadrova ograničiti na period od šest mjeseci”, rekao je Stanković.

On je za Srnu rekao da je RUGIP od revizora dobio šest preporuka, koje će kao i prethodnih godina nastojati da potpuno ispoštuje, te će nastaviti da radi u skladu sa pozitivnim pravnim propisima, domaćinski i ekonomično, u interesu građana Srpske.

(Capital)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Banjalucanin

23.05.2019 07:50

Bravo Budo Srankovicu bravo Mile dezerteru uspjeli ste da unistite sve moguce ispunili ste zadatak sa NATO nosaca aviona ........

ODGOVORITE
Name

zemljišna mafija

23.05.2019 09:10

U RUGIP i dalje vlada zemljišna mafija, iz zatvora opet na funkciju pom. dir. (Deurić, Stojčin, Grulović..), pa rade iste poslove kao i prije zatvora, iako se vode sudski sporovi. Budo ih nagradio funkcijama da ih isplaćuje za uknjižbe i plaća im advokate.

Name

softverska mafija

23.05.2019 09:14

RUGIP je privatizovao Budiša Stanković i tamo metnuo sina za poslovođu-ekonoma, koji odlučuje o tenderima, cijenama, postavljenima, zaposlenjima, pa je RUGIP prešaltao iz geodetske djelatnosti u trgovačko-švercersku, gde se milioni obrću za poslove koji su sasvim nepotrebni i to kreditima Svjetski.

Name

savez geodeta RS

23.05.2019 09:22

Uskoro će Savez Geodeta RS objaviti Manifest Geodetske djelatnosti, u cilju zaštite struke i nauke od ekonoma, pravnika, elektroničara, menadžera i drugih zalutalih struka, koje su se ugnezdile u geo struku i odlučuju o njenoj djelatnosti. A potom slede tužbe za zlouporabu položaja tzv. funkcionera u RUGIPP po raznim osnovama, a one su tilike da ne mogu zastariti za 20 godina, pa nastavite tako.

Name

rgu

23.05.2019 09:37

U rugipp su podjeljeni resori i svaki vode mafijaši; zemljišnu mafiju vodi Kum te mafije Deurić sa asistentima (šefovi katastara, pomućnici Bosić-posavski gonič nekretnina, Vlado giometar-kurir posrednik), Nadzornu vodi Stojčinović sa asistentima nadzornicima (mala vajda), softverska i tenderska (Svitlica i Stanković), a glavni finans je kumić sa kontrolorom ludim Miladinom. Tako je ta RGU leglo kriminala historijskoga.

Name

Bisiljka

23.05.2019 11:14

Bosiljku dir. RUGIP je Deurić i Stanković već uveliko ukonponovali u z.k. mafiju, pa će nagrabusiti kao Stojčinović, Grulović i dr. koji će nagraisti,a Deura će se izvući. Kum mafijaša daje samo upute, a dileri goniči nagone mušterije i odrađuju papire.

Name

tenderska mafija u RUGIP

23.05.2019 11:47

Ove tužbe su izrežirane između tužitelja i tužene RUGIP i tako je radio Gligorić, Komljenović i sada Bosiljka/Stanković, tako da milioni idu njima u džepove, po unapred dogovorenom, tuži, ništa ne radi i dobije izgubljenu dobit milinsku.

Name

smene

23.05.2019 14:22

Za sve ove tužbe krivo je mefijaško rukovodstvo RUGIPP-a, jer su većinu ovih tužbi unapred dogovorili, a ostalo izazvali namjerno. Za te tužbe odavno bi ih trebalo tužiti nego za štetu RS i skinuti lopove 100%.

Name

Geodetska=MUP

24.05.2019 05:16

Posljednji cin ove ekipe kriminalaca protiv kojih se vode fiktivni postupci dok ih u stvarnosti stiti Mile Dodik i ostali njegovi ministri je Zakon o geodetskoj upravi koji se uveliko priprema po uzoru na Zakon o policiji. Molim BN da istrazi sta je pozadina ovog Zakona jer prema nekim informacijama radi se o "zakonskoj" mogucnosti ciscenja uprave od nepodobnih odnosno pravljenju jos jedne SNSD ekspoziture pored MUP-a

Name

Neso Republika Srpska

23.05.2019 07:53

E sad kad nije negativan revizorski izvjestaj,sad da napisemo da su tuzeni za nesto,pa vas tuziti treba svaki minut!!

ODGOVORITE
Name

Budo

23.05.2019 09:28

Bude Stankovića sin, nekakav ekonomist, je glavni upravitelj RUGIPP i finansijama. Do sada su potrošili/zadužili RS oko 100 miliona kredita sv. banke u nezakonite i nenamjenske rabote. To revizori ne znaju, ali treba MUP to istražiti kad se podnesu tužbe.

Name

tužilac

23.05.2019 09:39

Sada je džaba tuživati kad su pod zaštitom. To može samo nakon smjena, pa ih goniti do smrti.

Name

Ugovori o (ne)djelu

24.05.2019 04:51

Najvece prevare su na fiktivnim ugovorima o djelu. Upravi je dozvoljeno da ima na stotine a racunajuci od trenutka ove masovne pojave na hiljade Ugovora o djelu koji se placaju mjesecno od 500 do nekoliko hiljada maraka. Ovo sigurno niko nije istrazio, a tu direktorica i njeni puleni pomocnici uzimaju sakom i kapom. Dovoljno je naci nekog cije ce ime staviti na Ugovor o djelu, izmisliti mu nekakav posao dati neku sicu i na taj nacin sebi obezbijediti jos po neku platu. Ovo treba istraziti jer se tu mjesecno odliva nekoliko stotina hiljada maraka pa sad racunajte. Kakva crna revizija ili MUP tu treba dovesti SIPU, jedino se jos nje boje.

Name

16 krajiska

23.05.2019 07:54

Sve vas treba na goli otok seljacin3 nepismene lopovi za sve cete odgovarati od picinog parka i dila sa Radisicem pa redom neko vrijedno cuva sve dokaze

ODGOVORITE
Name

Visegrad

23.05.2019 08:18

Kancelarija RUGIP-a u Visegradu je leglo kriminala i nepotizma. Neverovatno kako se ponasaju zaposleni. Arogantno i neprofesionalno kao retko gde. Ne verujem da su jedini ali sigurno su u vrhu po bahatosti.

ODGOVORITE
Name

Re

23.05.2019 09:11

Ne mogu biti gori i kriminalni od RGU Milici na celu sa Plazcicem koji sve zivo knjizi na Dukica .

Name

Laka

23.05.2019 13:07

Ko god je tužio bilo koju državnu instituciju u RS je dobio spor. Mup RS još nikad nije dobio nijedan spor. To samo govori kakvi pravnici tamo rade i kako su došli do diploma

ODGOVORITE
Name

Kadinice

23.05.2019 15:27

E ti dokazano uspjesni pravnici iz MUP-a sada vedre i oblace u geodetskoj i puna im usta borbe protiv kriminala.