Приједлог за АБА: Звезда - Будућност ван својих држава!

Према сазнању "Вечерњих новости", Цедевита ће клубовима предложити захтев за наредне утакмице овосезонских финалиста.  

Кошарка 23.05.2019 | 10:31
Приједлог за АБА: Звезда - Будућност ван својих држава!
Цедевита захтева: Звезда и Будућност да играју мечеве ван Србије и Црне Горе! Загрепчани ће на предстојећој Скупштини АБА лиге захтевати да се међусобне утакмице Београђана и Подгоричана играју ван држава у којима су ова два клуба регистрована, односно минимално 400 км од седишта, као и без присуства публике.

Хаос који је пратио финалну серију АБА лиге изазвао је реакцију других клубова, а један од њих је осмислио иницијативу која би следеће сезоне изместила те дербије ван Србије и Црне Горе.

Према писању "Вечерњих новости", Цедевита ће на сутрашњу (петак) седницу Скупштине АБА лиге у Бањалуци покушати да уведе и писани документ, у којем је дефинисала превентивне одредбе, које би спречиле неке нове инциденте.

Иницијатива загребачког клуба своди се на "пакет мера против понашања финалиста уз предлог ригорозних казни да они међусобне мечеве играју 400 километара ван Београда и Подгорице и то без публике", пише београдски лист.

У главном граду Хрватске је већ осмишљена "декларација", са којом ће представници Цедевите изаћи пред клубове, са жељом да писмено изразе сагласност.

Цедевита се спрема да позове клубове да се ограде од начина навијања и организације утакмица приказаних у финалној серији.

"Занимљиво је тражење да се 'утврди да су изгреди у финалној утакмици у потпуности кошаркашки делегитимирали освојену титулу', као и захтев да се 'у минимално наредне две сезоне све међусобне утакмице Будућности и Црвене звезде играју ван држава у којима су ова два клуба регистрована, односно минимално 400 километара од њихових седишта, као и без присутности публике'", објавиле су "Новости".

Остаје да се види да ли ће овај предлог у петак бити усвојен, што би значило да ће Будућности дочекивати Звезду у Србији, Словенији или Хрватској северно од Сплита, док би шампион АБА лиге у том случају био "домаћин" Подгоричанима у Хрватској, Словенији или Македонији.

Страсти око немилих дешавања на финалним мечевима АБА лиге још увек се не смирују, а нове полемике би могла да покрене "декларација", коју је према сазнањима Вечерњих новости спремила Цедевита. Загрепчани ће писани документ покушати да ставе на дневни ред седнице Скупштине АБА лиге заказане за 24. мај.

Како пишу Новости, између осталог, у "декларацији" се позивају сви клубови да се "ограде од начина навијања и организације утакмица, приказаних у финалној серији, које ни на који начин нису биле у спортском духу нити одражавале основне постулате на којима почива АБА лига, првенствено на фер-плеју и нултој стопи толеранције на насиље".

Такође, ту је и предлог допуне правила у којима ће се телима асоцијације омогућити да брже делују и спрече понављање сличних догађаја. Оно што ће довести до највеће полемике јесте тражење да се "утврди да су изгреди у финалној утакмици у потпуности кошаркашки делегитимирали освојену титулу", као и захтев да се "у минимално наредне две сезоне све међусобне утакмице Будућности и Црвене звезде, играју ван држава у којима су ова два клуба регистрована, односно минимално 400 км од седишта, као и без присутности публике", стоји у писању Новости.

Како се наводи жеља је да се сви клубови писмено сложе са тим, остаје да се види каква ће бити реакција осталих чланова Скупштине.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Милорад

23.05.2019 09:59

Ма немој те. Ви цете несто да предлазете, погледајте себе и своје навијаце по хрватској, знајуци да ви немате навијаца да напуните ни дворану Сибице. Ову АБА лигу српски клубови не требају ни да играју, само смо вам помогли да ојацате,јер су вам савези никакави као и репреземтација. Напријед у заједницку лигу Србија и Српска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДОР

23.05.2019 10:44

Никако.Крив је тренер Будуцности који је у трецој утакмици провоцирао навијаце и изазвао ланцану реакцију. Одговорност.

ОДГОВОРИТЕ