Бивши првак Европе остао без Европе - и тренера!

Руди Гарсија отишао је са клупе Олимпика две године пре истека уговора.  Руди Гарсија се предао: Нити смо играли како ваља, нити сам тренирао како треба! Чак осморица кандидата се помињу као решење за клупу Марсеља.

Фудбал 22.05.2019 | 21:37
Бивши првак Европе остао без Европе - и тренера!
Руди Гарсија (55), троструки тренер године у Француској, више није шеф струке Олимпика из Марсеја.

Он је ту одлуку саопштио на конференцији за новинаре уочи утакмице против Монпељеа, којом ће првак Европе из 1993. године ставити тачку на неуспешну сезону.

"Глас разума ми каже да морам да прекинем ову авантуру. За добро овог пројекта, боље је да се разиђемо сада", поручио је Гарсија, који је преузео екипу октобра 2016, одмах после споразумног прекида сарадње са Ромом.

За три сезоне у највећој француској луци, Гарсија није успео да уведе Олимпик међу три најбоља тима Лиге 1, а самим тим ни у Лигу шампиона.

Највећи успех остварио је прошле године, пласманом у финале Лиге Европе, где је бољи био Атлетико Мадрид (3:0).

Гарсија је додао да се председник клуба Жак Анри Ејро сагласио са његовом жељом да оде из клуба две године пре истека уговора.

Олимпик ће у најбољем случају бити пети на крају домаћег првенства, у Купу Француске испао је од нижелигаша Андрезијеа, док је у групној фази Лиге Европе освојио само један бод из шест мечева.

"Много поштујем Рудија. Он ће увек остати уписан као тренер који је одвео Олимпик до финала евротакмичења", изјавио је Ејро.

За Марсеј од јесенас игра репрезентативац Србије Немања Радоњић. Забележио је 22 наступа у свим такмичењима, без постигнутог поготка и уз само једну асистенцију, у утакмици Лиге Европе против кипарског Аполона.

Из француског првенства само један тим (четвртопласирани) иде у Лигу Европе, а то је Сент Етјен.

Рен се у групну фазу пласирао као освајач Купа, док ће Стразбур, чијом одбраном командује Стефан Митровић, као победник Лига купа учествовати у квалификацијама.

Дошао је с намером да подигне посрнулог великана, потписао уговор на пет сезона, али већ на пола путаРуди Гарсија напушта Велодром. Француски стручњак се предао. Не може више да води Марсељ и то је сам признао два дана уочи последњег кола Лиге 1 у коме његов тим дочекује Монпеље.

Суштински, ништа се неће променити, јер Марсељ чак и победом која значи прескакање поменутог ривала, не може до УЕФА такмичења. Прави правцати бродолом некадашњег европског првака, који је на појачања ове сезоне потрошио 66.000.000 евра, а збирно 168.000.000 евра откако је бивши тренер Роме и Лила сео на клупу.

„Најбоље је да се растанемо у овом тренутку. Нити је екипа дала све од себе у овој сезони, нити се то може за мене рећи“, признао је неуспех Гарсија, који је у актуелној такмичарској години претрпео чак 20 пораза на 46 утакмица. „Одлуку сам саопштио председнику клуба. Да сам пратио своја начела, остао бих, али морао сам да се водим здравом логиком, па је боље за све да се растанемо“.

Какав пад у односу на лане, кад је на 62 меча у свим такмичењима поражен само 12 пута, а успут је довео тим до финала Лиге Европе. Но, од старе славе се не живи. Зна то најбоље Гарсија, који је водо Марсељ на 141 утакимици и просечно освајао 1,67 бодова по сусрету.

На Велодрому се, пак, тражи више.

Ко ће бити његов наследник није познато, али француски медији већ су избацили листу жеља. На њој се високо котирају Габријел Хајнце, Сержо Консеисао, Клод Пуел, Рафаел Бенитез, Андре Виљаш Боаш, ЛеонардоЖардим, Лоран Блан, чак и Жозе Мурињо. Избор је велики, али ко је прави?

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар