Цуре детаљи из спорног снимка

Бивши предсједник посланичког клуба Слободарске партије Аустрије (ФПО) није вјеровао интуицији супруге Тајане Гуденус, која на контроверзном снимку разговора у вили на Ибици сједи између супруга Јохана и бившег канцеларовог замјеника Хајнц-Кристијана Штрахеа.  

Свијет 22.05.2019 | 20:41
Цуре детаљи из спорног снимка
– Да ли је ово замка? – питала га је наводно у необјављеном дијелу снимка, до којег су дошли “Зидојче цајтунг”, “Шпигл” и “Фалтер”.

Упркос томе, Гуденус и Штрахе, у опуштеној атмосфери, под дејством алкохола, настављају да причају.

Тајана Гуденус, рођена Тајчић, према писању аустријских медија, потиче из српске породице из Хрватске. У медијима се наводи да су избјегли у Бањалуку након почетка рата 1992. године.

Гуденус је након објављивања видеа најавио оставку на “све партијске функције”, укључујући и положај предсједника посланичког клуба у параламенту, мандатара Националног вијећа и предсједника ФПО за Беч. За новог предсједника бечког огранка ФПО именован је 37-годишњи Доминик Неп.

– Молим за разумијевање што тренутно не дајем званична саопштења – рекао је “Стандарду” Гуденус у понедјељак.

Он је објаснио да мора да се побрине за породицу, јер је супруга Тајана у другом стању, а већ имају дијете од годину дана. Поврх свега, ту је и деветогодишњи син.

Иронија је судбине што је Гуденус у суботу поднио оставку само пола сата након свог политичког ментора Штрахеа. Четрдесетдвогодишњи Гуденус га је и до сада пратио у стопу, јер му је био велики узор.

Прво га је наслиједио на положају предсједника бечког подмлатка Слободарске партије, а када је Штрахе почетком 2018. ушао у владу, Гуденус је преузео његову дотадашњу функцију предсједника посланичког клуба у Националном вијећу. Уз Штрахеа је догурао до предсједника бечког огранка ФПО, па је тако постао нека врста његовог намјесника.

Питање је да ли ће пријатељство, које је трајало више деценија, преживјети аферу “Ибица”. Гуденус, који је тада имао 15 година, и Штрахе, који је био општински функционер у трећем бечком округу, упознали су се почетком деведесетих година. Гуденусов отац Џон индиректно их је упознао преко партијских кругова. Џон, који је у септембру 2016. преминуо, био је посланик ФПО у аустријском парламенту. Био је осуђен због порицања холокауста, а 2005. је изашао из ФПО.

Неколико година након што су се упознали, Штрахе је увео “Јошија”, како је тепао Гуденусу, у братство “Вандалија”, гдје је Гуденус био његов директан потчињени у хијерархији.

Јохан Баптист Бјерн Гуденус потиче из грофовске породице у Доњој Аустрији. Завршио је право и дипломатску академију у Бечу и редовно је похађао курсеве на Универзитету “Ломоносов” у Москви.

Контакте са Русима је сачувао: крајем 2016. био је дио високе делегације ФПО која је с партијом “Јединствена Русија” потписала “Споразум о заједничком дјеловању и сарадњи”. Двије године раније, на конгресу у Москви критиковао је европски “хомосексуални лоби”, а био је и посматрач на спорном референдуму о статусу Крима 2014, и позитивно оцијенио процес.

Гуденус је наводно био први који је насјео на причу о богатој насљедници руског олигарха.

(Српскаинфо)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Аљона

22.05.2019 20:15

Насљедница им дошла главе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаги

22.05.2019 20:51

Тако им и треба кад нису хтјели послушати нашу паметницу.Сконтала је она...колко су њој пута обећавали свашта па...ћорак

Name

за гагу

24.05.2019 04:10

Није она ниста сконтала- на том видеју се дрогирају и пију сви после тог конзума су се карали ко стока и измедју њих српска дроља- наркоманка као и они-такво пријатељство само глупавом народу треба.

Name

Аустриа

23.05.2019 05:03

Сад покусавају да некако посију даје све намјестено нај боље је да казу даје цусн крива они Нас зову цусн тоје велики пријатељ додиков фујјјјјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Којим финансијама све

23.05.2019 07:43

А колико нас је ово костало?

Name

Страхе

23.05.2019 10:59

Са ким се Миле састане јебо је јежа...

ОДГОВОРИТЕ