Prijedlog za ABA: Zvezda - Budućnost van svojih država!

Prema saznanju "Večernjih novosti", Cedevita će klubovima predložiti zahtev za naredne utakmice ovosezonskih finalista.  

Košarka 23.05.2019 | 10:31
Prijedlog za ABA: Zvezda - Budućnost van svojih država!
Cedevita zahteva: Zvezda i Budućnost da igraju mečeve van Srbije i Crne Gore! Zagrepčani će na predstojećoj Skupštini ABA lige zahtevati da se međusobne utakmice Beograđana i Podgoričana igraju van država u kojima su ova dva kluba registrovana, odnosno minimalno 400 km od sedišta, kao i bez prisustva publike.

Haos koji je pratio finalnu seriju ABA lige izazvao je reakciju drugih klubova, a jedan od njih je osmislio inicijativu koja bi sledeće sezone izmestila te derbije van Srbije i Crne Gore.

Prema pisanju "Večernjih novosti", Cedevita će na sutrašnju (petak) sednicu Skupštine ABA lige u Banjaluci pokušati da uvede i pisani dokument, u kojem je definisala preventivne odredbe, koje bi sprečile neke nove incidente.

Inicijativa zagrebačkog kluba svodi se na "paket mera protiv ponašanja finalista uz predlog rigoroznih kazni da oni međusobne mečeve igraju 400 kilometara van Beograda i Podgorice i to bez publike", piše beogradski list.

U glavnom gradu Hrvatske je već osmišljena "deklaracija", sa kojom će predstavnici Cedevite izaći pred klubove, sa željom da pismeno izraze saglasnost.

Cedevita se sprema da pozove klubove da se ograde od načina navijanja i organizacije utakmica prikazanih u finalnoj seriji.

"Zanimljivo je traženje da se 'utvrdi da su izgredi u finalnoj utakmici u potpunosti košarkaški delegitimirali osvojenu titulu', kao i zahtev da se 'u minimalno naredne dve sezone sve međusobne utakmice Budućnosti i Crvene zvezde igraju van država u kojima su ova dva kluba registrovana, odnosno minimalno 400 kilometara od njihovih sedišta, kao i bez prisutnosti publike'", objavile su "Novosti".

Ostaje da se vidi da li će ovaj predlog u petak biti usvojen, što bi značilo da će Budućnosti dočekivati Zvezdu u Srbiji, Sloveniji ili Hrvatskoj severno od Splita, dok bi šampion ABA lige u tom slučaju bio "domaćin" Podgoričanima u Hrvatskoj, Sloveniji ili Makedoniji.

Strasti oko nemilih dešavanja na finalnim mečevima ABA lige još uvek se ne smiruju, a nove polemike bi mogla da pokrene "deklaracija", koju je prema saznanjima Večernjih novosti spremila Cedevita. Zagrepčani će pisani dokument pokušati da stave na dnevni red sednice Skupštine ABA lige zakazane za 24. maj.

Kako pišu Novosti, između ostalog, u "deklaraciji" se pozivaju svi klubovi da se "ograde od načina navijanja i organizacije utakmica, prikazanih u finalnoj seriji, koje ni na koji način nisu bile u sportskom duhu niti odražavale osnovne postulate na kojima počiva ABA liga, prvenstveno na fer-pleju i nultoj stopi tolerancije na nasilje".

Takođe, tu je i predlog dopune pravila u kojima će se telima asocijacije omogućiti da brže deluju i spreče ponavljanje sličnih događaja. Ono što će dovesti do najveće polemike jeste traženje da se "utvrdi da su izgredi u finalnoj utakmici u potpunosti košarkaški delegitimirali osvojenu titulu", kao i zahtev da se "u minimalno naredne dve sezone sve međusobne utakmice Budućnosti i Crvene zvezde, igraju van država u kojima su ova dva kluba registrovana, odnosno minimalno 400 km od sedišta, kao i bez prisutnosti publike", stoji u pisanju Novosti.

Kako se navodi želja je da se svi klubovi pismeno slože sa tim, ostaje da se vidi kakva će biti reakcija ostalih članova Skupštine.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Milorad

23.05.2019 09:59

Ma nemoj te. Vi cete nesto da predlazete, pogledajte sebe i svoje navijace po hrvatskoj, znajuci da vi nemate navijaca da napunite ni dvoranu Sibice. Ovu ABA ligu srpski klubovi ne trebaju ni da igraju, samo smo vam pomogli da ojacate,jer su vam savezi nikakavi kao i reprezemtacija. Naprijed u zajednicku ligu Srbija i Srpska.

ODGOVORITE
Name

PRIJEDOR

23.05.2019 10:44

Nikako.Kriv je trener Buducnosti koji je u trecoj utakmici provocirao navijace i izazvao lancanu reakciju. Odgovornost.

ODGOVORITE