Manijak je iza rešetaka!

Sprema se transfer karijere Fabija Kvaljarele! Skoro cela italija priželjkuje veliki povratak lokalnog sina!

Fudbal 23.05.2019 | 10:10
Manijak je iza rešetaka!
Fabio Kvaljarela će narednog vikenda osvojiti titulu Kapokanonijerea (prvog strelca Serije A) i u 36. godini ispisati jednu od najlepših stranica u karijeri. Ali možda ga ona najlepša ipak čeka iza ugla.

Italija bruji o mogućnosti da Sampdorijin veteran ovog leta ostvari šokantan transfer u Napoli. Za Kvaljraelu bi to bio svojevrsni povratak kući jer je rođeni Napolitanac već igrao za Napoli u dve sezone od 2009. do 2011. godine, ali je morao da pobegne. Godinama kasnije, Kvaljarela je otvorio dušu i otkrio da ga su on i njegova porodica pet godina bili žrtve progona.

Kvaljarela je po dolasku u Napulj upoznao policjaca Rafaelea Pikola koji je ubrzo postavo porodični prijatelj. U isto vreme se na adresu Kvaljerele i njegove porodice počele da stižu anonimne pretnje. U pismima su bile pretnje da će Kvaljarela biti optužen za pedofiliju, da će mu biti smešteno, da će biti povezan sa napuljskom mafijom Kamorom i trgovinom drogom... Kvaljarela se za pomoć obratio upravo Pikolu i ne pomišljajući da ludi policajac stoji iza svega. Pikolo ga je uveravao da samo on može da mu pomogne i da ne sme da se obraća drugim organima jer će mu biti smešteno. Pakao je trajao godinama dok Kvaljarelin otac Vitorio nije nešto posumnjao, uhvatio Pikola u laži i obratio se policiji. Pikolo je vrlo brzo raskrinkan i kasnije osuđen na pet godina zatvora.

Nažalost, dok je sve to trajalo, Kvaljarela je morao da napusti Napoli posle dve sezone i pređe u Juventus jer mu je život u Napulju postao neizdrživ. Navijači su ga optužili da je izdajnik jer odlazi iz dvog kluba i grada u mrski Juventus, zviždali su mu, vređali ga, a niko nije imao pojma šta se zapravo dešava i zašto italijanski napadač beži na sever. U Juventusu je osvojio tri skudeta, dva Superkupa, jedan Kup Italije i posle četiri szeone kao istrošen igrač prešao u redove gradskog rivala Torina. Tamo je za dve sezone polako počinjala da mu se gasi karijera, ali je Sampdorija rizikovala i vratila ga posle devet godina na stadion Luiđi Feraris.

U dresu Sampdorije, Kvaljarela je počeo da proživljava drugu mladost i postiže evrogolove koji su njegov zaštitini znak. Sve je kulminiralo ove sezone u kojoj je postigao 26 golova i nalazi se pred promocijom u prvog strelca lige. Pozvan je opet i u reprezentaciju Italije, a kruna svega bi mogao da bude povratak u Napulj.

Predsednik napuljskog kluba Aurelio De Laurentis želi da vrati Kvaljarelu u klub i zato je pitao trenera Anćelotija za zeleno svetlo. Poznat kao ljubitelj iskunih igrača, Anćeloti je pristao i uskoro počinju pregovori. Plan je da Kvaljarela kao džoker pomogne u napadu na skudeto. Napoli ima mlad tim kojem bi dobro došlo malo iskustva u vidu Kvaljarele i  slovenačkog veziste Josipa Iličića iz Atalante sa kojim su uslovi već dogovoreni. Prema saznanjima italijanskih medija, i Kvaljarela bi želeo da završi karijeru kući, a osvajanje istorijskog skudeta bi predstavljalo veličanstven kraj karijere.

Ugovor sa Sampdorijom ga veže još godinu dana, ali tamo je dostigao vrhunac i klub mu verovatno ne bi pravio problem da ostvari san o kraju karijeru u Napulju. Navijači Napolija su mu odavano oprostili. I izvinili se. Kada je Kvaljarela 2017. godine konačno progovorio pred kamerama o paklu koji je prošao, Napolijevi navijači su na sledećm meču protiv Krotonea su razvili transpraent izvinjenja:

„U paklu koji si preživeo, pokazao si veličastveno dostojanstvo. Fabio, sine našeg grada, zagrlićemo te opet“.

Prepreke za povratak kući ne postoje. Dobar deo Italije navija da se to desi i da se greška ispravi...

Izvor: mozzartsport

FOTO: reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar