Манијак је иза решетака!

Спрема се трансфер каријере Фабија Кваљареле! Скоро цела италија прижељкује велики повратак локалног сина!

Фудбал 23.05.2019 | 10:10
Манијак је иза решетака!
Фабио Кваљарела ће наредног викенда освојити титулу Капоканонијереа (првог стрелца Серије А) и у 36. години исписати једну од најлепших страница у каријери. Али можда га она најлепша ипак чека иза угла.

Италија бруји о могућности да Сампдоријин ветеран овог лета оствари шокантан трансфер у Наполи. За Кваљраелу би то био својеврсни повратак кући јер је рођени Наполитанац већ играо за Наполи у две сезоне од 2009. до 2011. године, али је морао да побегне. Годинама касније, Кваљарела је отворио душу и открио да га су он и његова породица пет година били жртве прогона.

Кваљарела је по доласку у Напуљ упознао полицјаца Рафаелеа Пикола који је убрзо поставо породични пријатељ. У исто време се на адресу Кваљереле и његове породице почеле да стижу анонимне претње. У писмима су биле претње да ће Кваљарела бити оптужен за педофилију, да ће му бити смештено, да ће бити повезан са напуљском мафијом Камором и трговином дрогом... Кваљарела се за помоћ обратио управо Пиколу и не помишљајући да луди полицајац стоји иза свега. Пиколо га је уверавао да само он може да му помогне и да не сме да се обраћа другим органима јер ће му бити смештено. Пакао је трајао годинама док Кваљарелин отац Виторио није нешто посумњао, ухватио Пикола у лажи и обратио се полицији. Пиколо је врло брзо раскринкан и касније осуђен на пет година затвора.

Нажалост, док је све то трајало, Кваљарела је морао да напусти Наполи после две сезоне и пређе у Јувентус јер му је живот у Напуљу постао неиздржив. Навијачи су га оптужили да је издајник јер одлази из двог клуба и града у мрски Јувентус, звиждали су му, вређали га, а нико није имао појма шта се заправо дешава и зашто италијански нападач бежи на север. У Јувентусу је освојио три скудета, два Суперкупа, један Куп Италије и после четири сзеоне као истрошен играч прешао у редове градског ривала Торина. Тамо је за две сезоне полако почињала да му се гаси каријера, али је Сампдорија ризиковала и вратила га после девет година на стадион Луиђи Ферарис.

У дресу Сампдорије, Кваљарела је почео да проживљава другу младост и постиже евроголове који су његов заштитини знак. Све је кулминирало ове сезоне у којој је постигао 26 голова и налази се пред промоцијом у првог стрелца лиге. Позван је опет и у репрезентацију Италије, а круна свега би могао да буде повратак у Напуљ.

Председник напуљског клуба Аурелио Де Лаурентис жели да врати Кваљарелу у клуб и зато је питао тренера Анћелотија за зелено светло. Познат као љубитељ искуних играча, Анћелоти је пристао и ускоро почињу преговори. План је да Кваљарела као џокер помогне у нападу на скудето. Наполи има млад тим којем би добро дошло мало искуства у виду Кваљареле и  словеначког везисте Јосипа Иличића из Аталанте са којим су услови већ договорени. Према сазнањима италијанских медија, и Кваљарела би желео да заврши каријеру кући, а освајање историјског скудета би представљало величанствен крај каријере.

Уговор са Сампдоријом га веже још годину дана, али тамо је достигао врхунац и клуб му вероватно не би правио проблем да оствари сан о крају каријеру у Напуљу. Навијачи Наполија су му одавано опростили. И извинили се. Када је Кваљарела 2017. године коначно проговорио пред камерама о паклу који је прошао, Наполијеви навијачи су на следећм мечу против Кротонеа су развили транспраент извињења:

„У паклу који си преживео, показао си величаствено достојанство. Фабио, сине нашег града, загрлићемо те опет“.

Препреке за повратак кући не постоје. Добар део Италије навија да се то деси и да се грешка исправи...

Извор: моззартспорт

ФОТО: реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар