FIFA odustala: Svjetsko prvenstvo ostaje isto!

Čelnici Međunarodne fudbalske asocijacije (FIFA) prinuđeni da otkažu radikalnu promenu. Tačnije - da je odlože.  Infantino poražen, FIFA digla ruke: Nema proširenja Mundijala u Kataru! Ne postoje adekvatni uslovi da Katar dobije partnera u organizaciji Svetskog prvenstva, smatraju u Cirihu.

Fudbal 23.05.2019 | 09:10
FIFA odustala: Svjetsko prvenstvo ostaje isto!
Sledeće Svetsko prvenstvo u fudbalu, zakazano za 2022, doneće veliku promenu jer će biti odigrano u Kataru od 21. novembra do 18. decembra. Srećom za svoje koji vole Mundijal kakav jeste - tu će biti kraj radikalnim izmenama.

Bar za sada.

Londonski "Tajms" objavio je u sredu da će prvi čovek FIFA Đani Infantino 5. juna saopštiti daodustaje od plana da proširi Mundijal na 48 učesnika, kao i da ništa neće biti od ideje da Katar organizuje Svetsko prvenstvo zajedno sa komšijskim državama.

"Mnoge zemlje u okruženju trenutno imaju političke tenzije sa Katarom i zato su nastali prekidi političkih odnosa, a susedi su čak i blokirali tu državu od ostatka Bliskog istoka", objašnjeno je

Ovakvim epilogom, Infantino će se samo primiriti, jer će morati da sačeka 2026. i Svetsko prvenstvo u SAD, Meksiku i Kanadi da na tom turniru uvede još 16 reprezentacija na najveći fudbalski događaj na svetu.

Razlog zašto mu je toliko stalo da proširi Mundijal nije teško pogoditi.

Vrhovna svetska fudbalska organizacija (FIFA) odustala je od ideje da proširi naredno Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine sa 32 na 48 reprezentacija učesnica, saopšteno je u Cirihu.

Predsednik FIFA Đani Infantino zagovarao je ideju proširenja turnira poseldnjih meseci, ali su odbori unutar FIFA konstatovali da to nije praktično, niti izvodljivo u ovom trenutku, i da je plan prvog čoveka svetskog fudbala propao.

Ova organizacija je mesecima proučavala brojne logističke i političke prepreke koje bi morale da se uklone kako bi proširila broj učesnika na sledećem turniru sa 32 na 48 reprezentacija, što bi i podrazumevalo da bar još jedna zemlja iz Persijskog zaliva (ako ne i više) preuzme na sebe organizaciju dodatnih 16 utakmica u tom regionu.  

U internom izveštaju koji je sačinjen u martu ove godine navodi se da Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Saudijska Arabija ne mogu zajednički da učestvuju u  organizaciji trunira dok ne obnove ekonomske, vazdušne i ostale veze sa Katarom, koje su prekinute pre dve godine.

Kako vrhovne vlasti ovih zemalja to i ne planiraju, ideja o proširenju je definitivno propala. Zato će se tek na Svetskom prvenstvu 2026. godine, koje zajednički organizuju SAD, Kanada i Meksiko, pristupiti proširenju broja učesnika sa 32 na 48 reprezentacija.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar