ФИФА одустала: Свјетско првенство остаје исто!

Челници Међународне фудбалске асоцијације (ФИФА) принуђени да откажу радикалну промену. Тачније - да је одложе.  Инфантино поражен, ФИФА дигла руке: Нема проширења Мундијала у Катару! Не постоје адекватни услови да Катар добије партнера у организацији Светског првенства, сматрају у Цириху.

Фудбал 23.05.2019 | 09:10
ФИФА одустала: Свјетско првенство остаје исто!
Следеће Светско првенство у фудбалу, заказано за 2022, донеће велику промену јер ће бити одиграно у Катару од 21. новембра до 18. децембра. Срећом за своје који воле Мундијал какав јесте - ту ће бити крај радикалним изменама.

Бар за сада.

Лондонски "Тајмс" објавио је у среду да ће први човек ФИФА Ђани Инфантино 5. јуна саопштити даодустаје од плана да прошири Мундијал на 48 учесника, као и да ништа неће бити од идеје да Катар организује Светско првенство заједно са комшијским државама.

"Многе земље у окружењу тренутно имају политичке тензије са Катаром и зато су настали прекиди политичких односа, а суседи су чак и блокирали ту државу од остатка Блиског истока", објашњено је

Оваквим епилогом, Инфантино ће се само примирити, јер ће морати да сачека 2026. и Светско првенство у САД, Мексику и Канади да на том турниру уведе још 16 репрезентација на највећи фудбалски догађај на свету.

Разлог зашто му је толико стало да прошири Мундијал није тешко погодити.

Врховна светска фудбалска организација (ФИФА) одустала је од идеје да прошири наредно Светско првенство у Катару 2022. године са 32 на 48 репрезентација учесница, саопштено је у Цириху.

Председник ФИФА Ђани Инфантино заговарао је идеју проширења турнира поселдњих месеци, али су одбори унутар ФИФА констатовали да то није практично, нити изводљиво у овом тренутку, и да је план првог човека светског фудбала пропао.

Ова организација је месецима проучавала бројне логистичке и политичке препреке које би морале да се уклоне како би проширила број учесника на следећем турниру са 32 на 48 репрезентација, што би и подразумевало да бар још једна земља из Персијског залива (ако не и више) преузме на себе организацију додатних 16 утакмица у том региону.  

У интерном извештају који је сачињен у марту ове године наводи се да Уједињени Арапски Емирати, Бахреин и Саудијска Арабија не могу заједнички да учествују у  организацији трунира док не обнове економске, ваздушне и остале везе са Катаром, које су прекинуте пре две године.

Како врховне власти ових земаља то и не планирају, идеја о проширењу је дефинитивно пропала. Зато ће се тек на Светском првенству 2026. године, које заједнички организују САД, Канада и Мексико, приступити проширењу броја учесника са 32 на 48 репрезентација.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар