Bivši prvak Evrope ostao bez Evrope - i trenera!

Rudi Garsija otišao je sa klupe Olimpika dve godine pre isteka ugovora.  Rudi Garsija se predao: Niti smo igrali kako valja, niti sam trenirao kako treba! Čak osmorica kandidata se pominju kao rešenje za klupu Marselja.

Fudbal 22.05.2019 | 21:37
Bivši prvak Evrope ostao bez Evrope - i trenera!
Rudi Garsija (55), trostruki trener godine u Francuskoj, više nije šef struke Olimpika iz Marseja.

On je tu odluku saopštio na konferenciji za novinare uoči utakmice protiv Monpeljea, kojom će prvak Evrope iz 1993. godine staviti tačku na neuspešnu sezonu.

"Glas razuma mi kaže da moram da prekinem ovu avanturu. Za dobro ovog projekta, bolje je da se raziđemo sada", poručio je Garsija, koji je preuzeo ekipu oktobra 2016, odmah posle sporazumnog prekida saradnje sa Romom.

Za tri sezone u najvećoj francuskoj luci, Garsija nije uspeo da uvede Olimpik među tri najbolja tima Lige 1, a samim tim ni u Ligu šampiona.

Najveći uspeh ostvario je prošle godine, plasmanom u finale Lige Evrope, gde je bolji bio Atletiko Madrid (3:0).

Garsija je dodao da se predsednik kluba Žak Anri Ejro saglasio sa njegovom željom da ode iz kluba dve godine pre isteka ugovora.

Olimpik će u najboljem slučaju biti peti na kraju domaćeg prvenstva, u Kupu Francuske ispao je od niželigaša Andrezijea, dok je u grupnoj fazi Lige Evrope osvojio samo jedan bod iz šest mečeva.

"Mnogo poštujem Rudija. On će uvek ostati upisan kao trener koji je odveo Olimpik do finala evrotakmičenja", izjavio je Ejro.

Za Marsej od jesenas igra reprezentativac Srbije Nemanja Radonjić. Zabeležio je 22 nastupa u svim takmičenjima, bez postignutog pogotka i uz samo jednu asistenciju, u utakmici Lige Evrope protiv kiparskog Apolona.

Iz francuskog prvenstva samo jedan tim (četvrtoplasirani) ide u Ligu Evrope, a to je Sent Etjen.

Ren se u grupnu fazu plasirao kao osvajač Kupa, dok će Strazbur, čijom odbranom komanduje Stefan Mitrović, kao pobednik Liga kupa učestvovati u kvalifikacijama.

Došao je s namerom da podigne posrnulog velikana, potpisao ugovor na pet sezona, ali već na pola putaRudi Garsija napušta Velodrom. Francuski stručnjak se predao. Ne može više da vodi Marselj i to je sam priznao dva dana uoči poslednjeg kola Lige 1 u kome njegov tim dočekuje Monpelje.

Suštinski, ništa se neće promeniti, jer Marselj čak i pobedom koja znači preskakanje pomenutog rivala, ne može do UEFA takmičenja. Pravi pravcati brodolom nekadašnjeg evropskog prvaka, koji je na pojačanja ove sezone potrošio 66.000.000 evra, a zbirno 168.000.000 evra otkako je bivši trener Rome i Lila seo na klupu.

„Najbolje je da se rastanemo u ovom trenutku. Niti je ekipa dala sve od sebe u ovoj sezoni, niti se to može za mene reći“, priznao je neuspeh Garsija, koji je u aktuelnoj takmičarskoj godini pretrpeo čak 20 poraza na 46 utakmica. „Odluku sam saopštio predsedniku kluba. Da sam pratio svoja načela, ostao bih, ali morao sam da se vodim zdravom logikom, pa je bolje za sve da se rastanemo“.

Kakav pad u odnosu na lane, kad je na 62 meča u svim takmičenjima poražen samo 12 puta, a usput je doveo tim do finala Lige Evrope. No, od stare slave se ne živi. Zna to najbolje Garsija, koji je vodo Marselj na 141 utakimici i prosečno osvajao 1,67 bodova po susretu.

Na Velodromu se, pak, traži više.

Ko će biti njegov naslednik nije poznato, ali francuski mediji već su izbacili listu želja. Na njoj se visoko kotiraju Gabrijel Hajnce, Seržo Konseisao, Klod Puel, Rafael Benitez, Andre Viljaš Boaš, LeonardoŽardim, Loran Blan, čak i Žoze Murinjo. Izbor je veliki, ali ko je pravi?

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar